Κυριακή 19 Απριλίου 2020

Το Πάσχα της μελαγχολίας και του κορωνοϊού.


"Το γαρ πολύ της θλίψεως..."

"Όνειρο κορωνοϊκής νυκτός"
   Η χθεσινή  απουσία της στήλης εκφράζει  -αυθόρμητα, αλλά συνειδητά- την  de profundis αντίδρασή της  στην πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνουμε.
   Γιά εμάς τους θερμόαιμους Έλληνες, το ανοιξιάτικο φωτεινό Πάσχα αποτελεί την σπουδαιότερη γιορτή της Χριστιανοσύνης, όταν τα χειμωνιάτικα χιονισμένα Χριστούγεννα προτιμώνται από τους ψυχρούς  Βορειοευρωπαίους.  Απόλυτα συμβατές καταστάσεις με την ψυχοσύνθεση των λαών.
   Φέτος, ένας αρκετά προσεγγιστικός χαρακτηρισμός, βαφτίζει το Πάσχα -λίαν επιεικώς- αλλόκοτο. Κάτι σαν ομελέττα δίχως αυγά. Οπότε, τί μπορείς να πεις μπροστά σ’ ένα άδειο  τηγάνι.  Τί μπορεί να σου πουν οι άδειες κρύες εκκλησίες, πού όλα τα κανάλια πέσαν να μεταδίδουν άχαρες λειτουργίες με την αμηχανία έκδηλη στα μάτια των ιερουργούντων ιερέων και των απορημένων -χωρίς ή με βήχα- ψαλτών. Μία Εκάβη -Παξινού σε άδειο Ηρώδειο, μία Κάλλας-Μήδεια σε άδεια Σκάλα, ένας Μέσσι με Ρονάλντο σε ντέρμπυ μέ άδειο Μπερναμπέου!
   Θλίψη διάχυτη στο χριστεπώνυμο πλήθος, που εκτονώνεται στα μπαλκόνια και θρήνος μετά οδυρμών στο αριστερό του κομμάτι, που βιώνει -αιφνίδια - τη στέρηση του εκκλησιασμού, εθίμων και παραδόσεων! Θαύμα Θεού ανάλογο με εκείνο του αρχιτσιγκούναρου Σκρουτζ  του Ντίκενς, ο οποίος, εν μία νυκτί και μόνη,  μετετράπη σε φιλάνθρωπο!
   Μοναδικό αντίβαρο γιά αντιστροφή του κλίματος και δημιουργία αντικαταθλιπτικών σπερμάτων αισιοδοξίας είναι η καταφυγή στο προαιώνιο και διαχρονικό χιούμορ.
   Έτσι, θεωρώ άκρως ενδιαφέρουσα την ιδέα μεταφοράς του εορτασμού του Πάσχα κατά τον... Δεκαπενταύγουστο. Οπότε η Ανάσταση του Κυρίου θα μπορούσε να λειτουργήσει, ευεργετικά και αποτρεπτικά της Κοιμήσεως της Θεοτόκου! Μ’ ένα σμπάρο...
   Φήμες οι οποίες θέλουν η πρόταση να εκπορεύεται από τα υπόγεια της «Κουμουντούρου»  και των όψιμων «ζηλωτών» του Χριστού -π.χ. Καρανίκας, Τσίπρας, Πολάκης, Αλαβάνος  και έκτακτη συμμετοχή της παραδοσιακής κομμουνίστριας συντρόφισσας Λιάνας-  προκειμένου να εκμεταλλευτεί το γεγονός η χειμάζουσα και αποστερημένη  αντιπολιτευτικών επιχειρημάτων  συριζαρέικη κομπανία και ο.. «μπάμιας» αρχηγός της, ερευνώνται  διά την εξακρίβωση της αληθείας τους, από το ... FBI  της στήλης.
   Κατά συνέπεια, η έμφυτη αισιοδοξία της  θα μπορεί να διατυπώσει με μεγάλη προσέγγιση ακριβούς υλοποίησης,  την πιό  -κατά το δυνατόν -  ταιριαστή και πραγματοποιήσιμη ευχή:  Φίλτατοι αναγνώστες, από βάθους καρδίας σας εύχομαι... «Καλά Χριστούγεννα και Αίσιον και Ευτυχές το Νέον Έτος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου