Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2009

Σχολιασμοί



Είναι κάτι στιγμές που κάποιες ενέργειες της ελληνικής κοινωνίας σε τρελλαίνουν εντελώς. Θέλεις να ξεραθείς απ' τα γέλια και, ταυτόχρονα, να πλαντάξεις από γοερά αναφυλλητά.
Από την ερχόμενη εβδομάδα αρχίζουν τα σχολεία και όλα τα μαθητόπουλα θα γεμίσουν με χαρούμενα τιτιβίσματα τα προαύλια των σχολείων.
Όμως μαζί θα κουβαλήσουν, άθελά τους, μία από τις σαχλότερες, τελευταίως εισηγμένες και μεταφυτευθείσες ευρέως στην ελληνική κοινωνία, συνήθειες.
Τα παιδικά πάρτυς γενεθλίων. Όπου, υποτίθεται, το εορτάζον πιτσιρίκι μαζεύει συμμαθητές και φίλους σε κάποιο πανάκριβο "παιδότοπο", κλεισμένο αποκλειστικά γιά τη περίπτωση, γιά να του ευχηθούν και να ξεφαντώσουν όλοι μαζί.
Και μέχρις εκεί όλα καλά. Έλα όμως που τα παιδάκια τα συνοδεύουν οι γονείς τους.
Λογικό και φυσικό, κατ' αρχήν, αλλά....
Όλα τα πάρτυς αυτά γίνονται αφετηρία επίδειξης νεοπλουτισμού, μεγαλομανίας , αλαζονείας και κοινωνικής υπεροχής. Εφαλτήριο σνομπισμού, κακογουστιάς και "σουσουδισμού". Χωρίς φινέτσα, τακτ και στοιχειώδη γνώση κανόνων καλής συμπεριφοράς. Όλα θυσία στο βωμό του "δήθεν" και του "τάχα" και της, απαραίτητης, ένταξης στο "καλό κόσμο". Στους "επώνυμους" !
Μπορείτε να φανταστείτε παιδικό πάρτυ, μέρα μεσημέρι, στον Ιππικό Όμιλο Παραδείσου με σαμπάνιες και μαμάδες με μακρειές βραδυνές τουαλέτες και μακιγιάζ κατάλληλο γιά εξωτερικά γυρίσματα λαικού μελό ! Καρακιτσάτες επιδείξεις "χλίδας" και ανοησίας αλλά και απελπισμένη αναζήτηση κοινωνικής καταξίωσης μέσω περιττής κατασπατάλησης πλούτου. Και τι συζητήσεις ! Τι μεγαλοδουλειές, τι μπίσνες, τι εκατομμύρια !
Ένα γεροντικό πείσμα, μιά "κατινίστικη" (τ' ομολογώ) περιέγεια και μιά κατάλληλη φιλική διαπλοκή μου έδωσαν τη δυνατότητα προσπέλασης σε κάποιες φορολογικές δηλώσεις "ποζάτων παγωνιών". Και η χαιρέκακη διαίσθησή μου δικαιώθηκε πλήρως ! Τα δηλούμενα ποσά εισοδημάτων προέκυψαν ευθέως ανάλογα με το ποιόν του μυαλού των δηλούντων και τελείως αντίστροφα με το τουπέ, την έπαρση και την κενότητά τους.
O tempora, o mores !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου