Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2009

Θέσεις - Απόψεις

Αν με ρωτήσει κανείς πιά είναι η λέξη με τη φαρδύτερη έννοια, αβασάνιστα θ' απαντήσω : "δημοκρατία" ! Χωράει τα πάντα. Από την αγνότερη δημοκρατική διακυβέρνηση μέχρι τη στυγνότερη δικτατορία. Από την αρχαία ελιτίστικη Αθηναική Δημοκρατία των 10.000 Αθηναίων πολιτών των, λιγάκι, πιό ίσων από τους υπόλοιπους, λιγώτερο, ίσους 100.000 περίοικους μέχρι τη Δημοκρατία του Γ. Παπαδόπουλου ( Αντιπρόεδρος Αγγελής, παρακαλώ !).
Κι απ' τη Χιλιάνικη Δημοκρατία του Πινοσέτ μέχρι τις Λαικές Δημοκρατίες του Στάλιν και του Μάο !
Παντού δημοκρατία και άπαντες δημοκράτες !
Όλες αυτές οι "γιαλατζί" δημοκρατίες, ακόμη κι η Κουβανέζικη του Κάστρο, βρίσκουν μιά επίφαση, ένα μικρό πάτημα να πιαστούν και να στηρίξουν τα αστήριχτα. Και οι πιό ψευδεπίγραφες κάτι μπορούν, αφελώς, να ισχυριστούν φτιασιδώνοντας κακόγουστα το απολυταρχικό τους προσωπείο. Όλοι !
Όλοι, εκτός Ισλάμ. Όποιος διαβάσει, έστω και ακροθιγώς, το Κοράνι, δηλαδή το Σύνταγμα των ισλαμικών δημοκρατιών, θα καταλάβει με τη πρώτη περί ποίας δημοκρατίας πρόκειται. Αν τύχει, δε, να ζήσει και γιά λίγο σε μιά ισλαμική χώρα, ε' τότε θα το εμπεδώσει κι όλας !
Κι όμως η φαρδύτατη λέξη "Δημοκρατία" χωράει και ισλαμικές χώρες, όπως π.χ. το Ιράν ! (Το γιατί γράφω "λέξη" κι όχι "έννοια" , προφανώς είναι κατανοητό).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου