Πέμπτη 24 Αυγούστου 2017

Οι μεγάλοι σφαγείς της ανθρωπότητος, κατά τον 20ον αιώνα.

Γιά να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεώτεροι.
Σχετική εικόνα
Ο στρατός του Καμποτζιανού κομμουνιστή χασάπη Πολ Ποτ.
 
   Ο 20ος αιώνας υπήρξε θέατρο εντόνων γεγονότων και σηματοδότης θανάτου και σφαγής, σε μια άνευ προηγουμένου κλίμακα. Π.χ. ήταν ο αιώνας του ολοκαυτώματος, των γενοκτονιών, των εθνοκαθαρσιών  και των δύο παγκοσμίων πολέμων. Με πληθώρα κομμουνιστών, ναζιστών, φασιστών και στρατιωτικών δικτατόρων που συνολικά εξολόθρευσαν περισσότερους από 100 εκατομμύρια ανθρώπους. Η στήλη ενδιαφερόμενη γιά το θέμα, αναζήτησε, εντρύφησε, μελέτησε και θα δημοσιεύσει σε συνέχειες, όσους περισσότερους μπορεί από δαύτους και τα άθλα τους. Με την σειρά... αποδόσεως του θεάρεστου έργου, κατά τη διάρκεια της... θητείας τους.     

   Η κατάταξη θα γίνεται ανάλογα με το πλήθος των θυμάτων, αλλά με μία -κατ' εξαίρεση- ιδιαιτερότητα, προτίμηση και... πρόταξη. Αυτή του στυγνότερου και παρανοϊκότερου δικτάτορα όλων των εποχών, του Καμποτζιανού αρχηγού των Ερυθρών Χμερ, του στυγερού αιμοσταγούς κομμουνιστού ηγέτου Πολ Ποτ, ο οποίος ξεκλήριζε αδιακρίτως και γιά προσωπική ευχαρίστηση, σε βαθμό που προκάλεσε τον αποτροπιασμό ακόμη και των... κομμουνιστών του Βιετνάμ, οι οποίοι -εισβάλλοντας στην Καμπότζη το '79- κατέλυσαν το καθεστώς του! Μ' αυτόν ανοίγω την αυλαία. 

   Τηρουμένων των πληθυσμιακών αναλογιών, ο διαβόητος Πολ Ποτ θα πρέπει να θεωρείται ως ο μέγιστος εξανδραποδιστής από καταβολής κόσμου! Όχι τόσο γιά το πλήθος θυμάτων που προσωπικά χρεώνεται, όσο γιά το ποσοστό σε σχέση με τον πληθυσμό που εξουσίαζε.   



Αποτέλεσμα εικόνας για pol pot
O πιό αιμοσταγής δικτάτωρ όλων των εποχών.


   Το φοβερό κτιριακό συγκρότημα "Τουόλ Σλενγκ", αρχικά κατασκευάστηκε σαν σχολικό συγκρότημα. Με την έλευση των Ερυθρών Χμερ, μετετράπη σε «Φυλακή υψίστης ασφαλείας Νο 21», η οποία γέμισε, γιά ανάκριση, από χιλιάδες... «εχθρούς του λαού», από την οποία ουδείς βγήκε ζωντανός! Εδώ άφησαν μαρτυρικά την τελευταία τους ανάσα, πάνω από 25.000 άτομα μέσα σε τέσσερα περίπου χρόνια.

   Τα συρματοπλέγματα, τα κάγκελα στα παράθυρα, το ξεφλουδισμένο επίχρισμα των τοίχων, η κακότεχνη εσωτερική τοιχοποιία, ώστε να χωριστούν οι σχολικές αίθουσες σε κελιά 1.80Χ1.10, τα σημάδια των «ανακρίσεων» στους τοίχους και στα δάπεδα..., φέρνουν ρίγη και ανατριχίλα στον κατάπληκτο επισκέπτη που περιέρχεται τον χώρο σιωπηλός.  Όλο αυτό το σκηνικό της φρίκης έχει παραμείνει γιά να θυμίζει και παραδειγματίζει. 


Αποτέλεσμα εικόνας για τουολ σλενγκ
'Ενα εργοστάσιο γενοκτονίας
                                                                      

    Το εικονιζόμενο οικοδόμημα με την γυάλινη πρόσοψη είναι μια πολυεπίπεδη βιτρίνα κρανίων. Αποτελεί ένα ανατριχιαστικό μνημείο που κατασκευάστηκε στη μνήμη των περίπου 3.000.000 θυμάτων που έχασαν τη ζωή τους -πλείστοι των οποίων στον ίδιο χώρο- από την αγριότητα των κομμουνιστικών ορδών, που ονομάστηκαν "Ερυθροί Χμερ". Περιέχει οκτώ χιλιάδες καλογυαλισμένα νεκροκεφαλές, τακτοποιημένες και στοιχισμένες, με ανατριχιαστική ακρίβεια, σε πυραμίδες και φέρνουν στη μνήμη όλη τη φρίκη της εποχής από το 1975 μέχρι το ’79. Την παρατηρούσα με δέος, καθώς ο ξεναγός μου από δίπλα -απόλυτα εξοικειωμένος με το θέαμα-  έμοιαζε ν’ απολαμβάνει ηδονικά το σοκ που μου  προκάλεσε.
Αποτέλεσμα εικόνας για τουολ σλενγκ
Εντός η τελευταία κομμουνιστική φρίκη!

    Καταθέτω μερικές χαρακτηριστικές λεπτομέρειες γιά το έργο του στυγνού εγκληματία,  ο οποίος κορδωνόταν στον Μάο πως θα τον... προλάβει στην οικοδόμηση του... σοσιαλισμού και της αταξικής κοινωνίας! Ένα από τα πρώτα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση ήταν η κατάργηση των ονοματεπωνύμων και η αντικατάστασή τους με... αριθμούς. Επίσης, από ανεξακρίβωτο βίτσιο, προ πάσης... "περιποίησης, φωτογράφιζαν τα θύματα!

Αποτέλεσμα εικόνας για πολ ποτ

   Οι Κόκκινοι Χμερ, μόλις κατέλαβαν την εξουσία ανατίναξαν την Εθνική τους Τράπεζα στην Πνομ Πενχ και κατήργησαν το χαρτονόμισμα, ώστε οι συναλλαγές  να γίνονται μόνο με προϊόντα. Το γνωστό κλήρινγκ. Καταργούν το ταχυδρομείο και τις τηλεπικοινωνίες γιά να αποτρέψουν την έξωθεν υπονόμευση. Τέρμα και ο τουρισμός που μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως καμουφλάζ κατασκοπείας και στρατιωτικής διείσδυσης. Κάποιοι εναπομείναντες αλλοδαποί που θεωρήθηκαν ύποπτοι εκτελούνται με συνοπτικές, ή και χωρίς καθόλου, διαδικασίες, αφού -βεβαίως- ποζάρουν γιά τελευταία φορά στον φωτογραφικό φακό. Η σύνδεση με τον υπόλοιπο κόσμο πραγματοποιείται με μία μόνο πτήση, κάθε δεκαπέντε μέρες, προς Πεκίνο. 

Σχετική εικόνα
Ο καμποτζιανός κομμουνιστικός παράδεισος σε πλήρη... ανάπτυξη.
 
   Ειπώθηκε πως οι Κόκκινοι Χμερ εφάρμοσαν το «μαοϊκό» μοντέλο στην πιό ακραία του μορφή. Αλλ’ αυτό είναι αφελές και αντιϊστορικό, αντέτειναν πολλοί μελετητές, γιά να συμπληρώσουν ότι, απλώς πραγματοποίησαν ένα πρωτόγονο «κομμουνιστικό» μοντέλο αναθέτοντας στην αγροτιά τον ηγετικό ρόλο της οικοδόμησης της νέας κοινωνίας. Έναν ρόλο στον οποίο, από την ίδια την ταξική της φύση, δεν θα μπορούσε ν’ ανταποκριθεί. Απολογισμός: από την κατάληψη της εξουσίας μέχρι την εισβολή των Βιετναμέζων το 1979, σε διάστημα δηλαδή 44 μηνών, οι νεκροί από ανακρίσεις, εκτελέσεις, αρρώστιες και υπερκόπωση,  ξεπέρασαν τα τρία εκατομμύρια. Ήτοι, δυόμιση χιλιάδες, ίσως και παραπάνω, νεκροί ημερησίως! 

Σχετική εικόνα
Ένας τεράστιος ομαδικός τάφος, που έσκαβαν τα θύματα μόνα τους πριν τα σκοτώσουν! 

   Είχα την ευκαιρία να περπατήσω  στις «Κοιλάδες του θανάτου», ένα απέραντο νεκροταφείο με πλήθος ομαδικών τάφων. Είδα τον μεγάλο φοίνικα όπου σκότωναν τα βρέφη, πιάνοντάς τα από τα πόδια και χτυπώντας τα πάνω του με λύσσα, με το ξεραμένο αίμα τους να διακρίνεται πάνω του καθαρά. Τα δε φύλλα του φοίνικα εχρησιμοποιούντο σαν πριόνια αποκεφαλισμού, γιά οικονομία στις σφαίρες! Σε κάποια στιγμή είδα, περπατώντας, παρατήρησα κάποιο μπλέ... χόρτο, κάπου πέντε πόντους ύψος. Έσκυψα να δώ καλύτερα και κατάλαβα πως ήταν ένα υφασμάτινο κουρελάκι. Το τράβηξα, αλλά ήταν ανένδοτο.
   -Συγχαρητήρια, μου είπε ο ξεναγός. Μόλις ανακάλυψες άλλον ένα ομαδικό τάφο!





















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου