Τρίτη, 19 Απριλίου 2016

Ανοιχτή επιστολή, ρομαντικού φίλου!Το "ευήκοον ους" της, εν νιρβάνα, καταστάσεως.

    Φίλτατος μαθηματικός, από τους πολύ "δυνατούς" του είδους και πιστός συνεργάτης του οικογενειακού μας εκδοτικού οίκου, μου γνωστοποίησε την κάτωθι ανοιχτή επιστολή του, με κύριον αποδέκτη τον -τώρα τα 'πιάσαμε τα λεφτά μας- "κύριο" υπουργό της Α-παιδείας.
   Η αμέριστη εκτίμησή μου προς τον φίλο μαθηματικό, μου ενεργοποιεί την υποχρέωση προς κοινοποίηση αυτής της επιστολής, μολονότι -γνωρίζοντας πρόσωπα και καταστάσεις- ο αγαπητός Αντώνης -αθεράπευτα ρομαντικός- μάλλον... "αιθεροβατεί"! Και μόνο η αναφορά του στα μαθηματικά... "που εμαθε ο υπουργός στο σχολείο", τα λέει όλα! 
   Η λατρεία του φίλτατου Αντώνη γιά την επιστήμη του, σκιάζει το σε τί είδους και ποίας ποιότητος ανθρώπους απευθύνεται η επιστολή του, αφού παραγνωρίζει την βασική φιλοσοφία ζωής που τους διακατέχει και, άρα, ρυθμίζει κατ' αποκλειστικότητα και την παραμικρή τους ενέργεια. 
   Η σχέσις μαθηματικών και αρχαίας φιλοσοφίας είναι αμφίδρομος και αποτυπώνεται ανάγλυφα στην επιγραφή της εισόδου στην Ακαδημία του Πλάτωνος. ("Μηδείς αγεωμέτρητος εισίτω μου την στέγην"). Μία νοερή αναδρομή στη σκοτεινή και μονίμως υπναλέα φάτσα του αποδέκτου υπουργού, το μορφωτικό του επίπεδο και την μονομερή προσκόλληση στον σκληρό, πλην παρωχημένο, κομμουνιστικό... ιδεώδες σταλινικού τύπου, αποτελεί το ασφαλέστερο εχέγγυο του ότι o φίλος Αντώνης ματαιοπονεί και... "προς κέντρα λακτίζει"! 
 
ΑΝΟΙΚΤΗ  ΕΠΙΣΤΟΛΗ
                                               ΠΡΟΣ ΤΗΝ κ. ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Κύριε Υπουργέ.

Μαθηματικά δεν είναι μόνο αυτά που μάθατε εσείς στο σχολείο. Ούτε μόνο αυτά που μαθαίνει ένας μηχανικός ή ένας ηλεκτρολόγος ή ένας τοπογράφος κτλ. για τις ανάγκες της επιστήμης του. Αυτοί μαθαίνουν όσα  μαθηματικά τους χρειάζονται και μάλιστα όχι κατά αυστηρό τρόπο. Διδάσκονται Εφαρμοσμένα Μαθηματικά και δεν  αποκτούν ολοκληρωμένη εικόνα των μαθηματικών. Δεν αποκτούν μαθηματική συνείδηση και κουλτούρα. Όσα Μαθηματικά  διδάσκονται δεν τα μαθαίνουν για να τα διδάξουν, αλλά για να τα εφαρμόσουν στη δουλειά τους. Άλλο γνωρίζω τα μαθηματικά που χρειάζομαι και τα εφαρμόζω στην δουλειά μου και άλλο τα διδάσκω. Ο δάσκαλος των μαθηματικών για να ενθουσιάσει, να εμπνεύσει τους μαθητές του, να μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις τους και να τους κάνει να αγαπήσουν τα Μαθηματικά, θα πρέπει να έχει μια σφαιρική άποψη για αυτά και  ολοκληρωμένη  μαθηματική μόρφωση και κουλτούρα.  Διαφορετικά θα έλθει στιγμή που δεν θα μπορεί να απαντήσει σε απορίες των μαθητών του, θα τους μπερδέψει και θα τους δώσει την εντύπωση ότι τα Μαθηματικά είναι ακατανόητα και μυστηριώδη και φυσικά θα τους κάνει να τα μισήσουν. 

Κύριε Υπουργέ.

Οι μαθητές που λέτε ότι στο Λύκειο ήταν πολύ καλοί στα Μαθηματικά και  έγιναν για παράδειγμα Μηχανικοί, ίσως να έγιναν πολύ καλοί Μηχανικοί. Ίσως να έμαθαν πολύ καλά τα Μαθηματικά που τους χρειάζονται στην δουλειά τους. Αυτό όμως δεν σημαίνει κιόλας ότι είναι σε θέση να διδάξουν Μαθηματικά. Ίσως αν γινόταν μαθηματικοί, να ήταν πολύ καλοί.

Κύριε Υπουργέ.

Είναι επιζήμιο και επικίνδυνο ένας μη μαθηματικός, για παράδειγμα ένας μηχανικός, να διδάσκει Μαθηματικά. Όπως ακριβώς είναι επικίνδυνο ένας μαθηματικός να κάνει στατικές μελέτες σε ένα κτίριο. Βεβαίως, επιζήμιο και επικίνδυνο είναι και ένας μη φυσικός να διδάσκει Φυσική, ένας μη χημικός να διδάσκει Χημεία, ένας οφθαλμίατρος να κάνει εγχείρηση ανοικτής καρδιάς (και οι οφθαλμίατροι έχουν μάθει μερικά πράγματα για την καρδιά) κτλ. Δεν πρόκειται λοιπόν για «Παραλογισμοί που υπακούουν σε συντεχνιακές αντιλήψεις», όπως λέτε. Πρόκειται για την ουσία αυτή καθ' αυτή της εκπαίδευσης.

Κύριε Υπουργέ.

Πιθανόν αυτά να μην τα γνωρίζατε και ίσως δικαιολογημένα. Αλλά, από τη στιγμή που γίνατε Υπουργός Παιδείας, οφείλατε να φροντίσετε  να τα μάθετε. Διότι ένας Υπουργός Παιδείας που αγνοεί αυτά τα βασικά και σοβαρά πράγματα, είναι επικίνδυνος για την κοινωνία.

Αθήνα 18 – 4 – 2016                     
     Με τιμή
Αντώνης Κυριακόπουλος                                                                           
Συγγραφέας - Μαθηματικός   
.

2 σχόλια:

 1. Καλημέρα !
  Στου χοντρού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα !
  Δεν ιδρώνει το αυτί κανενός από δαύτους Αλέξανδρε.
  Μετράνε ημέρες και προσπαθούν να το διασκεδάσουν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μακάρι να έχεις δίκιο. 'Ομως από την διψασμένη κομμουνιστική βδέλλα -πολύ φοβάμαι- πως δεν θα γλυτώσουμε εύκολα. Φοβάμαι τη λογική... Σαμψών!

   Διαγραφή