Σάββατο 17 Μαρτίου 2018

Ιβάν Σαββίδης. Μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα.



 ... και μιά αινιγματική φιγούρα.

Αποτέλεσμα εικόνας για ιβάν σαββίδης

   Παρατηρώντας την φυσιογνωμία του ανθρώπου, δεν σου προκαλεί -εκ πρώτης- αισθήματα συμπάθειας. Στρυφνή φυσιογνωμία, ανέκφραστο πρόσωπο, παγωμένο βλέμμα και κυκλοθυμική συμπεριφορά τραμπούκου. Όταν, μάλιστα, ανοίξει το στόμα του η ζυγαριά γέρνει αμέσως προς την αντιπάθεια.
   Αποπνέει εμφανή σκληρότητα προς τον απέναντι, σε βαθμό περιφρόνησης, και αμετροέπεια, σε βαθμό αδιαφορίας, γιά ό,τι υπάρχει γύρω του και δεν συντάσσεται με το αδηφάγο συμφέρον του. Δείχνει έκδηλα εγωιστής, υπέρμετρα αλαζόνας και οι τρόποι του ταιριάζουν απόλυτα με άξεστου νεόπλουτου χωριάτη και όχι εκλεπτυσμένου μεγιστάνα.

   Αρχίζω με ένα σύντομο ιστορικό του ατόμου:     
 Ο  Ιβάν Σαββίδης γεννήθηκε στις 27 Μαρτίου 1959 στο χωριό Σάντα, της τότε Σοβιετικής Δημοκρατίας της Γεωργίας και ήταν γιός οικογένειας εργατών με ελληνική καταγωγή από τον Πόντο. Η μόρφωσή του διακόπτεται μετά την απόκτηση πτυχίου μέσης εκπαιδεύσεως και η πρώτη του εργασία, από το 1980, ήταν καπνεργάτης στο κρατικό καπνεργοστάσιο του Ντον. Ξεκινώντας ως απλός εργάτης έφτασε μέχρι το βαθμό του υποδιευθυντού. Ταυτόχρονα σπούδαζε στην οικονομική σχολή του Πανεπιστημίου Δημόσιας Οικονομίας του Ροστόφ, απ’ όπου απεφοίτησε το 1988. Σήμερα ο Ιβάν Σαββίδης είναι διδάκτωρ οικονομικών επιστημών και έχει δημοσιεύσει 10 επιστημονικές εργασίες.
   Με τη σοβιετική κατάρρευση, το 1992, η συγκεκριμένη βιομηχανία καπνού ιδιωτικοποιήθηκε και μετονομάστηκε σε CJSC Donskoy Tabak. Τότε, με άγνωστες και σκοτεινές διαπλοκές και διεργασίες, ανέτειλε το άστρο του ολιγάρχη Ιβάν Σαββίδη. Το 1993, εκλέχτηκε γενικός διευθυντής της μετοχικής εταιρίας Donskoy Tabak. και παρέμεινε επικεφαλής της επί 10 χρόνια. Σήμερα, η σύζυγος του Σαββίδη, Κυριακή Σαββίδη, αποτελεί, πλέον και τυπικά, τη μεγαλομέτοχο της Donskoy Tabak, της μεγαλύτερης καπνοβιομηχανίας της Ρωσίας. Τώρα ο Σαββίδης είναι Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ομίλου "Agrocom", που ιδρύθηκε από τον ίδιο το 2004. Ο όμιλος αυτός, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, τοποθετείται στην 152η θέση στη λίστα των 200 μεγαλύτερων ρωσικών εταιρειών. Ο όμιλος ενώνει πάνω από 40 εταιρείες, όπου εργάζονται περισσότερα από 15 χιλιάδες άτομα. Ο Σαββίδης, σύμφωνα με το ίδιο περιοδικό, κατατάσσεται στην 30η θέση των πλουσιότερων ανθρώπων της Ρωσίας.

  Προϊόν ενός μίζερου και στυγνού κομμουνιστικού καθεστώτος, γαλουχήθηκε με απολυταρχικές συνταγές και αντιδημοκρατικές πρακτικές, στην ψυχρή λογική της απαξίας της ανθρώπινης υπόστασης και της ένταξής της στην προλεταριακή λειτουργία και αντιμετώπιση. Και όταν το απρόσωπο κράτος αποσυντέθηκε, η μεγαλομανία και η οικονομική ισχύς -άγνωστο πώς αποκτήθηκε- τον οδήγησε, με την μέθη της νεόκοπης κεφαλαιοκρατίας, στην υποκατάστασή του από την... αφεντιά του. 
   Γνωρίζοντας την δύναμη των φιλάθλων, οι οποίοι πολλάκις συμπεριφέρονται σαν ανεγκέφαλος όχλος, στις 10 Αυγούστου 2012, απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του ΠΑΟΚ, επιδιώκοντας να προσεταιριστεί τους οπαδούς της μεγαλύτερης ομάδος του Βορρά. Τον Φεβρουάριο του 2013, αποκτώντας την ελληνική ιθαγένεια, ανέλαβε τη διαχείριση του ξενοδοχείου της Θεσσαλονίκης "Μακεδονία Παλλάς", και το Μάρτιο του ίδιου έτους αγόρασε το την καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ, που εδρεύει στην Ξάνθη. Επίσης, αγόρασε ποσοστό τον τηλεοπτικό σταθμό Mega και το 2017 η εταιρεία Dimera συμφερόντων του απέκτησε τα σήματα των εφημερίδων του ομίλου «Πήγασος», «Έθνος» και «Ημερησία».
   Με την μέθη της ισχυρής οικονομικής επικυριαρχίας και τα σταλινικά κατάλοιπα μέσα του -«απαυτώνουμε» και δέρνουμε- μοιράζει πολιτικές εύνοιες και προτιμήσεις και προσπαθεί να ταυτιστεί με την εξουσία, μη δυνάμενος ν’ απαγκιστρωθεί από τις παλιές σταλινικές πρακτικές, προκειμένου να εξυπηρετήσει τους στόχους του. Αδιαφορώντας γιά νόμους και συνέπειες, δεν δίστασε να «μπουκάρει» -ταύρος σε υαλοπωλείο- με το κουμπούρι στη ζώνη στον αγωνιστικό χώρο, όταν η εξέλιξη του αγώνα δεν ταυτιζόταν με τις επιθυμίες του.

  Τώρα, αλλά όψιμα, η κυβερνητική αριστερά -η υγιής ιδεολογικά και όχι η οπορτουνιστική εξουσιολάγνα- αντιλαμβάνεται πως εκτρέφει φίδια στον κόρφο της και προσπαθεί να απελευθερωθεί από το θανατηφόρο αγκάλιασμα, τη μόλυνση και την ταύτιση με το «κεφάλαιο», στην χειρότερη μορφή του. Δηλαδή με ό,τι -επί χρόνια- πολεμούσε.
   Ήδη, ο πιστολέρο Σαββίδης εκτελεί απτόητος τον οικονομικό του σχεδιασμό και ολοκληρώνει μιά επιτυχημένη... «αρπαχτή» 1.3 δις ευρώ με την πώληση της ΣΕΚΑΠ και ολόκληρης της καπνοπαραγωγικής του ιδιοκτησίας  και αφήνει τους ηλίθιους ανελοσυριζαρέους -λιγούρηδες και μη-  να ξεκατινιάζονται, προκειμένου να υπερασπιστούν με απίθανες βλακείες τον... άρχοντα μεγαλοκαρχαρία! Μορμολύκεια που στο βάθος τυρβάζουν γιά την πολιτική τους επιβίωση, ιδίως οι... «λεβέντες» του Λεβέντη, που έγιναν βουλευτές ελέω Μακεδονίας. Κορόιδα αριστεροί οπαδοί. Ξεχάστε το οικονομικό σας χάλι, στο οποίο σας βούλιαξαν βαθύτερα αυτοί που εκλέξατε γιά να σας... σώσουν, καταπιείτε αμάσητη την αστήριχτη σκανδαλολογία και συνεχίσατε το μασούλημα του σανού, που σας προσφέρουν άφθονο οι κουτοπόνηροι Καρανικαρέοι. Και πολύ σας πάει!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου