Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023

Τεχνητή νοημοσύνη…

Η άλλη πλευρά του νομίσματος.


Χθες παρακολούθησα μιά πρωινή ραδιοφωνική εκπομπή και… αγρίεψα! Η σύγχρονη τεχνολογία επιτρέπει την ανασύσταση σε υπολογιστή μιάς προσωπικότητος, οποιουδήποτε κ. Χ, στον οποίο «εμφυτεύει» τεχνητή νοημοσύνη από διάφορα «δοσμένα» πληροφοριακά στοιχεία του. Π.χ. DNA, φυσιομετρικά, φωνητικά, δράσεις, σκέψεις, κ.λπ., τα οποία και συνθέτουν ολοκληρωτικά την προσωπικότητά του και τα οποία «επεξεργάζεται» ο υπολογιστής καταλλήλως, επιτρέποντας σε όποιον θέλει να… κάνει μαζί του έναν περίπατο συζητώντας, ή να καθίσει σ΄ ένα σαλόνι και να έχει διάλογο μαζί του. Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμη κι αν ο κ. Χ έχει αποδημήσει, αλλά τα διάφορα στοιχεία -όσο γίνεται περισσότερα- μπορούν να συγκεντρωθούν από υπάρχοντα αρχεία. Αυτό, στην πράξη, σημαίνει πως θα μπορούσε σήμερα ο οιοσδήποτε να συζητήσει γιά την «Μόνα Λίζα» με τον Λεονάρντο Ντα Βίτσι, να λογομαχήσει με τον Γαλιλαίο, ή να δικάσει τον… Χίτλερ!
Την πληροφορία την θεώρησα ανατριχιαστική, καθ΄ όσον με προσγείωσε -τσιφ- στο οργουελικό «1984» και σε συνδυασμό με όσα, μοιραία κι αναπόφευκτα, κατασκοπικά, υποκλεπτικά και δηλητηριώδη συμβαίνουν τώρα γύρω μας, μου δημιούργησαν μιά αποτρόπαιη και αποκρουστική αίσθηση, καθώς προμηνούσαν πλαστές εικόνες, αλλοίωση χαρακτήρων και παραχάραξη της Ιστορίας.
Προϊόντος του χρόνου, και καθώς το καλοσκεφτόμουν, κατέληξα στο συμπέρασμα πως: όπως σε μία παρτίδα σκάκι μεταξύ κορυφαίου σκακιστού και κορυφαίας νοητικής ικανότητος computer νικητής θα είναι πάντα ο Άνθρωπος, έτσι και στην αντίστοιχη περίπτωση η μηχανή θα υπολείπεται. Γιατί; Γιατί κανένα μηχάνημα, όσο τέλεια κι αν κατασκευαστεί, δεν μπορεί να διαθέτει… συναίσθημα! Και το συναίσθημα ούτε προστίθεται, ούτε αφαιρείται, ούτε κατασκευάζεται. Άρα δεν μπορεί να αποτυπωθεί, ακόμη και στον βαθμό που υπάρχει. Αποτελεί αέρα με οσμή αρώματος που όταν διαλυθεί στην ατμόσφαιρα αλλάζει την εικόνα και προδίδει την πραγματικότητα.

Ο Άνθρωπος του Δημιουργού θα υπερτερεί πάντοτε από τον κατασκευασμένο «άνθρωπο» του ανθρώπου… 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου