Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

Νους υγιής εν σώματι υγιεί.

...Ή το ψάρι βρωμάει απ' το κεφάλι!
Όταν η έξοχος μόρφωσις και διαρκής ενάργεια...
συνάντησε την έκπαγλο καλλονή!
    Μιά συνεχιζόμενη αϋπνία γίνεται αφορμή συστηματικής πρωινιάτικης σύγχυσης. Ένας επίμονος μαζοχισμός, συνδυασμένος έξοχα με έμφυτη φιλομάθεια, οδηγεί το τηλεκοντρόλ μου στην παρακολούθηση κονσερβαρισμένου παιχνιδιού γνώσεων.
   Η αρχική διασκέδαση από την αφόρητη και διάχυτη αμορφωσιά και την εξευτελιστική δημόσια αποκάλυψή της -χάριν απελπισμένης άγρας μερικών απαραίτητων ευρώ- σύντομα μετατρέπεται σε μελαγχολία. Αναμφίβολα ουδείς θεωρείται τόσο παντογνώστης, ώστε να απαντά σωστά στο σύνολο των ερωτήσεων, πολλές των οποίων είναι εξαιρετικά δύσκολες, ή αφορούν εξειδικευμένα, περιπτωσιακά και λεπτομερειακά θέματα. Όμως το να μην γνωρίζεις πως το 80% του 400 είναι 320, ή πως το φιρίκι είναι ποικιλία μήλου, νομίζω σημαίνει πάρα πολλά γιά το μορφωτικό επίπεδο των παικτών, αλλά  και, γενικότερα, την πνευματική ποιότητα του λαού, την άφρονα κρίση, την κακή του μοίρα και την δυσοίωνη προοπτική του. 
   Κατά συνέπεια η σημερινή τάση να εκλέγει και να επιμένει, άκριτα και με εκπλήσσουσα πεισμοσύνη, στην στήριξη ηγεσίας που, έχοντας πάρει διαζύγιο με την αλήθεια, την διοικητική ικανότητα και την πραγματικότητα, δημαγωγεί ασύστολα, (π.χ. "σκίζω τα μνημόνια", "καταργώ τον ΕΝΦΙΑ", "θα μας παρακαλούν να μας... δανείσουν", "σώσαμε το... ΔΝΤ", "θα βαράμε το ζουρνά και θα χορεύουν οι... αγορές", κ.λπ.), πιστοποιεί αμάχητα την ποιότητα του λαού μας. Δυστυχώς η επικράτηση βασικών κακών στοιχείων του ελληνικού DNA και ο εμπλουτισμός του από αντίστοιχα όλων των επιμειξιών που επισυνέβησαν στον ελλαδικό χώρο, διά μέσου αιώνων και παντοίων κατακτητών, (κυρίως βαρβαρικών φύλων εξ ανατολής), έφερε το σημερινό αποτέλεσμα που -δυστυχώς- επιβεβαιώνει τις διαπιστώσεις του Αυστριακού Φαλμεράυερ. 
   Ακόμη δυστυχέστερα, η φαλκίδευση των ουμανιστικών σπουδών, η αυθαίρετη απλοποίηση των γλωσσικών κανόνων και η πνευματική λοβοτόμηση που δημιούργησε η κατάργηση της κλασσικής παιδείας, οδήγησαν στην σταδιακή κατεδάφιση της Εθνικής Παιδείας.  Όλα  εν ονόματι αποδέσμευσης χρόνου και χώρου γιά σύγχρονες γνώσεις και εξειδίκευση. Αυτές οι πρακτικές, αρχής γενομένης από τον "παιδειοκτόνο" Παπανούτσο και άξιους συνεχιστές τον Γ. Ράλλη και τον αρχιλαϊκιστή Αντρέα, που -πρωτοπορώντας- προσέθεσε την φαύλη και ψηφοθηρική ελαστικοποίηση της βαθμολόγησης, προκάλεσαν την απομάκρυνση, (δίωξη ή παραίτηση), όλων των αξιόλογων καθηγητών και δασκάλων και έφεραν την "ήσσονα προσπάθεια", την αιωνιότητα της φοίτησης και την ψευδεπίγραφη ή νοθευμένη επιστημοσύνη, μέσω της αφειδούς και ανεξέλεγκτης παροχής ανυπόληπτων πτυχίων.
   Κατόπιν των ανωτέρω, η τοποθέτηση στο κεφάλι της Παιδείας τύπων που θεωρούν τις επιτυχημένες σπουδές ντροπή και την αριστεία σπίλο,  ή αγράμματων υπναλέων ντενεκέδων οι οποίοι "αιωνιοποίησαν" τις σπουδές τους, καθ' όσον δεν κατάφεραν να περάσουν ούτε στο δεύτερο έτος τους, με κολαούζο μιά αναμαλλιάρα κατσιβέλα, αποτελεί το καλύτερο εχέγγυο γιά την δημιουργία -αντί σοβαρών, μορφωμένων, νοήμονων και υπεύθυνων πολιτών-  ενός λοβοτομημένου αμόρφωτου ανθρώπινου πολτού, ο οποίος -κατά τα πρότυπα Μάο, Κιμ ... τάδε, κ.λπ.- θα χάφτει τα ψεύδη και τις απιθανότητες των "οικονομημένων" εκφραστών της αριστερής νομενκλατούρας, την οποία -αν και ανέστιος και πειναλέος- θα χειροκροτεί ενθουσιωδώς, διαιωνίζοντας το καθεστώς της. 
   Αποτέλεσμα όλης αυτής της εκπαιδευτικής πορείας του έθνους, από την μεταπολίτευση και εντεύθεν, είναι η κατάντια να μας κυβερνά ένας θίασος-μπουλούκι επί κεφαλής του οποίου βρίσκεται ένας ανίδεος κι ανερμάτιστος νεαρός, με όλες τις μαθητικές του επιδόσεις να έχουν ανατρεπτικό χαρακτήρα και να στρέφονται εναντίον της κοινωνίας την οποία, τώρα, κυβερνά. Με πλήρη απουσία κοινωνικής μορφώσεως -πλην καταλήψεων κι επαναστατικής γυμναστικής- στοιχειωδών εγκυκλοπαιδικών γνώσεων, ξένων γλωσσών και με το πτυχίο μηχανικού που κατέχει -αν το πήρε τελικά- να αμφισβητείται ως χατιρικό και κίβδηλο. 
   Έτσι η διακυβέρνηση της χώρας από τέτοιου επιπέδου ανθρώπους την οδηγεί, εκ του ασφαλούς, στο βάραθρο της ανυποληψίας, με μόνες επιτυχημένες παραμέτρους την απόκρυψη της αλήθειας, την παραπλάνηση, την διαστρέβλωση και την μετάθεση ευθυνών. Ένας απλός "περίπατος" στο διαδίκτυο, (κοινώς "σερφάρισμα"), αποδεικνύει πως οι... κόποι τόσων ετών έπιασαν τόπο και η ελληνική κοινωνία είναι, πλέον, ώριμη γιά το... σάλτο μορτάλε στην διεθνή απαξία, την οικονομική δυστυχία και την κοινωνική εξαχρείωση. Άξιος ο μισθός μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου