Κυριακή 15 Μαΐου 2016

"Τα μυστήρια των Αθηνών". Ιστορίες παράλληλες.

Ελλάς - Γαλλία... συμμαχία...! 
Ποιός γνώρισε, ή ποιός θυμάται -άραγε- τον Ευγένιο Σύη; (Eugene Sue).

Ευγένιος Σύη

 
Ποιός δεν γνώρισε ή ποιός θα μπορέσει ξεχάσει τον Αλέξη Τσίπρα;

   Ο πρώτος ήταν γιατρός, συγγραφέας και σοσιαλιστής. Γόνος μεγαλοαστικής οικογένειας, κολλητής του Ναπολέοντα. Γνωρίζοντας την φτώχεια, τη μιζέρια και την αθλιότητα της εποχής στο Παρίσι, σκέφτηκε να τις καταγγείλει, γράφοντας και δημοσιεύοντας άρθρα σε εφημερίδες και εκδίδοντας μυθιστορήματα. Ένα απ' αυτά -δημοσιευμένο σε συνέχειες- ήταν και το περίφημο: "Τα μυστήρια των Παρισίων".
    Ο δεύτερος είναι μηχανικός της πλάκας, παραμυθάς δημαγωγός και -όπως αποδεικνύεται- σοσιαλιστής της πλάκας. Γόνος διαπρεπούς οικογένειας μεγαλοεργολάβων και τσιράκι παλαιού ηγέτη του -τότε- ΣΥΝ. Εκμεταλλευόμενος τις κακές οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες της Ελλάδος, βρέθηκε από ηγέτης διαφόρων σχολικών "δεκαπενταμελέ", διαπρετής καταληψίας σχολείων και επιφανής "στούμπος" στα μαθήματα, πρωθυπουργός της χώρας!
    Ο βίος και πολιτεία του πρώτου είναι χαμηλής πτήσεως και, εν πολλοίς, μου είναι άγνωστη. Όμως  του δεύτερου είναι πασίγνωστη, λαμπερή και... "αξιορεζίλευτη".

   Είναι πασίγνωστο και παγκόσμιο φαινόμενο, ένας πολιτικός, ιδίως πριν εκλεγεί, να υπερβάλει, να λαϊκίζει και -εν τινι μέτρω- να ψεύδεται. Όσο πιό σοβαρός είναι, τόσο πιό συγκαλυμένα το κάνει. Όχι τίποτε άλλο, αλλά γιά να μπορεί -μετά- να ξεφύγει και να υπεκφύγει από τις καταγεγραμμένες υποσχέσεις, που δεν μπορεί να πραγματοποιήσει -κάτι σαν την δελφική Πυθία-  διατηρώντας ίχνη, έστω, υστεροφημίας και αξιοπρέπειας.
   Ο δικός μας κανακάρης -και παρακαλώ ας ακουσθεί μετά προσοχής το συνημμένο βίντεο- δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενον αστήρικτης υποσχεσιολογίας και θρασύτατης εξαπάτησης της υφηλίου. Σίγουρα η περίπτωσή του θα... διασκεδάσει τους ιστορικούς του μέλλοντος και θα γραφτεί... "εις τας δέλτους της Παγκοσμίου Ιστορίας, χρυσοίς γράμμασι", ως ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεών που περπάτησε επί Γης. Ταυτόχρονα με την επίσης καταγραφή των συγχρόνων του Ελλήνων, ως τον ηλιθιότερο και πιό μωρόπιστο λαό της. (Εν προκειμένω, ως ελληνικός λαός νοείται το σύνολον των συριζαρέικων χαϊβανίων, και μόνον).

   Όποιος σοκάρεται από την διαπίστωση και θεωρεί εαυτόν προσβεβλημένον, ας παρακολουθήσει το βίντεο και ας απαντήσει -στον εαυτό του- την εξής απλή ερώτηση: "Υποτεθίστω πως έπρεπε να στείλει σε κάποιον φίλο και πιστωτή του -πέντε στενά παρακάτω- 50 ευρώ που του οφείλει. Θα διάλεγε αυτόν τον Τσίπρα ως κομιστή του ποσού της οφειλής; Θα τον εμπιστευόταν, ακούγοντας τί έλεγε τότε και τί κάνει τώρα; Και μάλιστα μ' εκείνο το σοβαρό, το τάχα υπεύθυνο και δήθεν αξιόπιστο ύφος του έντιμου γνώστη με τον ανθρώπινο, πειστικό και  συγκινησιακό λόγο που μιλούσε στην ψυχή του αφελούς κοσμάκη;" Ακόμη και αν κάποιος -βάσει μιάς γνωστής τακτικής- από εκείνους που συνεχίζουν να πετούν... μαλ...ς, γιά να μπαλώσουν την πρώτη, επιμένει να δηλώνει πως... θα τον εμπιστευόταν, κατά βάθος δεν θα το έκανε ποτέ! Όχι γιά 50, αλλά ούτε για 1 ευρώ!
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου