Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Χειρηλασίες, ζαριές και κυβιστήσεις

Γιά γέλια και γιά κλάματα

   Τελικά η κριτική που ασκείται στον κ. Γ. Παπανδρέου (ή Μπραβογκιόργκο) είναι, μάλλον, υπερβολική και οπωσδήποτε άδικη. Ενώ δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι υπήρξε ο χειρότερος και πιό ατζαμής ηγέτης του ελληνικού έθνους, τουλάχιστον από της καθόδου των Δωριέων και εντεύθεν, (ίσως και επί εποχής των Αχαιών. Το πράγμα ερευνάται ακόμη), και είναι επίσης αναντίρρητο ότι μπορεί να απέτυχε σε ό,τι καταπιάστηκε, (ποδήλατο, κανό, πρωθυπουργία, κ.λπ.), και κυρίως στο να οδηγήσει το σκάφος της χώρας σε ήρεμα νερά, όπως υποσχέθηκε, όμως στη σημερινή μίζερη και γκρίζα πραγματικότητα των Ελλήνων πρόσφερε άφθονο γέλιο. Το σωστό, σωστό και πρέπει να λέγεται! Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, φρόντιζε να κάνει το χειλάκι μας να σκάει λιγουλάκι. Κάτι με μπλόφες, κάτι με γκάφες, κάτι με παλινωδίες, ή τα παροιμιώδη και χαριτωμένα σαρδάμ του, (π.χ. είμαστε μία αξιόπουστη κυβέρνηση), ο άνθρωπος κατέβαλε, τουλάχιστον, φιλότιμες προσπάθειες!
Και ανεδείχθη εφάμιλλος των μεγάλων κωμικών, Πήτερ Σέλερς, (ροζ πάνθηρας), Λουί ντε Φυνές, (χωροφύλακας) και, κυρίως, Ρόουαν Άτκινσον, (Μίστερ Μπήν), σε ρόλους απόλυτης καταστροφής!
    Όμως, δυστυχώς, το έργο που παρουσίασε ο θίασος σκιών του, (Ο Καραγκιόζης πρωθυπουργός), δεν είχε θετική απήχηση και δεν έβγαλε, ως όφειλε, το αναμενόμενο γέλιο. Το γεγονός αποδίδεται στο έντονο «τσούξιμο» που προκλήθηκε… αρμοδίως από τα αλλεπάλληλα φορολογικά μέτρα σε συνδυασμό με την απρονοησία μεγάλου μέρους του λαού να προμηθευτεί την ανάλογη -διευκολυντική και ανακουφιστική- ποσότητα βαζελίνης. Πολλοί αφελείς, έχοντας πιστέψει το προεκλογικό «λεφτά υπάρχουν», πιάστηκαν στον ύπνο, σαν τις μωρές παρθένες και τώρα σκούζουν, τρίβοντας τα οπίσθιά τους, αντί να ξεκαρδίζονται!
   Βέβαια, οι μέλλουσες γενιές οι οποίες θα έχουν «διευρυνθεί» σχετικώς στο κατάλληλο σημείο, αφού η λιτότητα made in Giorgo θα διαρκέσει επί πάρα πολλά χρόνια, και θα έχουν πλέον συνηθίσει και εγκλιματισθεί, ξεπερνώντας τσουξίματα, βαζελίνες και λοιπά τέτοια -άχρηστα πλέον- «διευκολυντικά», θα μπορούν να απολαύσουν, σαν σε παλιό σινεμά, τα έργα και τις ημέρες της σημερινής κυβέρνησης-οπερέτας, καθισμένοι αναπαυτικά σε κάποια πολυθρόνα.
   Θα απολαμβάνουν π.χ. το Κουτρουμανάκι με κακόμοιρο ύφος, (πιό πολύ γιά κουστουμαρισμένος επαίτης φέρνει ή και μαυραγορίτης λαδέμπορος, παρά γιά υπουργός), ν’ ανεβαίνει τα σκαλιά του Μαξίμου και θα ξεκαρδίζονται. Θα ακούν τον δικό μας «Μπένυ» να βγάζει εκείνους τους ωραίους και γλαφυρούς λόγους περί ΔΕΗ και χαρατσίου, μιά άσπρο-μιά μαύρο, και θα λύνονται στα γέλια. Και γιατί όχι, αφού ο αξέχαστος Μπένυ Χιλ, στο κάτω-κάτω, υπεδύετο, ενώ ο δικός μας, τον ζει τον ρόλο του. Αυθεντικά και πηγαία! Ή θα βλέπουν, σαν σε παλιό ντοκιμαντέρ, την τσαχπίνα γόησσα, την μαριόλα Μαριλού, να δηλώνει κατηγορηματικά σε πρωινή εκπομπή ότι «Δεν υπάρχει θέμα με την 6η δόση, έχει κλειδώσει!». Και μετά, γιά ένα ολόκληρο μήνα να γίνεται χαμός. Η χώρα να αγωνιά προκειμένου οι Ευρωπαίοι να πουν το ναι, στην εκταμίευση, ζητώντας…. παπάδες και θα ξεραίνονται! Τέτοια ωραία και διασκεδαστικά, μετά από…. 30-40 χρόνια!

   Και από πάνω, έχουμε κι εκείνο τον κρύο τον Σαρκοζί, που κατ’ απαράδεκτο τρόπο αποκάλεσε το λεβέντη και σωτήρα μας, «μεγάλο μ….α», φερόμενος, τουλάχιστον-τουλάχιστον, σαν σύγχρονη Μαρία Αντουανέτα! Έχοντας δίπλα του ένα «αγριομάνουλο» όπως η Κάρλα και την ψυχολογία του σεξουαλικά χορτάτου, δεν μπορεί να καταλάβει τον πόνο των άλλων, που με κάποιες πιό δεύτερες, εμφανισιακά, συμβίες και με αποκλειστική μέριμνα να «σώσουν» τη χώρα τους, κλεισμένοι συνέχεια σ’ ένα γραφείο μονήρεις, ίσα που βρίσκουν λίγο χρόνο, έτσι στα πεταχτά, να θυμηθούν νεανικές συνήθειες και να ρίξουν και καμιά…. ζαριά, ανακουφιζόμενοι! Φτου, εξάρες!
   Τελικά, όπως αποδεικνύει η γενική κατάσταση, το διοικείν μιά χώρα είναι πολύ δύσκολη υπόθεση. Ζαριές ο Παπανδρέου, (μέγας ταβλαδόρος), ζαριές ο κ. Ευφράδειας, ζαριές ο Παπακωνσταντίνου (άλλος πρωταθλητής αυτός!), φτάσαμε στο σημερινό μπάχαλο και την πλήρη διάλυση του κράτους! Μετά από κάθε… ζαριά να και ένας νόμος! Ζαριά κι εγκύκλιος, ζαριά και διάταγμα! Οι υπουργικές ζαριές-αποφάσεις σύννεφο! Χαράτσια, φόροι, νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων, εφεδρείες, παλινωδίες, χαμός! Της μουρλής γίνεται. Όλα μιά…. ζαριά!
   Και να ο κοσμάκης, αλλόφρων, να συνωστίζεται στις ουρές γιά να βγάλει μιά άκρη. Ουρές στη ΔΕΗ, ουρές στους Δήμους, ουρές στις Εφορίες. Τραγέλαφος! Όρεξη να’ χεις να σπας πλάκα παρακολουθώντας τη λαϊκή αλλοφροσύνη, αλλά πού όρεξη τέτοιες εποχές!
   Γι’ αυτό ο κ. Σκανδαλίδης, μετά από μία, καθ’ όλα επιτυχημένη δική του ζαριά και θέλοντας να... ξεπροβοδίσει ευγενικά τον νυν πρόεδρό του, δήλωσε ότι ο Γιωργάκης … έγραψε Ιστορία γιά τον τόπο! Σύμφωνοι, μόνο που, αν και fun της τεχνολογίας, την έγραψε, εξ ολοκλήρου, με…. το χέρι!

   Και μέσα σ’ όλο αυτό τον ορυμαγδό, ο κ. Σαμαράς, γιά να μην υστερήσει προφανώς, αποφάσισε να γράψει κι αυτός Ιστορία…. ιδιοχείρως! Έτσι ώστε να μην ευκαιρεί το χέρι του να υπογράψει εκείνη τη ρημάδα την επιστολή που θα έπειθε τους «μουλαρωμένους» Ευρωπαίους-δανειστές-τοκογλύφους-επικυρίαρχους, να «δώσουν» και να «σώσουν», φέρνοντας την ψυχή μας πίσω από την Κούλουρη, αφού σε λίγο δεν θα υπάρχει μία στα δημόσια ταμεία, και μαζί κάπως υποφερτά Χριστούγεννα!

   Ανεπιβεβαίωτες φήμες, πάντως, θέλουν τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και γνωστό τελειομανή πολιτικό, ως μη επαρκώς προπονημένο στο άθλημα της κυβίστησης, (κοινώς κωλοτούμπα), οπότε θέλοντας να παρουσιάσει στη διεθνή σκηνή μία άψογη και εντυπωσιακή εκτέλεση ασκείται, εντατικά και εξαντλητικά, κάτω από τις οδηγίες του μαιτρ του είδους, διαπρεπούς προπονητού κ. Γ. Καρατζαφέρη, (ο γιός του σανοπώλη). Έτσι εξηγείται η καθυστέρηση.
   Η παράσταση όμως, επιμένουν οι ίδιες πηγές, θα δοθεί οπωσδήποτε και εγκαίρως!











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου