Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Το πολιτικό κρυφτούλι σε μιά προσεκτικότερη, δεύτερη θεώρηση.

Θέσεις - Απόψεις

   Επιχειρώντας, μετά την πρώτη φούρια, μιά καθαρότερη ματιά στα τελευταία συνταρακτικά γεγονότα βλέπουμε ότι.

   - Το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί, αποπροσανατολίζοντας την κοινή γνώμη, να κρύψει το στραπατσάρισμα που υπέστη από την αιφνιδιαστική και ακατανόητη ενέργεια του αρχηγού του, (το δημοψήφισμα), γεγονός που πυροδότησε αλυσιδωτές αντιδράσεις, εξάλειψε τα τελευταία ίχνη αξιοπιστίας δικής του και της χώρας και τον οδήγησε βιαστικά στην έξοδο, σκοτώνοντας και όσες φιλοδοξίες έτρεφε γιά διεθνή πολιτική καριέρα, αφού κατέστη, πλέον, persona non grata στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.
   Ταυτόχρονα, η άφρων και άσχετη κατάθεση της πρότασης περί δημοψηφίσματος, απασφάλισε την επιμελώς κρυμμένη ευρωπαϊκή δυσφορία, γιά τον τρόπο που σκέπτεται και λειτουργεί η χώρα, εκμεταλλευόμενη την ευρωπαϊκή της ένταξη και τα χρήματα των φορολογούμενων εταίρων της και έδωσε πρώτης τάξεως ευκαιρία στα ευρωπαϊκά «τσακάλια» να αντεπιτεθούν και να εξασφαλίσουν έμπρακτα τα δανεικά, με όρους εθνικού εξευτελισμού και υποτέλειας.
   - Έτσι είσαστε, μπαγάσηδες; Όλοι στο «κάδρο», και γρήγορα! Υπογραφές από όλους, γιά να σιγουρέψουμε τα λεφτά μας. Αφού εσείς δεν έχετε το Θεό σας και όταν σας την δίνει κάνετε τρέλες, του λοιπού θα γίνεται ό,τι σας λέμε εμείς! No υπογραφή, no money!

   - Η ΝΔ, διά του αρχηγού της που γνωρίζει το μέγεθος της μπόρας που έρχεται, αρνείται κατηγορηματικά να συμμετάσχει με στελέχη της στην, δήθεν, κυβέρνηση «εθνικής ενότητος». Αποδέχεται ό,τι ψηφίστηκε και ό,τι αποφασίστηκε μέχρι τώρα, (αφού δεν μπορεί να κάνει κι αλλιώς), και αρνείται την επί μακρόν παραμονή στην εξουσία της νέας κυβέρνησης, η οποία μακροβιώνοντας θα πρέπει να πάρει τα πλέον αντιλαϊκά μέτρα που πάρθηκαν μέχρι τώρα, κατ' εφαρμογή της νέας δανειακής σύμβασης. Η υποστήριξή της από τον Σαμαρά θα σημάνει, αυτομάτως, συμμετοχή και συνενοχή σ' αυτά, άρα, πολιτικό κόστος και φθορά, χωρίς ουσιαστική συμμετοχή στις αποφάσεις! Γι’ αυτό ζητεί βραχύβια κυβέρνηση και εκλογές προκειμένου, εκμεταλλευόμενος τη φορά των πραγμάτων και τη λαϊκή δυσαρέσκεια που αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις, να γίνουν γρήγορα εκλογές και σαν πρώτο κόμμα να καθίσει κι αυτός γιά λίγο στην πολυπόθητη «καρέκλα», έστω χωρίς αυτοδυναμία άλλα με κάποιες αναπόφευκτες συνεργασίες, (λέγε με Καρατζαφέρη) και χωρίς πολλές δυνατότητες επαναδιαπραγμάτευσης. Μόνο κέρδος ο «θώκος» και η (οπωσδήποτε βραχύβια) γλύκα της εξουσίας!  
   Πολιτικές καντρίλιες κατανοητές και, μάλλον, θεμιτές αφού το πολιτικό παιχνίδι είναι, εξ ορισμού βρώμικο και όλοι οι πολιτικοί «λέρες» που προτάσσουν πάντα τις προσωπικές τους φιλοδοξίες. (Άλλος λίγο και άλλος πολύ, παρά τα ωραία και ηθικά που εκστομίζουν!).
   Στα πλαίσια αυτής της τακτικής απέσυρε όλα τα αιτήματα και προαπαιτούμενα γιά να συναινέσει, επιμένοντας σθεναρά και μόνο στην πολιτική καρατόμηση Παπανδρέου, κάτι που είχαν προαποφασίσει όλοι (μέσα και έξω) και ευχαρίστως όλοι απεδέχθησαν.
   Τα περί «κωλοτούμπας» που βιάστηκαν να του αποδώσουν είναι, μάλλον υπερβολικά και οπωσδήποτε άδικα, αφού η περίπτωση θυμίζει Γαλιλαίο που υπό την απειλή της πυράς της Ιεράς Εξέτασης, απαρνήθηκε φωναχτά τις κοσμογραφικές απόψεις του (περιφορά της Γης), ενώ ψιθυριστά επέμεινε σ’ αυτές! «Κωλοτούμπα» συνιστά η συνειδητή μεταστροφή απόψεων, κατά τη φορά του οποιουδήποτε «ανέμου» και όχι το «ανάγκαν και θεοί πείθονται»!

   - Τα κόμματα της ευρωπαϊκής Αριστεράς επιδεικνύουν σταθερές θέσεις και προσανατολισμούς, πλην όμως αόριστες, ανεδαφικές και ανεφάρμοστες. Επίσης ο κατακερματισμός των δυνάμεών τους και η πεισματική περιχαράκωσή τους πίσω από επουσιώδεις διαφορές βυζαντινίστικης ουσίας, τους στερεί τη δυνατότητα να παίξουν σοβαρό ρόλο στις εξελίξεις, περιοριζόμενα μόνο στο αυγάτισμα των ψήφων τους, με την προσχώρηση των δυσαρεστημένων πασόκων και τη συνεχή αντιπολιτευτική άρνηση, χωρίς θέση. Και μέχρις εκεί!

   - Η παραδοσιακή Αριστερά (ΚΚΕ), με καθολική αντιευρωπαϊκή ρητορεία, εκμεταλλεύεται τη λαϊκή δυσαρέσκεια και με πολιτικό και κοινωνικό μοντέλο τελείως αντιδιαμετρικό του σημερινού, πυκνώνει τις τάξεις της με την προσέλευση, κυρίως, νέων και άπειρων «αγανακτισμένων» ριζοσπαστών που οραματίζονται αιθεροβατούντες ... μιά άλλη (;) κοινωνία! Όμως, εν ονόματι της «προόδου» που ευαγγελίζεται, μένει προσκολλημένη σε συντηρητικά συστήματα σταλινικών προτύπων, αποτυχημένων πανηγυρικά και απορριφθέντων ακόμη κι από τη γενέτειρα τους.

   - Ο πονηρός Καρατζαφέρης, (ο γιός του σανοπώλη, όπως λέει), καιροφυλακτεί πάντα και ελίσσεται σαν χορεύτρια οριαντάλ, προκειμένου ν’ αρπάξει κι αυτός κάποιο κοκαλάκι εξουσίας ή, έστω, να εγγράψει υποθήκες πρωταγωνιστικού ρόλου στο άμεσο μέλλον, (κι ας διατυμπανίζει το αντίθετο), με απώτατο όνειρο τη μεγάλη «καρέκλα». Βασικά προσβλέπει στη μεγάλη δεξαμενή της ΝΔ, γι’ αυτό και τα περισσότερα βέλη του είναι προς τα εκεί.
   Παρ’ όλη την προσεγμένη κι επιμελημένη του τακτική και τις πολλές, επί μέρους, σωστές θέσεις που διατυπώνει, η γενική συμπεριφορά του θυμίζει την ιστορία της κατσίκας, η οποία αφού κάθεται και την αρμέγουν, όμορφα κι ωραία, με μιά κλωτσιά αναποδογυρίζει την καρδάρα και… πάει το γάλα!

   - Από εκεί και πέρα το χάος. Ένα πλήθος «μοναχικών καβαλάρηδων», χωρίς ουσιαστικό λόγο και άποψη, ψάχνουν μιά θέση στον πολιτικό ήλιο, ικανοποιώντας εγωϊσμούς και ματαιοδοξία κενούς περιεχομένου.

   Σημ. Εντύπωση, ανησυχία και αδημονία προκαλεί η μη, εισέτι, εμφάνιση στο προσκήνιο του κ. Βασ. Λεβέντη, της Ενώσεως Κεντρώων, αφού η αποχώρηση του κ. Δημ. Βεργή, των Οικολόγων, θεωρείται δεδομένη, (δυστυχώς γιά τη χώρα), γιά άγνωστους, μέχρι στιγμής, λόγους. Και οι δύο μου λείπουν!

   Επί της ουσίας, τώρα, και πέρα από κυβερνητικά σχήματα, πολιτικές πιρουέτες, πρόσωπα και ισορροπίες, η κυοφορούμενη κυβέρνηση θ’ αποτελέσει, στα σίγουρα, μία από τις πιο αντιπαθείς (έως μισητές) κυβερνήσεις που γνώρισε ποτέ η χώρα.
   Αναλαμβάνει ένα μεγάλο και «βρώμικο» έργο και η αποτυχία της ας θεωρηθεί δεδομένη. Σκληρά μέτρα, φτώχεια, πείνα και δυστυχία μας περιμένουν, μαζί με απόλυτη εξάρτηση από το Διευθυντήριο της Ευρώπης των δανειστών μας.
   Όσο γιά το εσωτερικό της, τα ετερόκλητα και αντίπαλα «κομμάτια» που θα την απαρτίζουν θα προχωρούν αλληλοαναιρούμενα και αλληλοϋποβλεπόμενα, αφού το ένα μάτι θα ασχολείται με το δύσκολο έργο τους και το άλλο θα κοιτάει τις προσεχείς εκλογές. Προπτικές, λοιπόν, μηδενικές!
   Τελικά η σύνθεσή της διαφαίνεται εντελώς αντίθετη από το απαιτούμενο γιά τις σημερινές ανάγκες του τόπου. Πιστεύω, θα έπρεπε οι υπουργοί να ήσαν τεχνοκράτες, εκτός πολιτικής και απαλλαγμένοι πολιτικού κόστους, με «μαέστρο»-πρωθυπουργό κάποιο πολιτικό πρόσωπο κύρους, κοινής αποδοχής και με κυβερνητική εμπειρία. Όμως μεθοδεύεται το εντελώς αντίθετο!

   Όσο γιά τον λαό, ούτε ψύλλος στον κόρφο του. Έρχεται νέα σφαγή του Μάμαλη και… όποιος αντέξει! Οι Κουτόφραγκοι δανειστές βρήκαν θαυμάσιο πάτημα την ευφυή ιδέα του «τέως» και μας «σβερκώνουν» γιά τα καλά, μαντρώνοντάς μας στη στρούγκα της άγριας και μακρόχρονης λιτότητας, διαχειριζόμενοι πλέον, κατά το δοκούν, τις τύχες μας και εκμεταλλευόμενοι τις πλουτοπαραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου