Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

ΘΕΜΑ ΧΡΟΝΟΥ – Η μεγάλη φενάκη του πρωτογενούς πλεονάσματος

Θέσεις - Απόψεις

   Πολύς λόγος γίνεται τελευταία γιά το αυτονόητο, λες και μόλις ανακαλύψαμε την… Αμερική. Κλειδί ευημερίας και ανάπτυξης κάθε οικονομίας είναι το «πλεόνασμα». Δηλαδή να βγάζεις περισσότερα απ’ όσα ξοδεύεις. Κάτι που κάποιοι, παραμυθιάζοντας τον κοσμάκη, λένε ότι θα συμβεί εδώ το…. 2012!
   Όμως κανείς από τους διαπρεπείς οικονομολόγους, (π.χ. εκείνος ο ανεκδιήγητος νομπελίστας εκ Κύπρου, που μας έβλεπε μέχρι το 2015…. Δανία του Νότου!), δεν κάνει τον κόπο να διευκρινίσει τους μηχανισμούς με τους οποίους παράγεται «πλεόνασμα» σε μιά χώρα.
   Οι τρόποι είναι δύο.
   α) Δημιουργείς προϋποθέσεις εθνικής παραγωγής, η οποία θα περιορίσει τις εισαγωγές (έξοδα), αφού τα παραγόμενα προϊόντα σου είτε θ’ αντικαταστήσουν τα εισαγόμενα, είτε θα εξαχθούν εισάγοντας συνάλλαγμα (έσοδα).
   β) Περιορίζοντας ή καταργώντας σπατάλες και πάσης φύσεως άχρηστες πληρωμές. νοικοκυρεύοντας τα οικονομικά σου.
   Εν προκειμένω, οι σοφές οικονομικές κεφαλές, λόγω ανικανότητος να ενεργήσουν συνετά και να περιορίσουν τη σπατάλη (και απολύσεις ημετέρων) και τη φοροδιαφυγή, (σύλληψη ημετέρων), καταφεύγουν στα εύκολα. Περικόπτουν, οριζόντια, μισθούς, συντάξεις, επιστροφές φόρων, δημόσια έργα και, γενικώς, δεν πληρώνουν κρατικές οφειλές και υποχρεώσεις, εφαρμόζοντας τη μέθοδο του Χότζα, που άφηνε το γαϊδούρι του να δουλεύει νηστικό, γιά να κάνει οικονομία. Ξεχνούν όμως πως η μέθοδος απέδωσε για λίγο, αφού στο τέλος το γαϊδούρι ψόφησε!
   Με τέτοια τερτίπια και οικονομική πολιτική του Καραγκιόζη ευημερούν, προσωρινά, οι αριθμοί αλλά πεθαίνουν οι άνθρωποι!
   Ο πρώτος τρόπος δημιουργίας πλεονασμάτων φαντάζει, επί του παρόντος γιά τη χώρα μας, όνειρο θερινής νύχτας, αφού απαιτεί δομές, υποδομές, περιορισμό γραφειοκρατίας, συνθήκες ασφάλειας και εργασιακής ειρήνης και γενικά καλή ψυχολογία γιά επενδύσεις. Δηλαδή ακριβώς τα αντίθετα αυτών που επικρατούν! Συνεπώς η ύφεση, αγκαζέ με την ανεργία, θα καλπάζουν ανενόχλητες, με αποτέλεσμα την αναζήτηση του μαγικού «πρωτογενούς πλεονάσματος» στην περαιτέρω φορολόγηση του λαού και τη μείωση αποδοχών των εργαζομένων και συνταξιούχων. Στο κλασικό υποζύγιο που, ήδη, παραπατάει από τα βάρη και ετοιμάζεται να τα «φτύσει»!
Συνεπώς, όσο δεν βλέπετε υγιά παραγωγή εθνικού προϊόντος, άρα και υγιούς πλεονάσματος, μην ελπίζετε! 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου