Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021

Κουίζ γιά δυνατούς λύτες.

 Όταν η ζωή μπαίνει στο θέατρο και το "θέατρο" στη ζωή, (την πολιτική).

-Εάν ένας Υπουργός, η κ. Μενδώνη λόγου χάρη, αριστούχος διδάκτωρ Αρχαιολογίας, πεπειραμένη και με σοβαρό έργο στο επαγγελματικό της αντικείμενο, θα πρέπει να εκπαραθυρωθεί γιατί -έστω- κάτω από συνθήκες δικαίας αγανάκτησης προέβη σε υπερβολικές, έως άστοχες δηλώσεις, ομολογώντας «εξαπάτηση», που ως... «έπεα πτερόεντα» αυτά που δήλωσε και αληθή ήσαν και δεν είχαν καμμία επίπτωση στην ουσία του θέματος, (και ανθρώπινο το «εξαπατάσθαι» και αληθώς «επικίνδυνος άνθρωπος» ο παιδεραστής Λιγνάδης, έστω χωρίς τη βούλα μιάς δικαστικής αποφάσεως).
-Τότε τί θα πρέπει να κάνει ένας πρωθυπουργός, εντελώς αμόρφωτος στη μέση παιδεία, με χαριστικά αποκτημένο πτυχίο πολ. μηχανικού, ανεπάγγελτος πλήρως και με πλήρη ασχετοσύνη στο αντικείμενο του... πτυχίου του, ο οποίος αναρριχηθείς τυχοδιωκτικά στην εξουσία (εκμεταλλευθείς έναν περιστασιακό άνεμο λαϊκής αγανάκτησης που φούσκωσε τα πανιά του) και όταν -πρωθυπουργός ων- εκλήθη να εφαρμόσει τις δημαγωγικές του υποσχέσεις, ομολόγησε πως είχε... «αυταπάτες», κάνοντας τα εντελώς αντίθετα; Δηλαδή, αναιδώς και θρασύτατα μας είπε πως... απλούστατα, μπέρδεψε τα... «μπούτια» του, γιατί το «αυταπατώμαι» σημαίνει «εξαπατώμαι από μόνος μου»! Δηλαδή παίζοντας μόνος του κατάφερε... να χάσει! Και αυτά, όχι άνευ επίδρασης στην ουσία, αλλά με σημαντικές συνέπειες γιά τη χώρα, αφού αντί να σκίσει τα μνημόνια... «μ’ ένα νόμο κι ένα άρθρο», όπως υποσχόταν.... «αυταπατημένος», της φόρτωσε ένα ακόμη. Χειρότερο στους όρους και μακροβιότερο στη διάρκεια!
Ως πολύ παλιά καραβάνα στο κουρμπέτι της ζωής και της πιάτσας, αλλά ελάχιστα ασχοληθείς με την πολιτική, έχω γνωρίσει εκ του σύνεγγυς πολιτικούς άνδρες υψηλού επιπέδου, χρηστά πολιτικά ήθη και κόσμιο ύφος στην πολιτική αντιπαλότητα. Με την αριστερά να έχει στις τάξεις της ανθρώπους ανώτερης πνευματικής στάθμης και όχι αληταριό της κατωτάτης υποστάθμης, όπως κατάντησε σήμερα. Με ποιότητα, χιούμορ και αίσθηση του μέτρου, να αγωνίζεται -διατηρώντας ένα ηθικό πλεονέκτημα, ως μη συμμετέχουσα στο γίγνεσθαι της διακυβέρνησης- γιά την επιβολή ενός οράματος παγκόσμιας ειρήνης, ισοπολιτείας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Κάτι που στην πορεία του χρόνου απεδείχθη ουτοπική φενάκη.
Με αποτέλεσμα τη σημερινή κατάντια όπου οι «ηγέτες» είναι πολιτικού διαμετρήματος -αντί Κωνσταντίνου Καραμανλή, Γεωργίου Παπανδρέου, Γιάννη Πασαλίδη και Λεωνίδα Κύρκου- ενός έντιμου, αλλά άωρου Κυριάκου Μητσοτάκη, ενός χυδαίου, πρώην ρεμπεσκέ και δημαγωγού λαϊκιστή Αλέξη Τσίπρα, μιάς ασήμαντης νεποτίστριας Φώφης Γεννηματά με ικανότητες περί το μηδέν... και από εκεί και κάτω το χάος. Ένα ΚΚΕ με ασυντήρητο μοτέρ αφού το «εργοστάσιο» φαλίρισε και δεν στέλνει ανταλλακτικά και μιά ομαδούλα αστείων -ή επικίνδυνων- και πολιτικά λαθρόβιων κομπάρσων. (Μέχρι κι οι... Λεβέντης, Κασιδιάρης «εκόσμησαν» -ως κομήτες- τα έδρανά της και «χόρεψαν» στην πλάτη και την... κασίδα μας).
Όσο γιά τον σημερινό εκτραχηλισμό των σεξουαλικών ηθών και όσα εμετικά βγαίνουν στα φόρα -άλα της η πρόοδος και η «απελευθέρωση»- κι αυτός ο έρωτας ακόμη, όλων των μορφών και αποχρώσεων, έχασε το άρωμά του, το χτυποκάρδι, την ευγένεια στη συμπεριφορά, το φλερτ και, τελικά, την απόλαυσή του. Έγινε κι αυτός ψεύτικος, χωρίς συναίσθημα, χάρτινο πιάτο. «Πηδήξτε, ντυθείτε, τελειώσατε»!
Θυμάμαι με αφάνταστη νοσταλγία τον ευπατρίδη Ηλία Ηλιού, ηγέτη της ΕΔΑ και γνωστό θαυμαστή του ωραίου, τον οποίο συναντούσα τακτικά στο πάνω άκρο της οδού Ακαδημίας -άψογα ντυμένο και πηγαίνοντας στην Βουλή- να τραβάει «καπελλαδούρες» με σχετική υπόκλιση και φωτεινή λάμψη στο στρογγυλό του πρόσωπο, σε κάθε ωραία κυρία που συναντούσε.
Άλλοι καιροί -μοντέρνοι- άλλα ήθη. Σήμερα την Παιδεία κανοναρχεί στην απείθεια, ανομία και διάλυση ένας τύπος σαν τον... Φίλη, την Βουλή "κοσμούν" τύποι σαν κάποιον... Γιαννούλη, και την πολιτική ηγεσία τύποι σαν τον αμοραλιστή δημαγωγό Τσίπρα.
Με την αφεντιά μου, σταθερά... «αντιπροοδευτική» κατά τα σημερινά δεδομένα, να τύπτεται με την παραμικρή παρατυπία της, και να εύχεται να μην αξιωθεί να δει κάποτε τα Προπύλαια να στολίζει ένας ανδριάντας του... Κουφοντίνα!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου