Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

Αναδρομές... καταφύγια.


Αποτέλεσμα εικόνας για Μουνκ. η Κραυγή
"Η κραυγή". Έντβαρ Μούνκ  (1863 - 1944).


   Μικρό παιδί στο σπίτι μας, στην Ακ. Πλάτωνος, μιά μεγάλη... «ζωγραφιά» -έτσι την έλεγαν όλοι οι... άσχετοι συγγενείς και φίλοι-  καρφωμένη στον άδειο, μεγάλο, τοίχο στόλιζε το μονόχωρο που έπαιζε ρόλο επίσημης τραπεζαρίας, (συνήθης η κουζίνα), σαλονιού και καθημερινού, καθώς τα υπόλοιπα τρία δωμάτια... «κοίμιζαν» την εξαμελή οικογένεια. Ταυτόχρονα, γέμιζε τα μάτια μου με χρώμα και μιά αδιευκρίνιστη ευφορία, όταν την κοιτούσα. Κατάλοιπο μιάς περιουσίας της μάνας, μέλους παλιάς εύπορης οικογένειας του Αιγίου, που η περιουσία της-φορτηγίδες, (μαούνες τις έλεγαν), μεταφόρτωσης σταφίδας στα μεγάλα καράβια της ράδας- καταστράφηκε από τους βομβαρδισμούς των Γερμανών, στη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

   Δεν ξέρω, ποτέ δεν έμαθα, αν επρόκειτο γιά ζωγραφικό πίνακα ή απλό χαρτί κολλημένο σε κάδρο. Γιά μένα, όμως, αυτό δεν είχε καμμία σημασία. Εκείνο που μετρούσε ήταν η αίσθηση που δημιουργούσε  η χρωματική πανδαισία και η γοητεία που εξέπεμπε. Όπως και ποτέ δεν έμαθα πως εξαφανίστηκε στην αντάρα που δημιούργησαν μελλοντικοί θάνατοι και μετακομίσεις. Χρόνια μετά, φέρνοντάς την στη μνήμη -αν και ποτέ δεν έφυγε απ’ αυτήν- συνειδητοποίησα πως επρόκειτο γιά την Πλατεία του Αγίου Πέτρου, στο Βατικανό!

   Αυτή ήταν η πρώτη μου επαφή με την ζωγραφική και το βασικό ερέθισμα που με τράβηξε σ’ αυτήν. Ατάλαντος ων, η αγάπη μου διοχετεύτηκε, σαν δέκτης, στην... «σπουδή» της. Στην μελέτη, την παρατήρηση, τις επισκέψεις σε μουσεία, πινακοθήκες, γκαλερί, αντικάδικα, κ.λπ. Και αργότερα, όταν η οικονομική μου κατάσταση το επέτρεψε, στο χτίσιμο -δειλά, δειλά- μιάς μικρής, στην αρχή, συλλογής, η οποία στη συνέχεια μεγάλωσε και κατάντησε πάθος και σκοπός ζωής. Μέχρι που κάποιες αντίξοες συνθήκες, ζήλια, ανθρώπινος φθόνος, αλλά και συνειδητοποίηση της ματαιότητος των εγκοσμίων, ιδίως όταν δεν υπάρχει κατανόηση, διατήρηση και συνέχιση από τους κατιόντες, με οδήγησαν σε μία απόφαση, από τις λίγες γιά τις οποίες μετάνιωσα στη ζωή μου. Να την «διαλύσω» και την αντικαταστήσω με πεζότερες αξίες.

   Σήμερα -μόνος, βαρύς και έρημος- ξετυλίγω τις ζωγραφικές μου εμπειρίες, προσπαθώντας στον μηρυκασμό της  μαγείας του παγκόσμιου χρωστήρα να πνίξω το σκοτάδι που με τυλίγει. Έτσι, ξαναγυρίζω στον Ιούλιο του ’63, όπου, στο μισοάδειο Λούβρο, σπατάλησα ώρες μπροστά στην «Μόνα Λίζα», προσπαθώντας να μάθω γιατί υπήρχε μεγάλη υστερία μ’ αυτό το έργο του Ντα Βίντσι. Κάτι που ακόμη δεν κατάλαβα. Όταν υπάρχει ένας Βερμέερ -στο μικρό σε πλήθος συνολικό του έργο- και ένας συγκεκριμένος θεϊκός πίνακας, σαν την «Νυχτερινή περιπολία» του Ρέμπραντ, το... «κόλλημα» με την «Μόνα Λίζα» μου μοιάζει υπερβολικό και προϊόν φήμης, μιμητισμού και... διαφήμισης. Με τον τελευταίο με συνδέει κάτι εντυπωσιακό. Όταν, γιά πολλοστή φορά τον θαύμαζα με τις ώρες, μαγεμένος, στο Ρέικσμουζέουν του Άμστερνταμ -πριν κλείσει γιά ανακαίνιση- ο ευγενικός φύλακας μου υπενθύμισε πως... έκλειναν και θα έπρεπε να φύγω, μιά έμμονη ιδέα και παρόρμηση με όπλισαν με θράσος και ρώτησα: -«Γιατί... ακρωτηριάσατε τον πίνακα;»! Η μισή φιγούρα του τυμπανιστή δεξιά με ενοχλούσε. Δεν μπορούσα και δεν ήθελα να φανταστώ τον Ρέμπραντ να κόβει το πλάνο του κατά τέτοιον τρόπο! Ο φύλακας, αποσβολωμένος, από την παρατήρηση με οδήγησε στο γραφείο κάποιου ανώτερου. Διευθυντής, προϊστάμενος, δεν κατάλαβα ποτέ.

   -«Γιατί το είπατε αυτό κύριε;», με ρώτησε εκείνος, με αχνό χαμόγελο.

   -«Διαίσθηση», απάντησα αυθόρμητα, καθώς δεν είχα κάτι καλύτερο να πω!

   Με συνεχάρη γι’ αυτήν και  μου «ομολόγησε» τον βανδαλισμό, ολοτρίγυρα του έργου, χωρίς να θυμάμαι, τώρα, τον λόγο που έγινε.

   Μία, σχετικά πρόσφατη, επίσκεψη στο Μουσείο Πικάσσο, στην Βαρκελώνη και ένα έντυπο με άγνωστα στο ευρύ κοινό έργα του Νταλί, με έκαναν ν’ αλλάξω άποψη γι’ αυτούς. Κάτι καταπληκτικές μινιατούρες του πρώτου, φτιαγμένες στην παιδική του ηλικία και μιά αχαλίνωτη χρωματική πανδαισία του δεύτερου, με γέμισαν ντροπή γιατί μιά ζωή τους... περιφρονούσα, διαφωνώντας.

   Πάντως, αν ήθελα με ένα ζωγραφικό έργο να απεικονίσω το σύνολο του «είναι» μου τώρα -μέσα και έξω- θα διάλεγα την «Κραυγή» του Νορβηγού ζωγράφου Έντβαρ Μουνκ. Και αν, μάλιστα, ήταν στο χέρι μου θα το βάφτιζα... «Ατενίζοντας την μοίρα», γιατί η κραυγή εκφράζει τον σπαραγμό και την απόγνωση που γεννά η συνάντηση με την μοίρα. Αυτή που κυριαρχεί και, τελικά, συντρίβει την ύπαρξη όλων των εμβίων.













Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019

Μου λείπουν...

Αποτέλεσμα εικόνας για συμπαν
Προετοιμαζόμενος γιά το άλμα στο... Άπειρο.


   Όσο προχωρεί ο άνθρωπος στον δρόμο που τον έβαλε ο Δημιουργός, τόσο συνειδητοποιεί πως ο δρόμος αυτός είναι πεπερασμένος και σύντομος. Ξεκινά -χωρίς επίγνωση και συναίσθηση του μυστηρίου της ζωής- από την αφετηρία του και προχωρώντας προς το άγνωστο και την ματαιότητα, διαπιστώνει πως το μπροστινό και υπολειπόμενο  κομμάτι της συνεχώς μικραίνει, ενώ όλο και μεγαλώνει αυτό που αφήνει πίσω. Συγχρόνως ελαττώνεται και εξασθενίζει το ενδιαφέρον του γιά την έννοια... «μέλλον», ενώ αυξάνεται, βασανιστικά, η νοσταλγία γιά το «παρελθόν», που έτσι και προκύπτει πλούσιο και ενδιαφέρον, τον «στοιχειώνει» κιόλας. 

   Ξαφνικά, και με βάση τον απολογισμό που -θέλει, δεν θέλει- γίνεται αυτόματα μέσα του, διαπιστώνει πως οι «θέσεις» αυτών που γνώρισε, αγάπησε και συναναστράφηκε ολοένα και αδειάζουν απελπιστικά, με την έλλειψη να τον θλίβει και με τη μοναξιά να τον γυροφέρνει απειλητικά. Ψυχρή -σχεδόν παγωμένη-  ανάλγητη, εφιαλτική. Και όσο πιό πλούσιο ήταν το... «ρεπερτόριο» της ζωής του, όσο πιό πολλά "εβίωσε, έμαθε και έπαθε", τόσο πιό μελαγχολικό φαντάζει το «άδειο» του «σήμερα» και τόσο πιό αδιάφορο του γίνεται το προδιαγεγραμμένο «αύριο». Με το ενδιαφέρον να εστιάζεται, πλέον, στα αινιγματικά «πότε και πώς», που θα τον συνοδεύσουν στον νομοτελειακό τερματισμό της διαδρομής. Οι πιό γενναίοι αδιαφορούν γιά το πρώτο, αλλά τρέμουν το δεύτερο, ενώ οι ψοφοδεείς... "παθαίνουν" και  στην ιδέα του... «πότε», αποστρέφοντας τον νου απ’ αυτό, θεωρώντας -προληπτικοί όντες- πως η όποια αποστροφή και παρασιώπηση θα το ξορκίσει. Και, έτσι, θα το αποφύγουν, καθώς το αγνοούν τάχα και δεν το... μελετούν.

   Αυτές τις στιγμές, αγκαλιάζοντας νοερά τους χιλιάδες ανθρώπους που γνώρισα στην επίγειο διαδρομή μου -ιδίως εκείνους στα πολλά, μεγάλα και μακρινά ταξίδια, που είχα την τύχη να συνοδεύσω ως αρχηγός- καλούς, κακούς, εύκολους, δύσκολους, καλότροπους, δύστροπους- ένα μόνο συναίσθημα με κατακλύζει τώρα. Ένα νοσταλγικό και βασανιστικό συναίσθημα, γιά αυτές τις χιλιάδες «χαρακτήρες» που συνάντησα, συμπάθησα, αντιπάθησα, συμφώνησα, διαφώνησα, αγάπησα -ποτέ μίσησα, το πολύ «διαολίστηκα»- το οποίο μπορεί να εκφραστεί με δύο, μόνο, απλές λέξεις. Βγαλμένες από καρδιά και νου: «Μου λείπουν»! Μου λείπουν αφόρητα... Όλοι τους. Και την εικόνα τους -γενική και συγκεχυμένη- θα πάρω μαζί μου... όταν. Ομού με εκείνη των προσφιλών μου προσώπων και των αγαπημένων μου τετράποδων.


Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019

Έντιθ Πιάφ. Μιά μελαγχολική ανθρώπινη ιστορία.


Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα και άτομα στέκονται

Rien, rien de rien!

   Τυλιγμένος στα πέπλα της μοναξιάς μου και περικυκλωμένος από τον ζόφο της επικαιρότητος, επιχείρησα έξοδο απελπισίας και ανακούφισης στο YouTube.
    Βυθισμένος στην περιπλάνηση, μετά τον Σοστακόβιτς και τον Κοέν... "αφυπνίστηκα" στην Έντιθ Πιάφ. Στο «σπουργιτάκι» του γαλλικού τραγουδιού, που μεσουράνησε στα μέσα του προηγούμενου αιώνα και πέθανε το 1963. Μικρόσωμη, ασήμαντης εξωτερικής εμφάνισης, στήσιμο... «καλοσυνάτης νοικοκυράς». Με ευαίσθητη ψυχή, θεία φωνή και εύθραυστη υγεία, αναζητούσε απελπισμένα τον έρωτα σε νεώτερους άντρες. Κανονική... «τεκνατζού», δηλαδή -όπως θα έλεγε κάθε απύλωτο μάγκικο στόμα- που πλην των νεαρών, σπατάλησε την πανάκριβη ζωή της σε πάσης φύσεως καταχρήσεις, όπως το αλκοόλ.
    Μεταξύ των πολλών, εφήμερων, εραστών της και δύο... Έλληνες. Ο Δημήτρης Χορν -τρελή και παλαβή μαζί του- και ο τελευταίος -δεύτερος- συζυγός της, ο Τεό Σαγαπό, όπως η ίδια τον βάφτισε, (κατά κόσμον Θεοφάνης Λαμπουκάς), τον οποίο προσπάθησε, ματαίως, να επιβάλλει στο καλλιτεχνικό στερέωμα, τραγουδώντας ντουέτο μαζί του.
    Σαν τελευταία ανταμοιβή εξιλέωσης, ο Δημιουργός την αξίωσε σε μιά «φυγή» από την ζωή χωρίς άλλη ερωτική απογοήτευση. Την «πήρε», ευτυχισμένη στα στερνά της, από την αγκαλιά του 28χρονου ζιγκολό, στα 48 της. Αιτία, μιά χρόνια μηνιγγίτιδα.
    Μηρυκάζοντας την ιστορία της Πιάφ και της πρώιμης νιότης μου, κατέληξα σε ένα -ακόμη- μελαγχολικό καταστάλαγμα.
    Σε κάθε μεσήλικη γυναίκα, και σε επίπεδο ερωτικής πληρότητος, τρεις έννοιες-προϋποθέσεις είναι αδύνατον να προσπέσουν ταυτόχρονα. Αυτές είναι: «Νέος εραστής», «πραγματική αγάπη» και «μακροχρόνιος δεσμός». Γιατί:
    - Ο νέος εραστής, έστω κι αν αρχικά νοιώσει ερωτευμένος με μία μεσόκοπη γυναίκα, σύντομα θα την βαρεθεί και θα στραφεί σε νεώτερη, ελκόμενος από την φρέσκια... σάρκα.
    - Ένας έρωτας μεσήλικης μπορεί να επιβιώσει γιά πολύ -ίσως και διά βίου- όταν ο άντρας έχει ανάλογη ηλικία. Όχι νέος.
    - Νέος εραστής σε μακροχρόνιο δεσμό υποκρύπτει... «ζιγκολίκι». Χωρίς αγάπη, ίσως και με αηδία, παραμένει στη σχέση λόγω συμφέροντος. Χρήμα, προσδοκία κληρονομιάς, ή κάτι τέτοιο.
    Όσες «νεαρές» κυρίες -δεύτερης και τρίτης νεότητος- αγνοούν αυτή τη νομοτέλεια, το πληρώνουν με την πίκρα της εγκατάλειψης, την απογοήτευση και -μπορεί- την κατάθλιψη.
    Η αξέχαστη Έντιθ Πιάφ, αμετανόητη, τα γεύτηκε πολλές φορές αυτά, μέχρις ότου ο Πανάγαθος την λυπήθηκε και της έκλεισε τον επίγειο κύκλο με μιά ωραία ψευδαίσθηση.
Σχόλια
Γράψτε ένα σχόλιο...





"Σκοπιανό ζήτημα". Όταν τα φώτα χαμηλώνουν...
...έρχεται η ώρα του απολογισμού.
Κατ’ αρχήν διαβάστε την πρώτη αντίδραση του σκοπιανού πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, από το Νταβός της Ελβετίας, όπου ευρίσκετο.
«Η «Μακεδονία» είναι μέρος της διεθνούς δημοκρατικής κοινότητας . Οι επενδυτές γνωρίζουν ότι τώρα είμαστε μια σταθερή και ασφαλής χώρα. Δημιουργούμε μια ευκαιρία για όλους τους πολίτες. Πάμε μπροστά, ήρθε η ώρα για την οικονομία»....
Δείτε περισσότερα
"Ο διάνος, η κότα, η κοκότα και ο... τσαλαπετεινός.
Αυτό δεν είναι κόμμα, είναι... ορνιθοτροφείο!
Η στήλη κατάπληκτη με όσα συμβαίνουν τώρα στην πολιτική σκηνή, παρομοιάζει -με αυστηρά πολιτικούς όρους και υπό την "καλή έννοια"... πάντα- αυτό που συμβαίνει με τους Ανεξέλεγκτους Έλληνες, ως κοκορομαχίες σε κοτέτσι. Όπου -ως γνωστόν- καθώς λαλούν πολλά κοκοράκια δεν ξημερώνει ποτέ. Αντιθέτως, πέφτουν όλοι μαζί -βασανιστικά, αργά και μόνιμα- σε βαθειά μεσάνυχτα!...
Δείτε περισσότερα
Σχόλια
Γράψτε ένα σχόλιο...




Ηλίας Ηλιού, ένας «ευπατρίδης» της αριστεράς.
"Θα σας ταράξουμε στη... νομιμότητα"!
Στη φούρια της καλπάζουσας επικαιρότητος, πέρασε απαρατήρητη, χθες, η επέτειος θανάτου του Ηλία Ηλιού. Έχει φύγει από την ζωή στις 25 Ιανουαρίου του 1985. Κορυφαίο και εμβληματικό στέλεχος της παλιάς, νουνεχούς, αριστεράς, η οποία πάλευε γιά τις ιδέες της με έντιμα κοινοβουλευτικά μέσα.
...Συνεχίστε την ανάγνωση
Αποπροσανατολισμοί, παραπλανήσεις, παραχαράξεις και ψευδαισθήσεις.
Γραικύλοι, μητραλοίες, αγνώμονες και λωτοφάγοι, εν δράσει...
Το «Σκοπιανό», ένα τελειωμένο και χαμένο -γιά την Ελλάδα- ζήτημα, έχει διττή σκοπιμότητα αλλά και ανάγνωση. ...
Δείτε περισσότερα
Σχόλια
  • Kassaris Kostas Και εγω απορω με το λαο, κατέστρεψε ο συριζα την οικονομια τους κορόιδεψε μας χρέωσε περισότερο, θα κοπούν περισσότερο οι συντάξεις και ΜΟΝΟ για τη μακεδονια φωνάζει, ενω επρεπε να ειχε βγει στους δρομους απο την αρχη .
Γράψτε ένα σχόλιο...





Στέφανος Τσιτσιπάς. Μία ακόμη αχτίδα φωτός.
Ένα ισχυρό "αντιασφυξιογόνο" κατά του ορυμαγδού των εκτοξευομένων... χημικών
Περιπλανώμενος στο διαδίκτυο και αναζητώντας περισσότερες πληροφορίες γιά το νέο, ανερχόμενο αστέρι του παγκόσμιου τένις, διαπίστωσα πως πρόκειται γιά ένα νεαρό, γελαστό και γλυκύτατο παιδί, που με την πρώτη ματιά σε κερδίζει και σου προκαλεί αμέριστη συμπάθεια. Κι αυτό, ανεξάρτητα από τον θαυμασμό που σου προκαλούν οι μοναδικές του επιτυχίες.
Μέσα ...
Δείτε περισσότερα
Η "γιά πρώτη φορά αριστερά" και... τα καλά της!
... με τον άνευ τσίπας... Τσίπρα γιά ηγέτη.
.... περισσότερα στο orpheas-orpheas.blogspot.com, που τελειώνουν...
... Δείτε περισσότερα