Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

Συλλογικότητες, ακτιβισμοί και κολοκύθια τούμπανα

Αναλύοντας το χάος -όσο γίνεται- της ανθρώπινης ψυχής.

Αποτέλεσμα εικόνας για κωνσταντοπουλου και μελανσον
Η διεθνούς κλάσεως Ζωή στο πλευρό του υποψήφιου της καθαρόαιμης γαλλικής αριστεράς, νυν Μελανσόν και μετεκλογικώς... "Μελαμψόν", από το αναμενόμενο μαύρισμα. Δείγμα στο αριστερό άκρο της φωτογραφίας!
   Ένα από τα πιό ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά της αριστερής ουτοπίας είναι μιά ομάδα λέξεων που χρησιμοποιούν -ανάθεμα κι αν καταλαβαίνουν το πραγματικό τους νόημα- γιά να πουλήσουν την πνευματική τους ρηχότητα που μοιάζει με φύκι, ως μεταξωτή κορδέλα και να δώσουν ένα ηθικό περιτίλυγμα στο εσωτερικό τους κομφούζιο. Ένα ανεξέλεγκτο ανακάτεμα αισθημάτων και ενστίκτων, στα οποία επικυριαρχούν η μιζέρια, η μοχθηρία και το μίσος των πάσης φύσεως μειονεκτικών, κατά της φυσιολογικής κοινωνίας. Το γνωστό πακέτο που η στήλη συνόψισε στον όρο: "Τριαμισμός", από το αρχικό Μ των τριών λέξεων.
   Βεβαίως, όλη η αριστερή αμπελοφιλοσοφία πάει περίπατο όταν ανακύψει ο φαβοριτισμός, η ιδιοτέλεια και το προσωπικό βόλεμα. Κάτι που υλοποιείται θαυμάσια και στο έπακρον, με την κατάκτηση της εξουσίας και την αυτόματη μετατροπή των ιδεοληψιών σε στυγνή καθεστωτική πρακτική. Με αλαζονεία στη συμπεριφορά, αγκυλωμένη και παρωπιδιασμένη πορεία και εντελώς αυθαίρετη αντιμετώπιση του... "εξωτερικού" κόσμου! Πρώτα και βασικά θύματα η αλήθεια και η πραγματικότητα. Και κυριότερα όπλα τους η μισαλλοδοξία, ο φανατισμός και η απηνής καταδίωξη των αντιφρονούντων, λόγω καθιέρωσης του διχασμού. Εμείς -οι καλοί- και οι άλλοι -οι κακοί! 
   Σταχυολογώ μερικές λέξεις του συρμού και δίνω την πραγματική έννοια τους, καθ' όσον πολλοί τις ακούν, λίγοι τις καταλαβαίνουν και οι αριστεροί τις διαστρεβλώνουν:
   - ακτιβισμός: Από τη γαλλική λέξη "activisme", που σημαίνει την εθελοντική κινητοποίηση και συμμετοχή σε πράξεις επωφελείς γιά την κοινωνία. Με κίνητρο την ηθική παρόρμηση και αποτέλεσμα την έντιμη δράση. Ο εθελοντισμός είναι γνωστός και ως "βολονταρισμός", από την γαλλική του μετάφραση. 
   Τώρα, το πως υλοποιείται αυτός ο όρος στην δική μας αριστερή -προικισμένη με ηθικά πλεονεκτήματα- πραγματικότητα, αρκεί να αναλογιστείτε το πάρτυ των αφιλοκερδών... "αλληλέγγυων" και το 70% των κονδυλίων γιά τους πρόσφυγες, που χάνονται μυστηριωδώς, όπως χάνονταν και οι ίδιοι οι λαθρομετανάστες, κατά τη θείτσα Σουρουκλεμέ. 
   - συλλογικότητα: Το αντίθετο της ατομικότητος. Στον κανονικό κόσμο, ο όρος δεν χρήζει ερμηνείας, είναι αυτονόητος. Στην αριστερή πραγματικότητα αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό όσων, κλασσικά ανίκανων, κρύβουν αδυναμίες, συμπλέγματα και ανεπάρκεια πίσω από ένα μπούγιο ανώνυμου όχλου. Με την παντελή αδυναμία υπευθυνότητος, διαχέουν την αντικοινωνικότητά τους στην ανωνυμία και κρύβουν την θρασυδειλία τους πίσω από μάσκες και κουκούλες. Η απεχθέστερη μορφή των αηδών μορμολυκείων, των οποίων η μόνη επιτρεπτή εμφάνιση στο φως είναι διά μέσου της εξουσίας.
   - συνιστώσες: Ως μαθηματικός όρος του διανυσματικού λογισμού, εννοεί διάφορα διανύσματα που συνυπάρχουν και ενούμενα -από  την αρχή του πρώτου διανύσματος μέχρι το τέλος του τελευταίου- δημιουργούν την συνισταμένη. Ξέρω πως γιά τους περισσότερους αυτά είναι... κινέζικα.  Στην κομμουνιστική ορολογία ως "συνιστώσα" νοείται πως πιστεύω ό,τι μου γουστάρει και κάνω ό,τι μου κατεβάσει η γκλάβα! Συνήθως, η αρχή της πρώτης συνιστώσας συμπίπτει με το τέλος του τελευταίου, οπότε η συνισταμένη είναι μηδέν, οπότε... πιάσ' τ' αυγό και κούρευτο! Μιά ματιά στον ΣΥΡΙΖΑ και τις δηλώσεις εκάστου... "στέλεχον" δίνει ανάγλυφη την αριστερή έννοια του όρου.
    
   Λόγω μακρηγορίας σταματώ, υποσχόμενος να επανέλθω. Και -μιά και είναι της μόδας οι ποιητικοί επίλογοι- αναρτώ μιά ποιητική αμαρτία ενός "φίλου" μου.
   



                  UN FADO GRECO      



Στιγμές-στιγμές, απρόσμενα

      ξεθάβει μνήμες το μυαλό,

      γωνιές της γης, βιώματα,

      ταξίδια, έρωτες, φυγές...

      Γρήγορα κύλησε ο καιρός

      -τρεμάμενες αναλαμπές-

      σκιές, μπερδέματα του νου,

      χείλη στεγνά, βλέμμα θολό.



            Μια ματαιότης η ζωή,

            τελειώνει πριν αρχίσει,

            πόσο κοινότοπα όλα αυτά,

            σαν παραμύθι της γιαγιάς.

            Xιλιοειπωμένο άκουσμα

            κάποιας αφήγησης παλιάς,

            μπουμπούκι που μαραίνεται

            γοργά, πριν κάν ανθίσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου