Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

Grexit και... καθαρίσαμε!



Μιά ακόμη αυταπάτη, μιά μεγάλη απάτη!
Αποτέλεσμα εικόνας για χαρ. τρικουπης
- Δυστυχώς, πτωχεύσαμε!
    Διάχυτη είναι η άποψη στους ανίδεους, τους αφελείς και τους αριστερούς συριζαρέους χαχόλους πως έτσι και γυρίσουμε στη δραχμή, εγκαταλείποντας το ευρώ, όλα μας τα προβλήματα χρέους θα λυθούν ως διά μαγείας! Απαλλασσόμεθα αυτόματα από το άγχος του -του επονείδιστου, παράνομου, καταχρηστικού χρέους και ό,τι άλλο σκαρφίζεται η Αυτοκράτειρα Ζωή η Α΄- και θα πορευτούμε πλέον στην φαρδιά λεωφόρο της παλιάς καλής ευμάρειας. Τέρμα η μισητή λιτότητα, ζήτω η αφθονία! Και ας πάνε να κουρεύονται οι κουτόφραγκοι. Μακάρι να ήταν έτσι, όπως ισχυρίζονται οι κουτοπόνηροι προπαγανδιστές της δραχμής!

   Κανείς αριστερός κουφιοκεφαλάκης πολέμιος της ΕΕ δεν σκέφτηκε πως αν το πρόβλημα ήταν τόσο απλό και συμφέρον, θα το είχαν λύσει όλοι οι προηγούμενοι που κυβέρνησαν και η ΕΕ θα ήταν, προ πολλού, παρελθόν. Όμως η μετάβαση σε εθνικό νόμισμα μιάς χώρας δεν σηματοδοτεί την αυτόματη διαγραφή του όποιου χρέους έχει αυτή. Πιθανή διαφοροποίηση των όρων δανεισμού προϋποθέτει διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και η καταβολή της κάθε συμπεφωνημένης δόσης θα γίνεται στο νόμισμα δανεισμού και με την ισχύουσα ισοτιμία κατά τη στιγμή εκάστης πληρωμής. Κάτι που σημαίνει πως -λόγω πληθωρισμού- το χρέος θα πολλαπλασιαστεί!

   Ενδεικτικά αναφέρεται πως προκειμένου να ενταχθεί στην ΟΝΕ η Ελλάδα και να αποφύγει το υψηλό κόστος εξυπηρετήσεως των προπολεμικών δανείων -κυρίως τρικουπικών-  η χώρα εξόφλησε πλήρως στις 29/12/1999 τα παλιά της δάνεια (1827, 1843, 1893, 1941). Γιά την ιστορία αναφέρεται πως το... φέσι στα τέλη Δεκεμβρίου '98 ήταν: 212.400.000 δραχμές, 5.900.000 λίρες Αγγλίας και 24.800.000 δολάρια ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο τότε Υφυπουργός Οικονομικών κ. Χριστοδουλάκης, τα λεγόμενα δάνεια της Ανεξαρτησίας, που συνήψε το ελληνικό δημόσιο από το 1881 έως και το 1939, εξυπηρετούνταν γιά μεγάλα χρονικά διαστήματα μερικώς. Δηλαδή, με την καταβολή μέρους των οφειλόμενων τόκων, ενώ από το 1950 έγινε ολική αναστολή της εξυπηρέτησής τους.

   Επομένως, όσοι οραματίζονται ξεγέλασμα των δανειστών και μιά ακόμη μπερμπάντικη ελληνική λαμογιά, καλό θα ήταν να το ξεχάσουν και να φροντίσουν να ενημερωθούν καλύτερα και εγκυρότερα.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου