Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022

Η διαβόητη "BLACK FRIDAΥ" και η προέλευσή της.

 


Επειδή πιθανόν δεν το ξέρετε, όπως κι εγώ άλλωστε -εξ ενστίκτου αντιπαθών κάθε καταναλωτική φρενίτιδα- πρόσφατα το έμαθα και αναδημοσιεύω την προϊστορία της «Black Friday», που το εμπορικό… δαιμόνιο μας έχει ζαλίσει με δαύτην.
Η γέννηση της ιδέας αυτού του «παζαριού» αφορά σε μιά ανατριχιαστική ιστορία!
Ξεκίνησε από την Αμερική, κατά τον 18ο αιώνα, την περίοδο που το δουλεμπόριο ήκμαζε. Ήταν η ημέρα, που οι δουλέμποροι εμπορεύονταν δούλους! Τους αγόραζαν από τους κτηματίες -κυρίως του Νότου- σε χαμηλή τιμή, γιά να τους μεταπουλήσουν…. αργότερα, κατά τις ανάγκες γιά φτηνά εργατικά χέρια. Δηλαδή, αγόραζαν και μεταπούλαγαν τους αλυσοδεμένους νέγρους, όπως τα χοιρινά στη ζωοπανήγυρη! Τους μαύρους στην… «μαύρη».
Αυτές οι αγοραπωλησίες γίνονταν κάθε τελευταία Παρασκευή του Νοεμβρίου, εποχή που είχε τελειώσει πλέον η συγκομιδή του καλαμποκιού και των άλλων καλλιεργειών της χρονιάς, οπότε οι νέγροι εργάτες, δηλαδή το… «μαύρο εμπόρευμα» δεν τους ήταν απολύτως απαραίτητο και γιά να μην μένει αναξιοποίητο στο… ράφι και το ταΐζουν τζάμπα, το εκποιούσαν γιά ξεσκαρτάρισμα!!
Κι εμείς εδώ οι Ευρωπαίοι, δίχως γνώση, δίχως ιστορική επίγνωση, σαν μιμητικές μαϊμούδες που είμαστε, «γιορτάζουμε» την καταναλωτική «Μαύρη Παρασκευή»! Ό, τι πιό απάνθρωπο και πιό αποκρουστικό έχει να επιδείξει η ανθρώπινη ιστορία! Ντροπή και κρίμα!...
Και μάλιστα δυο φορές -ντροπή και κρίμα- τόσο γιά την Ευρώπη του Διαφωτισμού, την Ευρώπη του Βολταίρου, του Ντιντερό, του Ρουσσώ και του Μοντεσκιέ, που κατάντησε «Ευρώπη του… ρεμπεσκιέ»! Και ακόμη μεγαλύτερο μιμητικό αίσχος γιά εμάς. Τους «καυχησιάρηδες» απογόνους του Σωκράτη, του Πλάτωνα, του Αριστοτέλη… και τόσων σοφών, που υπερηφανευόμαστε γιά τον Παρθενώνα και την πληθώρα των αριστουργημάτων των προγόνων μας.
Είμαστε -και δυστυχώς παραμένουμε- αμόρφωτοι, απαίδευτοι, ανώριμοι… και έτοιμοι να αντιγράψουμε κάθε «Αμερικανιά» που μάς έρχεται από την άλλη όχθη του Ατλαντικού με σουσουδίστικη ανεμελιά ναι καταναλωτική μανία!...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου