Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019

Οδός «Ηρωικής Βασίλως»


Όπου γάμος και χαρά...

Αποτέλεσμα εικόνας για γαϊτανακι

   Μιά κι έγινε μόδα η μετονομασία οδών, σταθμών κ.λπ., σπεύδω -γιά καθαρά κοινωνικοϊστορικούς λόγους και, όπως πάντα, ρηξικέλευθος- να προτείνω κάτι κι εγώ, συμβάλλοντας στην αποκατάσταση μιάς πολύχρονης αδικίας. Οι τώρα υπερήλικες και τότε βουθουλαίοι γαβριάδες θα θυμούνται οπωσδήποτε την περίφημη ... Βασίλω. Την εκπληκτική «αδελφή με -επιμένω σ’ αυτό-  ηθικό υπόβαθρο, αφού με την απειλή σφαλιάρας δεν άφηνε εμάς τους πιτσιρικάδες στις γνωστές μπουρδελότσαρκες, να μπαίνουμε στους οίκους ανοχής -κοινώς μπουρδέλα- όπου εργαζόταν ως «υπηρέτρια γενικών καθηκόντων» -κοινώς... «τσατσά»- (Σημ. Οι εννοιολογικές μου αναζητήσεις κατέληξαν πως ο όρος προέρχεται από τα ινδικά και σημαίνει... «αρχηγός»!).

   -Τσακιστείτε, στα σπίτια σας, τσογλάνια του κερατά!  Και αλίμονο σε όποιον τολμούσε να την... «ξεφωνήσει» ή απλώς και να της αντιμιλήσει. Μικρόν ή μεγάλο, τον έκανε τόπι στο ξύλο! ‘Ήταν βλέπεις και πολύ χεροδύναμη η αφιλότιμη.

    Κάθε Απόκριες, ένας όμιλος του... «σωματείου», μασκαρεμένες όλες σε χανούμισες, τσιγγάνες, πριγκηπέσες, κ.λπ., γύριζαν τις πέριξ λαϊκές γειτονιές -από Βούθουλα μέχρι Θησείο- και «έπλεκαν» το γαϊτανάκι, μαζεύοντας φραγκοδίφραγκα. Και το έκαναν, πράγματι, αριστοτεχνικά και υποδειγματικά.

   Δυστυχώς η φουκαριάρα Βασίλω είχε άδοξο και τραγικό τέλος. Όντας εργαζόμενη ως μπράβος στη «Χαβάη», το καμπαρέ των διαβόητων Κατελάνων, δίπλα στο θέατρο «Περοκέ», βρέθηκε σφαγμένη, με το φονιά της άγνωστο κι ασύλληπτο.

   Με δεδομένη τη φόρα των μετονομασιών και την συμπερίληψη σ’ αυτή και περιθωριακών τύπων -μισοαστεία, μισοσοβαρά- προτείνω την μετονομασία της οδού Οδυσσέως σε  «οδό Ηρωικής Βασίλως». Επικουρικά -γιά τον ενστερνισμό και υποστήριξη της πρότασης από την ντόπια αριστερίλα- καταθέτω, επειδή γνώρισα από πρώτο χέρι, πως ήταν πολύ καλές φίλες με την γνωστή αδελφή με το προσωνύμια «Μιζέριας», πριν αυτή ασχοληθεί με τον ΕΛΑΣ, με το όνομα... Άρης Βελουχιώτης.

   Επίσης, θα ήταν μεγίστη παράλειψη και αδικία αν δεν μετονομαστεί η Παιδική Χαρά του Αγίου Γεωργίου της Ακ. Πλάτωνος σε Παιδική Χαρά «Γιωργία,  ο Τζερεμές». Άσπονδος φίλος και αντίζηλος της Βασίλως -εκπληκτική χανούμισα στα γαϊτανάκια- ο οποίος προσέφερε πολύ... χαρά στα πιό μεγάλα παιδιά της περιφέρειας Κολωνού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου