Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

Γοργοπόταμος. «Επιχείρηση Χάρλινγκ»



Απίθανα διαβολική παλιανθρωπιά και απύθμενο θράσος εξαπάτησης.
Αποτέλεσμα εικόνας για η ανατίναξη της γέφυρας γοργοποτάμου
Οι πρωταγωνισταί της "Επιχείρησης Χάρλινγκ"
   Ο κουτοπόνηρος Ν. Παππάς -μεταξύ άλλων-  δήλωσε, προφανώς απευθυνόμενος σε αφελείς και ανιστόρητους αριστερούληδες: «...ή είσαι μ’ αυτούς που ανατίναξαν τη γέφυρα του Γοργοποτάμου, ή είσαι μ’ αυτούς που την φύλαγαν γιά να περνούν τα εφόδια προς το Ρόμελ»!

   Δεν υπάρχει αμφιβολία, καθ’ όσον είναι πλέον πασιφανές, πως οι δηλώσεις Παππά ρίχνουν μπόλικο νερό στον μύλο του νέου εθνικού διχασμού. Όλος ο ανέντιμος και αντεθνικός κυβερνητικός εσμός προσπαθεί λυσσωδώς και με όλα τα μέσα -θεμιτά, αθέμιτα, έντιμα, ανέντιμα- να αναβιώσει καταλαγιασμένα πάθη, προκειμένου να συντηρήσει την εκλογική του πελατεία. Και, βεβαίως, οι ιστορίες του απώτερου παρελθόντος, πολλώ δε μάλλον η ήττα της κομμουνιστικής ανταρσίας, κατάλληλα διαστρεβλωμένες, αποτελούν πρώτης τάξεως έναυσμα. Και στον βωμό αυτής της επιδίωξης, το πρώτο «σφάγιο» είναι η αλήθεια.

   Όποιος, τώρα, αγνοεί και θέλει να πληροφορηθεί την πραγματικότητα και όχι να παραπληροφορηθεί από τον «γκαιμπελίσκο» Παππά και τα παραμύθια του, ανατρέχοντας σε αντικειμενικές ιστορικές πηγές, θα διαπιστώσει πως η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου, (25 προς 26/11/1942), ήταν η κορυφαία αντιστασιακή πράξη, με το όνομα «Επιχείρηση Χάρλινγκ», κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής. Υπήρξε αποτέλεσμα της μοναδικής συνεργασίας των δύο μεγαλύτερων αντιστασιακών οργανώσεων, του αριστερού ΕΛΑΣ του Άρη Βελουχιώτη και του δεξιού ΕΔΕΣ του Ναπολέοντος Ζέρβα και Βρετανών κομάντος.

   Στις 29/9/1942, 12 κομάντος από την Αγγλία έπεσαν με αλεξίπτωτα στη Γκιώνα, με την εντολή να σαμποτάρουν μία από τις τρεις γέφυρες του Μπράλλου, (Παπαδιάς, Ασωπού ή Γοργοποτάμου), προκειμένου να αποτραπεί ο ανεφοδιασμός της στρατιάς του Ρόμελ, που επιχειρούσε στην Αφρική, μέσω των λιμένων της Νοτίου Ελλάδος. Επί κεφαλής οι Βρετανοί Έντι Μάγτερς και Κρις Γούντχαουζ και μεταξύ των δώδεκα ένας Κύπριος, (κωδικός «Γιάννης») και ένας Έλλην, ο Θέμης Μαρίνος, ο οποίος και έγραψε βιβλίο γι’ αυτή την επιχείρηση, όπως και οι Βρετανοί Μάγιερς και Γούντχαουζ.

   Αμέσως ήρθαν σε επαφή με τους Έλληνες αντάρτες και επιλέγοντας -ως ευκολότερο στόχο- τον Γοργοπόταμο, οργάνωσαν το τελικό σχέδιο δολιοφθοράς. Η επιχείρησε ορίστηκε γιά τη νύχτα της 25ης Νοεμβρίου. Η γέφυρα του Γοργοποτάμου φυλασσόταν από 100 Ιταλούς και 5 Γερμανούς στρατιώτες. Η φρουρά διέθετε βαριά πολυβόλα και οπλοπολυβόλα και η εξουδετέρωσή της απαιτούσε κεραυνοβόλες ενέργειες. Στην επιχείρηση αποφασίστηκε να λάβουν μέρος 150 άνδρες (86 του ΕΛΑΣ, 52 του ΕΔΕΣ και οι 12 κομάντος). Το σχέδιο προέβλεπε την εξουδετέρωση ή την παρενόχληση της φρουράς από τους αντάρτες, την ώρα που οι κομάντος θα τοποθετούσαν τα εκρηκτικά γιά την ανατίναξη της γέφυρας. Στις 11.00΄, περίπου, το βράδυ της 25ης Νοεμβρίου εκδηλώθηκε η επίθεση εναντίον της φρουράς και στα δύο άκρα της γέφυρας. Όλα κυλούσαν σύμφωνα με το σχέδιο και στη 1:30΄ το πρωί της 26ης Νοεμβρίου ανατινάχθηκε ένα τμήμα της γέφυρας γιά να ακολουθήσει στις 2:20΄ η ανατίναξη ενός δεύτερου, που την έβγαλε οριστικά εκτός λειτουργίας. Εν τω μεταξύ, ένα τρένο με Ιταλούς στρατιώτες εμποδίστηκε από τους αντάρτες και δεν μπόρεσε να προσφέρει ενισχύσεις.

   Στις 4:30’  το πρωί και ο τελευταίος αντάρτης είχε αποχωρήσει από την περιοχή του σαμποτάζ.
    Τελικός απολογισμός:  Από τους 150 άνδρες που έφεραν σε πέρας την «Επιχείρηση Χάρλινγκ» μόνο τέσσερις τραυματίστηκαν, ενώ η φρουρά της γέφυρας έχασε 20 με 30 στρατιώτες. Σε αντίποινα, λίγες μέρες αργότερα στον χώρο της κατεστραμμένης γέφυρας εκτελέστηκαν 9 Έλληνες πατριώτες.

   Αποτέλεσμα: Μηδαμινό στην ουσία, καθ’ όσον η επιχείρηση καθυστέρησε και ο Ρόμελ είχε ηττηθεί στο Ελ Αλαμέιν και δεν ετίθετο, πλέον, θέμα ανεφοδιασμού του από την Ελλάδα. Όμως το γεγονός δεν έπαψε να είναι εντυπωσιακό.

   Έτσι έχουν τα πράγματα και αφήστε τον Παππά και τα αμόρφωτα παπαγαλάκια «συντρόφια» του να ...παπαρολογούν κατά το δοκούν, πλαστογραφώντας την Ιστορία.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου