Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017

Ασφαλιστικό, μέρος Β΄. Ο κουμπαράς και η λαθροχειρία του.



Βλέποντας το τυρί και αγνοώντας την φάκα.
Αποτέλεσμα εικόνας για δωρεαν τροφιμα σε ανεργους 2017
- Δώσε και μένα μπάρμπα... επίδομα.
   Στην προχθεσινή ανάρτηση έγινε προσπάθεια επεξήγησης της λειτουργίας του ασφαλιστικού συστήματος. Ως προεισαγωγή γιά την σύνδεση με τη σημερινή συνοψίζω: Οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες τους καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές, με τις οποίες πληρώνονται οι συντάξεις των απομάχων της εργασίας και καλύπτονται οι ιατροφαρμακευτικές ανάγκες συνταξιούχων και εργαζομένων. Αυτή είναι η λογική του συστήματος το οποίον θα λειτουργούσε ικανοποιητικά αν δεν επενέβαινε το... κράτος! Ο ασφαλιστικός μπεζαχτάς ήταν πολύ πλούσιος στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του συστήματος, καθ’ όσον πολλοί εργάζονταν -πλήρωναν-  και ελάχιστοι συνταξιούχοι εισέπρατταν.
   Η μόνιμη οικονομική καχεξία της χώρας, ιδίως μετά την καταστροφή  που επήλθε από τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο και τον Εμφύλιο που επακολούθησε, υπήρξε  ιο κίνητρο. Με πρόκληση επέμβασης τον παχουλό κουμπαρά του ασφαλιστικού. Με την... κρατική «αυθεντία», την αδιαπραγμάτευτη κυβερνητική ισχύ και την εύκολη υποσχεσιολογία, τα ασφαλιστικά αποθέματα πέρασαν -με το έτσι θέλω- στην κρατική διαχείριση. Το ατράνταχτο κρατικό επιχείρημα -με απλά λόγια- ήταν: «Θα κάνω εγώ κουμάντο στα οικονομικά σας και αν χρειαστεί θα τσοντάρω, ως τρίτος παράγων, προκειμένου να διατηρείται σταθερό και σύμφωνο με τον τιμάριθμο το ύψος των συντάξεων και παροχών». Έτσι, οι ασφαλιστικές εισφορές κατετέθησαν -κατ’ αρχήν-  άτοκα στην Τράπεζα της Ελλάδος και στην συνέχεια έγιναν όργανο κυβερνητικής πολιτικής. Π.χ. ο διαβόητος «Αντρέας» έριξε στο πλουσιότατο και υγιέστατο ΝΑΤ, όλους τους παλιννοστούντες, και μηδέποτε καταβάλλοντες σεντ Ρωσοπόντιους, με αποτέλεσμα το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο να πάει άπατο! Στη συνέχεια, με διάφορες αλχημείες,  λοβιτούρες και άστοχους χειρισμούς, τα περισσότερα Ασφαλιστικά Ταμεία πέρασαν στο κόκκινο. Η επελθούσα χρεωκοπία της χώρας επέτεινε το κακό, με το κράτος να αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις υπεσχημένες υποχρεώσεις του, ως τρίτος και εξισορροπητικός παράγων. Το φούντωμα της ανεργίας, η αδυναμία καταβολής εισφορών -και μάλιστα ηυξημένων- και η σημαντικά δυσμενής μεταβολή της αναλογίας συνταξιούχων προς εργαζομένους, εξανέμισε τα όποια ταμειακά αποθέματα υπήρχαν, προσθέτοντας οικονομική αφαίμαξη στην συσσωρευμένη από την χρόνια κυβερνητική κακοδιαχείριση.
   Ακόμη και τα υγιέστερα Ταμεία, π.χ. ΤΣΜΕΔΕ, γονάτισαν, χωρίς οι εσπευσμένοι και σπασμωδικοί χειρισμοί της πλέον ανίκανης κυβέρνησης που γνώρισε ο τόπος, να μπορέσουν να ανακόψουν  την φρενήρη πορεία τους προς την ολοκληρωτική καταστροφή. Τελευταία και απελπισμένη προσπάθεια, η συνολική ενοποίηση όλων των ασφαλιστικών φορέων σε έναν, (ΕΦΚΑ), και οι αστειότητες νόμου Κατρούγκαλου με τις... «προσωπικές διαφορές» κατά το «ζήσε Μάη μου», που απλά ανέστειλαν την τελική... έκρηξη και την έστειλαν σε καιρούς που αυτή η παράταξη δεν θα είναι στο «τιμόνι».


   Έχοντας πλέον απομυθοποιηθεί πλήρως η ιδεοληπτική αγκύλωση της αριστερής νοοτροπίας, η οποία στηρίζεται στον κοντόφθαλμο λαϊκισμό, το δος ημίν σήμερον», την παραμορφωτική διαστρέβλωση της πραγματικότητος και τον εναγκαλισμό της πάσης φύσεως περιθωριακής μειονότητος, οι ανεύθυνοι πολιτικοί τυχοδιώκτες αποτολμούν μία ακόμη αθλιότητα. Ετοιμάζονται να οικειοποιηθούν τις υπάρχουσες  ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες φαίνονται -ακόμη- ανθηρές αφού καθυστερούν προσχηματικά την παροχή συντάξεων και εφ’ άπαξ σε χιλιάδες δικαιούχων, προκειμένου να τις διανείμουν ως -δήθεν- πλεόνασμα, καθώς αυτές δεν έχουν καμία σχέση με τον κρατικό προϋπολογισμό, ο οποίος και κουτσαίνει και ελέγχεται από τους εταίρους δανειστές! Εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι σ’ αυτόν τον «κουμπαρά» δεν έχει λόγο η τρόικα και ετοιμάζονται να φαλκιδεύσουν τις επόμενες συντάξεις, χάριν μιάς κοντόφθαλμης πολιτικής και ενός προσωρινού... «ζήτω», όσων δεν καταλαβαίνουν πως το σημερινό χαμόγελο που θα τους χαρίσουν οι άθλιοι τυχοδιώκτες θα γίνει ένα γοερό κλάμα αύριο. Όταν οι συντάξεις τους θα μειωθούν και κάποιοι νέοι φόροι θα βγάλουν από τη μύτη και ξινά, όσα θα τους δώσουν τα Χριστούγεννα.
   Τελικά σύντροφοι δεν... «κερδάμε»!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου