Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου 2015

Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών. Έργα και ημέρες.

"...και διηγώντας τα να κλαίς, αφού πρώτα σκάσεις στα γέλια!"

   Στην χθεσινή ανάρτηση αναφέρθηκα ακροθιγώς στον φετινό διαγωνισμό της Ενώσεως Ελλήνων Λογοτεχνών. Σήμερα επανέρχομαι διεξοδικότερα αναφέροντας -ξερά και άνευ σχολίων- γεγονότα και παραθέτοντας έγγραφα. Αρχής γενομένης από τα σχετικά του αντίστοιχου περυσινού διαγωνισμού.
   Πρώτα- πρώτα το πρακτικό με τα αποτελέσματά του (σελ. 9 και 10 του υπ’ αριθμ. 194 τεύχους). Κρατήσατε τα υποσημειωμένα ονόματα των βραβευθέντων, καθώς και αυτό του κ. Γ. Γραμματέως, γιά μελλοντική διασταύρωση, σκέψεις, υποψίες, επεξηγήσεις και... διασκέδαση. Τώρα, το κείμενο που ακολουθεί δεν αποτελεί οδηγίες προς λουομένους, καρφιτσωμένo με πινέζες στην είσοδο κάποιας πλαζ, αλλά το διήγημα που έλαβε το... Α΄ Βραβείο διηγήματος. Απολαυστικό και χρήσιμο, αρκεί να ακολουθήστε, κατά γράμμα, τις οδηγίες του κατά  την προσεχή θερινή σεζόν. Μπορεί να σώσει ζωές, εξ ου και η αξία του ως... διήγημα. Πρέπει να το διαβάσετε οπωσδήποτε!


Ακολουθεί η εξήγηση γιά τη βράβευση της ως άνω αρλούμπας: Δύο δωρεές στην Ενωση! Τελικά φτήνηναν πολύ τα βραβεία!!!

 Αυτά ως προς τη διαπλοκή και τα αλισβερίσια.   Σειρά τώρα έχει ο νεποτισμός: Παρατηρήσατε το υπογραμμισμένο όνομα της πολυβραβευμένης κυρίας και συσχετίσατέ το με το ίδιο των φετινών βραβείων, (και ποίησης και διηγήματος) !!!, αλλά και με το όνομα του Γ. Γραμματέως των δύο κριτικών επιτροπών. (πέρυσι και φέτος). Σημειωτέον πως όποιος κατακτήσει Α΄ Βραβείο αποκλείεται περαιτέρω συμμετοχής. Οπότε η κυρία... βομβαρδίζεται με Β΄και Γ΄, τοιαύτα. "Μάζευε κι ας ειν' και ρώγες"... αξιοκρατικά!


08.01. Λογοτεχνικοί διαγωνισμοί


ΕΝΩΣΗ   ΕΛΛΗΝΩΝ   ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ
ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟ  ΕΛΛΗΝΙΚΟ  ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ
Ζωοδόχου Πηγής 2-4, 10678 Αθήνα
Τηλ-Fax: 210 3819571

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 2015

ΠΡΑΚΤΙΚΟ

Της Κριτικής Επιτροπής Πανελλήνιου και Παγκύπριου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού Ποίησης, Διηγήματος
και Χρονικού – Μαρτυρίας με ελεύθερο θέμα
της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών έτους 2015

Η
Κριτική Επιτροπή αποτελούμενη από τον Πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών κ. Λευτέρη Β. Τζόκα, τον πρώην Γενικό Γραμματέα της Ένωσης κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου και τον τ. Σχ. Σύμβουλο και Συγγραφέα κ. Χρήστο Γκόντζο, τακτικό μέλος της Ένωσης, συγχαίρει όλους όσοι έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό αυτό. Τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής αφού μελέτησαν και αξιολόγησαν αντικειμενικά και ο καθένας χωριστά τα υποβληθέντα προς κρίση έργα Ποίησης, Διηγήματος και Χρονικού-Μαρτυρίας. Με πρόσκληση του Προέδρου της Ένωσης κ. Λευτέρη Β. Τζόκα συνήλθαν το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015 και ώρα 12η στη Στέγη της Ένωσης (Ζωοδόχου Πηγής 2-4, 2ος όροφος), για την εξαγωγή των αποτελεσμάτων και αποφάσισαν τα ακόλουθα:
ΣΥΜΦΩΝΑ με την προκήρυξη και τις δεσμεύσεις της, αναδείχτηκαν ομόφωνα και παμψηφεί περισσότερα βραβεία γιατί ισοβάθμισαν και τα μοιράζονται οι δημιουργοί. Όλα τα κείμενα των συμμετεχόντων θα μπορούσαν να τύχουν διάκρισης, αλλά αυτό είναι αδύνατο, γι’ αυτό η Κριτική Επιτροπή με σύμφωνη γνώμη θέσπισε τα Ειδικά Βραβεία που θα δοθούν σε ξεχωριστές περιπτώσεις συμμετασχόντων. Ήταν οι δεσμεύσεις της προκήρυξης του διαγωνισμού που δεν επέτρεψαν να δοθούν περισσότερες διακρίσεις.
 1. ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΟΙΗΣΗΣ
Α΄ ΒΡΑΒΕΙΟ, στο ποίημα «Σ’ αγαπώ Ελλάδα!», με το ψευδώνυμο «Αφροδίτη» που ανήκει στην κα Βαλεντίνα Ε. Μπατσάλ.
Β΄ ΒΡΑΒΕΙΟ, στο ποίημα «28η Οκτωβρίου 2015» με το ψευδώνυμο «Φοίβος» που ανήκει στον κ. Θανάση Φροντιστή και ισοβαθμούν, το ποίημα «Θάνατος εσωτερικού Αλέξανδρου» με το ψευδώνυμο «Χέραδος» που ανήκει στον κ. Θεοφάνη Παυλίδη και το ποίημα «Αιώρηση στο νεύμα της σιωπής» με το ψευδώνυμο «ΑΜΥΝΤΩΡ» που ανήκει στον κ. Παναγιώτη Δήμου Ιωαννίδη.
Γ΄ ΒΡΑΒΕΙΟ, στο ποίημα «Με το πλοίο απ’ το Λαύριο ως την Τζια», με το ψευδώνυμο «Ταξιδευτής Β’» που ανήκει στην κα Ζωή  Παπαδημητρίου-Τζιράκη και ισοβαθμούν, το ποίημα «Όλβιος όστις ιστορίης έσχε μάθησιν», με το ψευδώνυμο «Άτλας» που ανήκει στον κ. Ιωάννη Καρβελά και το ποίημα «Αρχιπέλαγος Αιγαίο» με το ψευδώνυμο «Ξένιος Έλλην» που ανήκει στον κ. Δημήτρη Η. Λούκα.
Α΄ ΕΠΑΙΝΟΣ, στο ποίημα «Η ποιότητα ζωής» με το ψευδώνυμο «ΟΡΣΑ» που ανήκει στον κ. Αντώνιο Χρ. Δημητρίου και ισοβαθμούν, το ποίημα «Ωμή Αλήθεια» με το ψευδώνυμο «Μάρτυρας του 15..» που ανήκει στον κ. Λευτέρη Χ. Αρμελινό και το ποίημα «Οι μύγες… δεν πετούν» με το ψευδώνυμο «Χρυσαλλίς», που ανήκει στην κα Ελένη Καμπά.
Β΄ ΕΠΑΙΝΟΣ, στο ποίημα «Πορεύσου Αλιάκμονα» με το ψευδώνυμο «Μιλήσιος» που ανήκει στον κ. Δημήτρη Κολιδάκη και ισοβαθμούν, το ποίημα «Άφατη Νύχτα» με το ψευδώνυμο «Περσεφόνη» που ανήκει στην κα Μαριάνα Λυμπέρη και το ποίημα «Μικρός Αντιπολεμικός» με ψευδώνυμο «Νίκος Γαλανός» που ανήκει στον κ. Χαράλαμπο Χατζόπουλο.
Γ΄ ΕΠΑΙΝΟΣ, στο ποίημα «Κάποια απωθημένα» με το ψευδώνυμο «Ινώ» που ανήκει στην κα Βάσω Τριανταφυλλίδου-Κηπουρού και ισοβαθμούν, το ποίημα «Ταξίδι μέχρι…» με το ψευδώνυμο «Ταξιδευτής Α’» που ανήκει στον κ. Γιάννη Μιχ. Αγγουριδάκη και το ποίημα «Τρικυμία» με το ψευδώνυμο «ΑΕΡΙΚΟ» που ανήκει στην κα Ελένη Μπέσσα-Αναγνωστοπούλου.
 2. ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ
Α΄ ΒΡΑΒΕΙΟ στο διήγημα «Τα τείχη της Καρχηδόνος» με το ψευδώνυμο «Καρθαγένη», που ανήκει στην κα Λεμονιά Αντ. Μπαστιάνου.
Β΄ ΒΡΑΒΕΙΟ   στο διήγημα «Ανεπιθύμητο» με το ψευδώνυμο «Ο κανένας» που ανήκει στον κ. Γεώργιο Καραγιαννάκο και ισοβαθμούν, το διήγημα «Ξενοδοχείο Βαλκάνια» με το ψευδώνυμο «Ξένιος Έλλην», που ανήκει στον κ. Δημήτρη Η. Λούκα και το διήγημα «Μάνα… καημένη Μάνα» με το ψευδώνυμο «Βασίλης Μηλιώτης» που ανήκει στον κ. Βασίλη Χαρ. Χρήστου.
Γ΄ ΒΡΑΒΕΙΟ   στο διήγημα «Στον κόσμο τους» με το ψευδώνυμο «Αδιάφθορος Πρεσβύτης» που ανήκει στον κ. Νίκο Μπαρμπάτση και ισοβαθμούν, το διήγημα «Η αγάπη δεν έχει σύνορα» με το ψευδώνυμο «Προσμονή» που ανήκει στην κα Ζωή Παπαδημητρίου-Τζιράκη και το διήγημα «Ένα ταξίδι για μια Ιθάκη» με το ψευδώνυμο «Ο κουρελής» που ανήκει στον κ. Κωνσταντίνο Πάτσαλο.
Α΄ ΕΠΑΙΝΟΣ   στο διήγημα «Ραντεβού στα τυφλά» με το ψευδώνυμο «Πελεγκρίνο» που ανήκει στον κ. Αλέξανδρο Νίκα και ισοβαθμούν, το διήγημα «Το γράμμα μιας μικρής ξεριζωμένης» με το ψευδώνυμο «Χρυσαλλίς», που ανήκει στην κα Ελένη Καμπά και το διήγημα «Τώρα ξέρω, παππού μου» με το ψευδώνυμο «ORPHEAS» που ανήκει στον κ. Αλέξανδρο Παπαδημητρόπουλο.
Β΄ ΕΠΑΙΝΟΣ   στο διήγημα «Αγναντεύοντας απ’ τα βουνά της Δωρίδας – Τρίκορφο, το Δωρικό», με το ψευδώνυμο «Φυσιολάτρης» που ανήκει στον κ. Γιάννη Ηλιόπουλο και ισοβαθμούν, το διήγημα «32ος Μαραθώνιος… 2014» με το ψευδώνυμο «Ελεύθερος» που ανήκει στον κ. Λευτέρη Χ. Αρμελινό και το διήγημα «Το δελφίνι με το Ε» με το ψευδώνυμο «Ταξιδευτής» που ανήκει στον κ. Γιάννη Μιχ. Αγγουριδάκη.
Γ΄ ΕΠΑΙΝΟΣ   στο διήγημα «Ο φίλος» με το ψευδώνυμο «Φένια» και ανήκει στην κα Αποστολία Βουλτσίδου και ισοβαθμούν, το διήγημα «Η πιο παλιά ανάμνηση» με το ψευδώνυμο «Το παιδί της Κατοχής» που ανήκει στον κ. Αντώνιο Μικέλη και το διήγημα «Πάμε πατέρα» με το ψευδώνυμο «Ινώ» που ανήκει στην κα Βάσω Τριανταφυλλίδου-Κηπουρού.

   Μήπως είπατε τίποτε; Εγώ πάντως δεν βγάζω κιχ. Τιμώ, σέβομαι και υπολήπτομαι την Ένωση, αποδεχόμενος ταπεινά, τις αμερόληπτες, σοβαρές  και οπωσδήποτε αξιοκρατικές αποφάσεις της. Ναι, στο λόγο της τιμής μου. 
   Πάντως μην μου πείτε πως η όλη υπόθεση δεν σας θυμίζει τον μακαρίτη τον Αυλωνίτη με το αμίμητο εκείνο.... "πνεύμα και ηθική", στο φιλμ: "Η ωραία των Αθηνών"! 

   ΥΓ. Όχι τίποτε άλλο, αλλά κατά διαβολική σύμπτωση, προχθές αναφέρθηκα στον... πνευματικό κόσμο της χώρας, απορώντας γιά την αδράνεια κι αβελτηρία του στα σημερινή γενική κατάσταση! Όλα, τελικά, έχουν και την εξήγηση και την πλάκα τους. Πάντως σίγουρα, "κάτι σάπιο υπάρχει (και) στο βασίλειο της Δανημαρκίας".

 


1 σχόλιο: