Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

"Διά βίου....". Και εις άλλα με υγεία και μακροζωϊα !

Γιά γέλια και γιά κλάματα

Αυτό το «διά βίου» που κολλήσανε στο Υπουργείο Παιδείας, απ’ την αρχή μου καθόταν στο λαιμό. Δεν πήγαινε κάτω με τίποτε. Θες η αφέλεια, θες ο λαϊκισμός που απέπνεε το θεωρούσα, ανέκαθεν, ένα κουτοπόνηρο και ανόητο σύνθημα. Δείγμα οξύμωρου σχήματος, του τύπου «ξύδι – γλυκάδι».
Τελικά, όπως αποδεικνύεται, το κολαούζο αυτό ήταν σωστό αλλά από κάποιο μπέρδεμα απέκτησε λάθος αποδέκτη. Προοριζόταν γιά το Υπουργείο Απασχόλησης, όπου ταίριαζε γάντι, αλλά γιά ανεξήγητους λόγους βρέθηκε στο Παιδείας.
Με την εξαγγελία του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, αυτό φαίνεται καθαρά.
«Υπουργείο, διά βίου, απασχόλησης» ! Ότι πρέπει !
Τα νέα όρια συνταξιοδότησης το αποδεικνύουν περίτρανα ! Πενήντα χρόνια εργασίας, και βάλε, γιά να πάρεις, σαν σύνταξη, το 70% κάποιων αποδοχών ! Κι αυτές μαγειρεμένες προς τα κάτω.
Τσακάλι ο δικός σου. Και συνεπέστατος στο προεκλογικό του σύνθημα, «Λεφτά υπάρχουν» ! Αφού, σου λέει, άμα δουλεύεις συνέχεια, δε γίνεται, λεφτά θα βγάζεις ! Τι δηλαδή, τζάμπα θα δουλεύουμε !
Επί τη ευκαιρία, η στήλη καταθέτει μία πρόταση, ρηξικέλευθη όπως πάντα, η οποία θα απλοποιήσει και θα ξεκαθαρίσει τα πράγματα, αν υιοθετηθεί.
Καταργούνται ένσημα, βιβλιάρια, διαδοχικές ασφαλίσεις, «ώριμα» και άγουρα συνταξιοδοτικά δικαιώματα και άλλα φληναφήματα και γραφειοκρατίες. Όλα πέταμα, στα σκουπίδια !
Σύνταξη στα 100 ! Στρογγυλά πράγματα ! Και μόνο απαιτούμενο δικαιολογητικό το πιστοποιητικό γεννήσεως.
Μόλις κλείσεις έναν αιώνα ζωής, εννοείται εργαζόμενος συνεχώς, μαζί με την ειδική μεγαλοπρεπή εορτή που θα διοργανώνεται προς τιμή σου στο Υπουργείο, διά βίου, Απασχόλησης (λόγοι, τούρτα, κεράκια, κλπ.) θα σου απονέμεται διά χειρός κ. Λοβέρδου η επιταγή της σύνταξης.
Ειδική επιτροπή, στο μεταξύ, θα έχει καθορίσει το ύψος της, βάσει σχετικής αναλογιστικής μελέτης. Εκτιμάται ότι αυτή θα κυμαίνεται, σαν ποσό, μεταξύ διπλάσιου και τριπλάσιου του τελευταίου μισθού του ασφαλισμένου ! (Τσιγκουνιές θα κάνουμε !).
Η τεράστια αυτή αύξηση των συντάξεων θα μπορεί να διατυμπανιστεί από τα κανάλια ως νέα μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης γιά να μπορέσει, επί τέλους, να σκάσει λίγο και το χειλάκι της κυρίας που δεν…. τρέμει όταν, κακή τη τύχη, είναι αναγκασμένη να εκφωνεί μόνο καταστροφικές ειδήσεις !
Νομίζω ότι η προτεινόμενη λύση είναι ιδανική, αφού εξασφαλίζει τα συμφέροντα όλων των πλευρών και καλείται το ΔΝΤ, το οποίον ως γνωστόν, ενδιαφέρεται κυρίως για τον Άνθρωπο να την υιοθετήσει, γενικώς, και να την εντάξει στη φιλοσοφία του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου