Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, η ρύθμιση, η ανευθυνότης, η Νέμεσις

Θέσεις - Απόψεις

Το πρώτο, το απώτατο και υπέρτατο όνειρο κάθε Έλληνα είναι το σπίτι. Ένα κεραμίδι να βάλει από κάτω το κεφάλι του. Αυτού και της φαμίλιας του.
Τα τραπεζικά δάνεια, ασχέτως επιτοκίων, ήταν μιά διευκόλυνση. Άρα δεκτή και θεμιτή, κατ΄ανάγκην. Και ο προγραμματισμός αποπληρωμής μεθοδευμένος και βασισμένος στην εισοδηματική δυνατότητα του κάθε οικογενειάρχη δανειολήπτη.
Η παρούσα οικονομική συγκυρία, όμως, ανατρέπει αναπάντεχα πολλούς προγραμματισμούς και στοχοδιαγράμματα. Αποτέλεσμα, γιά πολλούς, η αδυναμία πληρωμής των δόσεων, η γιγάντωση των τόκων, τα αξεπέραστα αδιέξοδα, η απόγνωση.
Σ’ αυτές τις, αποδεδειγμένα, τραγικές και ανωτέρας βίας «ασυνέπειες» ένα κράτος δικαίου και ένας έντιμος πιστοδοτικός οργανισμός θα πρέπει, μετά από αμερόληπτες διαδικασίες, να φτάνουν από την, επ’ αόριστον αναστολή πληρωμής με πάγωμα των τόκων, μέχρις οριστικής διαγραφής του χρέους.
Όμως γιά περιπτώσεις δανειοδοτήσεως αεριτζήδων «επιχειρηματιών» της πλάκας που δανείζονται γιά ν’ αγοράσουν σαλέ στο Παρνασσό η μεζονέτα στη Μύκονο, στηριζόμενοι στη διαιώνιση του καλού τους άστρου και της κομπίνας, και ξαφνικά…. κλατάρουν και ξεφουσκώνουν, κανένα έλεος. Στη κρεμάλα !
Όσοι αναγκάστηκαν να πάρουν ληστρικού επιτοκίου δάνειο έχοντας κάποιο μαχαίρι στο λαιμό, π.χ. μιά σοβαρή εγχείρηση του παιδιού τους και τώρα αδυνατούν να το αποπληρώσουν, η οφειλή να τους χαριστεί με συνοπτικές διαδικασίες.
Για όσους, όμως, πήραν «διακοποδάνεια» για να πάνε στις Μαλδίβες και τη Ταϋλάνδη, όσους πήραν «εορτοδάνεια» για να στολίσουν εντυπωσιακότερα χριστουγεννιάτικα δέντρα, να κάνουν ρεβεγιόν στα «καθώς πρέπει» πολυτελή ξενοδοχεία και όσους «φορτώθηκαν» θαλασσοδάνεια για ν’ αγοράσουν 4Χ4 και άλλες πολυτελείς λιμουζίνες και τώρα κλαψουρίζουν αδυνατούντες να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους κανένα έλεος ! Καμία δικαιολογία δε στέκει. Ούτε τα , δήθεν, υψηλά επιτόκια, ούτε οι πλάνες διαφημίσεις των τραπεζών τους δικαιολογούν. Μόνοι τους έβαλαν το κεφάλι τους στη λαιμητόμο, μόνοι τους να το βγάλουν.
Γιατί όχι μόνο έκαναν ζημιά σε προσωπικό επίπεδο, αλλά έβλαψαν και την εθνική οικονομία συμβάλλοντας, με τη ανεύθυνη σπατάλη τους, στη διόγκωση του εθνικού χρέους και στην αμαύρωση της εικόνας του ελληνικού λαού προς τα έξω. Αφού, σίγουρα, δεν καλοπερνούν, (αμέριμνοι, «έξω καρδιά» και… δε βαριέσαι), βερεσέ και με δανεικά, όλοι οι Έλληνες, όπως διατυμπανίζεται στον ευρωπαϊκό τύπο !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου