Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου

Επικαιρότης

Πέραν από τη κρισιμότητα των περιστάσεων εκείνο που εντυπωσιάζει περισσότερο τη στήλη είναι η νοοτροπία και πολιτική συμπεριφορά κάποιων ανθρώπων που, οπωσδήποτε, θ’ απασχολήσει τους ψυχιάτρους – ιστορικούς του μέλλοντος.
Ενώ είναι ηλίου φαεινότερο ότι το ΔΝΤ πάτησε, ήδη, πόδι στη χώρα και η δραματική εξέλιξη των πραγμάτων είναι, από καιρού, δρομολογημένη οι κυβερνώντες, θεωρούντες ότι απευθύνονται σε ηλιθίους, παίζουν ένα άσκοπο κρυφτούλι με την αλήθεια και δίνουν βλακώδεις μάχες οπισθοφυλακών.
Με μισόλογα, αντιφατικές δηλώσεις, αμπελοφιλολογίες και αποπροσανατολιστικές δηλώσεις του κάθε ασήμαντου «golden boy» που σταχυολογούν, κοροϊδεύουν τον κόσμο, δίνουν τροφή γιά μπλα – μπλα, στους παντογνώστες των καναλιών και παρατείνουν την αγωνία του αποσβολωμένου και τρομοκρατημένου λαού, αποκρύποντες μέχρι την υστάτη την αναπόφευκτη πραγματικότητα.
Το «σύστημα» ΠΑΣΟΚ, (γιατί περί συστήματος πρόκειται), εξακολουθεί να παίζει το παιχνίδι με όρους πολιτικού κόστους ενώ η χώρα βουλιάζει.
Παραμερίζοντας, προς στιγμήν, το μέγα θέμα των ευθυνών, δηλαδή το πώς και το γιατί φτάσαμε έως εδώ, γιά καθαρά πρακτικούς και ρεαλιστικούς λόγους εστιάζουμε στο ζέον και το μείζον. Τι κάνουμε τώρα, τι πρέπει να γίνει τώρα !
Και βλέπουμε ότι ακόμη και σήμερα που τα πράγματα είναι, όχι στο παρά 5’ αλλά στο και 5’, οι κυβερνώντες, δεν εννοούν να εγκαταλείψουν το βιολί της παραπληροφόρησης και της εξαπάτησης. Έξη μήνες διακυβέρνηση, έξη μήνες παλινωδίες, ασυναρτησίες, γκάφες, μπρος - πίσω, ράβε - ξήλωνε, τροποποιήσεις επί τροποποιήσεων, κλπ ανακολουθίες, την ώρα που το όχημα της χώρας τρέχει ξέφρενο προς το γκρεμό.
Το δυστύχημα είναι ότι αυτά δεν συμβαίνουν, τόσον, από ανικανότητα όσον από μεθοδευμένη σκοπιμότητα. Το μέγεθος των προβλημάτων, η στήλη το έχει επισημάνει κατ’ επανάληψη, ξεπερνά το ανάστημα των ηγετών, σε παγκόσμιο επίπεδο και, άρα, είναι λογικό και εξηγήσιμο το πελάγωμά τους και οι συνεχείς και αλλεπάλληλες συναντήσεις και διαβουλεύσεις όλων για εξεύρεση λύσεων.
Το ηγετικό πρόβλημα της χώρας μας, όμως, είναι εντελώς διαφορετικό. Συνεπείς προς διαβολικές και διεστραμμένες πολιτικές τους καταβολές, οι σημερινοί κυβερνητικοί, δεν ενδιαφέρονται γιά τα προβλήματα και τις λύσεις τους, αλλά γιά το «σερβίρισμα» και πλασάρισμα των λύσεων αυτών, ούτως ώστε να αποφευχθεί το πολιτικό κόστος. Πως θα ξεγελάσουμε, πως θα στρογγυλέψουμε, πως θα απολακτίσουμε τις ευθύνες, πως θα τις πασάρουμε στους πριν. Στη φαύλη λογική του «φαίνεσθαι» και όχι του «είσθαι».
Γι’ αυτό και ό,τι κάνουν το κάνουν άτολμο, αδύναμο, μισό. Με το μάτι στις δημοσκοπήσεις και το πολιτικό κόστος.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα πολιτικής φιλοσοφίας η πρωταρχική μέριμνα του υπουργικού συμβουλίου, όταν ήρθε για συζήτηση το νομοσχέδιο των ημιυπαίθριων χώρων.
- Προς Θεού, να μη φαίνεται ότι κινείται στη λογική Σουφλιά ! Να δείχνει αλλιώτικο !
Αυτό τους ενδιέφερε μόνο. Αυτό τους μάρανε !
Στη προσπάθεια αυτή επιστρατεύονται ασαφείς και πομπώδεις «εξυπνάδες», τύπου «το περίστροφο στο τραπέζι», «περάσαμε το κάβο», «δίχτυα ασφαλείας» και άλλα τέτοια σαχλά και ανούσια λιπάσματα καλλιέργειας μάταιης αισιοδοξίας στο λαό, υπό τη κάλυψη των γνωστών παπαγαλακίων των παραθύρων.

Ας το πάρουμε απόφαση. Το ΔΝΤ ήρθε και είναι η μόνη σωστή και αντικειμενική λύση γιά τη φαλιρισμένη και, επί χρόνια, κακοδιαχειριζόμενη ελληνική οικονομία.
Η στήλη ανήκει σ’ εκείνη τη μεγάλη ομάδα των Ελλήνων που θα στριμωχτεί άγρια και θα υποφέρει οικονομικά. Όμως ξέρει ότι απέναντί της θα έχει κάποιους που θα την κοιτούν στα μάτια και θα της λένε την αλήθεια. Όσο κι αν πονάει αυτή.
Και, σε βάθος χρόνου, θα φροντίζουν γιά το καλό των επερχομένων γενεών.
Στα σίγουρα η τύχη του τόπου θα βρίσκεται στα ικανότερα, κατά το δυνατόν, χέρια και όχι σε πολιτικάντηδες της πλάκας και της συμφοράς. Σε ιδιοτελή κομματόσκυλα και μαθητευόμενους μάγους που θα πειραματίζονται στο κασιδιασμένο (όπως το κατάντησαν επί τριακονταετία) κεφάλι του.

Είναι, τουλάχιστον, η μόνη ελπίδα που της απέμεινε. Και ποντάρει σ΄αυτήν !
Γι' αυτό και η στήλη χαιρετίζει τη οδυνηρή επέμβαση του ΔΝΤ στη χώρα με την ίδια λογική που χαιρετίζει ένας υποψήφιος ανάπηρος τον, ένεκα γάγγραινας, ακρωτηριασμό του.

Κι έτσι, περιμένοντας τους «βαρβάρους» θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι
« οι άνθρωποι αυτοί είναι μιά κάποια λύσις…..»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου