Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

Το γαϊτανάκι των μνημονίων.



Mιά οικονομική ανάλυση με απλά λόγια.
 
Αποτέλεσμα εικόνας για σπιρτζης
Με τέτοια μυαλά και τέτοια πρότυπα,  άντε μετά εσύ να προκόψεις!
   Η στήλη, γιά όσους την παρακολουθούν συστηματικά, έχει επαληθευτεί σε πάρα πολλές προβλέψεις της. Δυστυχώς, όλες δυσμενείς.

   Επειδή χρόνια μετά την εμπλοκή μας στα μνημόνια, αυτά συνεχίζουν να πέφτουν σαν βροχή, χωρίς ο πολύς κόσμος να καταλαβαίνει γιατί, δηλαδή τις συνθήκες, τους λόγους και τους μηχανισμούς επιβολής και λειτουργίας τους, επιχειρείται εδώ μία υπεραπλουστευμένη προσέγγιση του όλου θέματος, με παραβολές και μεταφορές γιά μιά πρώτη και όσο γίνεται κατανοητότερη ενημέρωση.


   Ας φανταστούμε τη χώρα σαν μιά μεγάλη δεξαμενή, όπου μέσα της μπαινογβαίνουν, ή και λιμνάζουν, χρήματα. Ανά πάσα στιγμή στην δεξαμενή υπάρχουν όσα μετρητά βρίσκονται σε τράπεζες, δημόσια ταμεία, ταμεία εταιρειών και τσέπες, πορτοφόλια, σεντούκια, στρώματα ιδιωτών. Όλα! Με αυτά τα χρήματα γίνεται ο καθημερινός τζίρος. Πληρωμές, εισπράξεις, αγορές, κ.λπ.
   Σ’ αυτή την δεξαμενή υπάρχουν εισροές και εκροές. Οι εισροές της ανεβάζουν τη στάθμη, δηλαδή την πλουτίζουν -κάτι που επιδιώκεται- ενώ οι εκροές την ρίχνουν, δηλαδή την φτωχαίνουν.

   Εισροή εκφράζει το τουριστικό συνάλλαγμα, τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που εξάγονται φέρνοντας χρήμα, τα πάσης φύσεως εμβάσματα, τα κρατικά ομόλογα που πωλούνται στις αγορές, οι ιδιωτικοποιήσεις και ρευστοποιήσεις τίτλων δημοσίου, οι επενδύσεις και τα μνημονιακά δάνεια.

   Εκροή θεωρείται κάθε τί που "διώχνει" χρήμα στο εξωτερικό. Η αγορά ενέργειας, (πετρέλαιο, φυσικό αέριο), η αγορά καταναλωτικών ειδών, (μηχανήματα, φάρμακα, τρόφιμα, είδη πολυτελείας, κ.λπ.), έξοδα σπουδών και νοσηλείας στο εξωτερικό, πληρωμή τοκοχρεολυσίων παλαιών δανείων, κ.λπ. Όπως είναι προφανές, γιά να ορθοποδήσει η χώρα θα πρέπει οι εισροές κεφαλαίων να υπερισχύσουν των εκροών, ώστε το πλεόνασμα να διαχυθεί στην αγορά και την κατανάλωση. 
   Παρατηρώντας τις, μία προς μία, η αύξηση τουριστικού συναλλάγματος και οι επενδύσεις αποτελούν τους καλύτερους και εξυπνότερους προσθετέους της ομάδος που λέγεται "εισροές", καθώς ο μεν τουρισμός αφήνει μεγάλα πλεονάσματα, οι δε επενδύσεις έχουν πολλαπλά οφέλη. Ανοίγουν δουλειές, μειώνοντας την ανεργία, και παράγουν προϊόντα που είτε καταναλίσκονται στο εσωτερικό, ελαττώνοντας τις εισαγωγές, είτε εξάγονται φέρνοντας χρήμα στον τόπο.
   Από τις εκροές, οι περισσότερες είναι ανελαστικές και αναπόφευκτες, (π.χ. πετρέλαιο), όμως τα τοκοχρεολύσια μπορούν να μειωθούν, αν και εφ’ όσον μειωθεί η ανάγκη εξωτερικού δανεισμού, οπότε αυτός αντικαθίσταται από ντόπια και υγιή παραγωγή πλούτου.


   Συμπερασματικά, με νοοτροπίες και ιδεοληψίες σαν των μελών της σημερινής κυβερνήσεως, (Σκουρλέτος, Σπρίτζης, Μπάρκας, Παππάς, Φίλης and co), όπου αναζητούνται ηλίθιοι επενδυτές που θέλουν να πετάξουν τα λεφτά τους στα τσαλίμια του Τσίπρα, άρα άτοπον, η χώρα συνεχώς θα αιμορραγεί οικονομικά και θα... κουτσαίνει. Συνεπώς και μονίμως θα καταφεύγει σε εξωτερικό δανεισμό -διάβαζε μνημόνια- και σε συνεχή περιορισμό κατανάλωσης -διάβαζε λιτότητα! Μέχρις ότου το γαϊτανάκι του δανεισμού δεν θα μπορεί να συνεχιστεί, οπότε η υποβόσκουσα σήμερα χρεοκοπία θα γίνει τρανταχτή και άτακτη. Με άλλα λόγια, στάση πληρωμών, αποβολή από το ευρό, πληθωρικό εθνικό νόμισμα, εισαγωγές των απολύτως αναγκαίων με πληρωμή προκαταβολικά και σε σκληρό νόμισμα, εξαθλίωση και μιζέρια. Κάτι σαν Αλβανία επί Χότζα και Βουλγαρία του Ζίφκωφ.

    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου