Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Σκουριές Χαλκιδικής. Μεταλλεία χαλκού με προβλεπόμενο μέλλον



Άσφαιρα πυρά και πολύ κακό γιά το τίποτα. Ή μήπως όχι;
Χρυσές δουλειές, τσίγκινες εξαγγελίες
  Χθες, διά στόματος Πρωθυπουργού, ανακοινώθηκε, επί λέξει: «Ανακαλούνται οι άδειες αρχιτεκτονικής και ηλεκτρομηχανολογικής μελέτης γιά… επανέλεγχο»! Και οι χαχόλοι πανηγύρισαν. Πάνε κι αυτοί, τους σκίσαμε, σκέφτηκαν! 
  Ως λογικό όν και γιά μιά ζωή ασχολούμενος με οικοδομικές άδειες και κατασκευές, βλέπω, καταλαβαίνω, προβλέπω και στοιχηματίζω επί της εξέλιξης.

   Κατ’ αρχήν, η προϊστορία. Η προεκλογική ρητορεία ΣΥΡΙΖΑ -όλα τα σφάζω, όλα τα μαχαιρώνω- έλεγε: «Μεταλλεία τέλος. Άμεσο κλείσιμο και εταιρεία… ουστ»! Νέτα σκέτα, και με το… γνωστό διάταγμα του ενός άρθρου με τη μία παράγραφο. Τελεία και παύλα! 
   Αυτό που ανακοινώθηκε όμως, μόνο κάτι τέτοιο δεν εννοεί. Και το μυστικό έγκειται στις μαγικές λέξεις: « ανάκληση και επανέλεγχος». Η ανάκληση δεν σημαίνει αφαίρεση και ο επανέλεγχος εννοεί πως αν κάτι δεν είναι σωστό, ή δεν εφαρμόστηκε σωστά, το διορθώνουμε, κάνουμε αναθεώρηση της άδειας και προχωρούμε. Δηλαδή είμαστε: και με τον «αστυφύλαξ» και με τον «χωροφύλαξ»!
   Όμως, επειδή ο Σολομών-Λαφαζάνης δεν παύει να είναι ένας σκληρός, πείσμων και χαλκέντερος κομμουνιστής, υπερθετικού μάλιστα βαθμού, και εν επιγνώσει διακηρυγμένων μεθοδεύσεων… «στελέχους» της «Αυγής», η στήλη ποντάρει τα ρέστα της στην εξής εξέλιξη, την οποία θεωρεί βέβαιη: 
   Οι μεν άδειες, μετά τα όποια ρεκτιφιέ και άλλα «πασαλείμματα» που θα υποστούν, θα αναθεωρηθούν και επιστραφούν, οπότε -νόμιμα και κανονικά- τα μεταλλεία θα πρέπει να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους. Αμ, δε!!! Με τακτική «ψιλοκοκό» και συνεχείς παρενοχλήσεις, προσκόμματα και αλλεπάλληλες διακοπές εργασιών γιά ψύλλου πήδημα, η επιχείρηση είτε θα καταστεί ζημιογόνος, είτε θα σπάσουν τα νεύρα των επενδυτών. Αποτέλεσμα: θα τα μαζέψουν και θα φύγουν. 

   Συνέχεια τώρα. Το «μαγαζί» θα περάσει στα χέρια συνδικαλισταρέων -παμπόνηρων μεν, ιδιοτελών και ανίκανων, δε- και μοιραία θα γίνει ένα ακόμη αδηφάγο «σκουριασμένο» καρκίνωμα στην πλάτη του λαού. (Ιδέ Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, Ολυμπιακή κ.α.). Μέχρι να ιδιωτικοποιηθούν πάλι και… φτου κι απ’ την αρχή!

1 σχόλιο: