Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

"Μπλόφες και σημαδεμένες τράπουλες"



Οι εξελίξεις τρέχουν και δεν σου επιτρέπουν ούτε ν’ αδιαθετήσεις.
- Que sera, sera!
   - Αρχίζω με τα απρόοπτα, την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας. Επιλογή ενός ασήμαντου, πολιτικά, προσώπου γιά τον θώκο ενός ανυπόληπτου, όπως τον κατάντησαν, θεσμό. Συνδυασμός απόλυτα συμβατός. Η διαπλοκή στο φόρτε της.
   - Η ομολογία σφάλματος, στην περίπτωση της απρεπούς και καθ’ όλα απαράδεκτης γελοιογραφίας της «Αυγής», προδίδει λεβεντιά. Όμως η αποφυγή τέτοιων ολισθημάτων θα επεδείκνυε φρόνηση. Με την ψευτοπαλληκαριά της θρασύτητος τέτοιων δημοσιευμάτων γκρεμίζεις γέφυρες, δεν τις χτίζεις. Και τα χάσματα που ανοίγεις, δεν κλείνουν εύκολα με τις συγκεκαλυμένες συγγνώμες. Ούτε οι αντιπάθειες αλλάζουν πρόσημο.
   - Καλοί οι λεονταρισμοί, αλλά γιά να μπορείς να βρυχάσαι, θα πρέπει πρώτα να είσαι λιοντάρι, όχι γάτος. Τότε ο βρυχηθμός σου ακούγεται... νιαούρισμα. 
   - Όποιος παραδέχεται πως μπλοφάρει, είναι κακός χαρτοπαίκτης. Όμως μπλόφα με «λιμά» στο χέρι, όταν ο απέναντι κρατά τους άσσους, και το ξέρει, δεν μπορεί να περάσει. 
   - Ωραίο και το κόλπο των «αυθόρμητων» συγκεντρώσεων και η περήφανη κραυγή των νεοελεύθερων νεοπολιορκημένων γιά… αξιοπρέπεια! Όμως αν οι Ευρωπαίοι «εταίροι» οργανώσουν κι αυτοί, δημαγωγικά, τους δικούς τους… «αυθόρμητους», οι ουρές θα φτάσουν μέχρι τη Θεσσαλονίκη. Ο λαϊκισμός ξέφτισε, δεν περνά.
   - Όσο γιά την περίφημη αξιοπρέπεια, που την θυμόμαστε μόνο στο «δούναι» και την παραβλέπουμε στο «λαβείν» και «ξεπληρώνειν». Παραφράζω το αρχαίο: «Ουκ επ’ άρτω ζήσεται άνθρωπος». Το ίδιο ισχύει με σκέτη αξιοπρέπεια, όταν το στομάχι είναι άδειο. Με μόνη την αξιοπρέπεια μπορείς να εξασφαλίσεις έναν ηρωικό θάνατο, αλλά -με άδειο στομάχι- φυτοζωείς, δυστυχώς αναξιοπρεπώς. Και ο μεν θάνατος είναι στιγμιαίος, η ζωή όμως μακρά. 
   - Από παντού έρχονται μηνύματα πως τα ταμεία στερεύουν, οι τράπεζες γονατίζουν και οι συντάξεις κινδυνεύουν. Ο, κάποτε σοβαρός και αξιόπιστος, Ρωμανιάς, έχει ξελιγωθεί στην κωλοτούμπα και την ξεφτίλα! Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή πληρώνουν τα Ταμεία, λέει, Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο, τσού! Μέχρι κι ο Κουρουμπλής αρχίζει να τα βλέπει όλα μαύρα, σχετικά με τις ιατρικές εξετάσεις σε ιδιωτικούς φορείς.
   - Αν μείνουμε σταθεροί και άκαμπτοι στις υπέροχα περήφανες θέσεις μας που διατυπώνει  ακαταλαβίστικα ο μπουρδολόγος νέος αστήρ της Οικονομίας και διαπραγμάτευσης -ωραίος ως Έλλην!- είμαι πολύ περίεργος με ποιό σύνθημα θα κατέβουν, σε λίγους μήνες, στο Σύνταγμα οι «αυθόρμητοι», που την προηγούμενη θα αναζητούν, ματαίως, τη σύνταξή τους στην Τράπεζα. 
   - Όποιοι ακούν και βλέπουν όσα οι κατευθυνόμενοι μαρκουτσοφόροι πλασσάρουν στο εξώνητο γυαλί και δεν ρίχνουν το μάτι τους πάρα έξω, να μάθουν πώς αντιμετωπίζει η πλειονότητα του ευρωπαϊκού κόσμου την περίπτωσή μας, ας πορεύονται εν ειρήνη στη μακαρία οδό της… αξιοπρέπειας και της πείνας. Άξιοι!

   Συνισταμένη πρόβλεψη της στήλης: Η υποταγή στην αδήριτη ανάγκη της σκληρής πραγματικότητος είναι και δεδομένη και ήδη συμφωνημένη. Η δραστική ουσία, που λέμε στα φάρμακα, είναι έτοιμη. Το αδρανές περίβλημα επεξεργάζονται γιά να σερβιριστεί έξυπνα και εύπεπτα το γενόσημο του μνημονίου και να γίνει ένα κλικ πιό γλυκόπιοτο. Το πραγματικό πρόβλημα ακολουθεί. Οι μπολσεβίκοι του Λαφαζάνη περιμένουν στη γωνία, ακονίζοντας μαχαίρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου