Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών. Όλο το παρασκήνιο!

Επικαιρότης

   Φαινομενικά, η χθεσινή συνάντηση δεν έκανε τίποτε άλλο από μιά τρύπα στο νερό. Αυτά που ανακοινώθηκαν αποτελούσαν γνωστές, πασίγνωστες θέσεις ενός εκάστου, που δεν θα χρειαζόταν ειδική συγκέντρωση γιά να λεχθούν. Όμως τα φαινόμενα, ως συνήθως, απατούν.
   Η στήλη, διαθέτουσα (όπως πάντα, άλλωστε) έγκαιρη και έγκυρη, (εκ των έσω), πληροφόρηση βρίσκεται στην ευχάριστη θέση ν’ ανακοινώσει στους αναγνώστες της όλο το παρασκήνιο της πολύκροτης σύσκεψης, κατά παγκόσμια αποκλειστικότητα.

   Ο κ. Παπανδρέου, ανοίγοντας τη συζήτηση, άρχισε να διαβάζει. Αφού γκρίνιαξε επ’ ολίγον, γιά τον κωλόκαιρο, ο οποίος δεν τον αφήνει να κάνει απρόσκοπτα ποδήλατο, ούτε κανό, τους ανέγνωσε ότι τους είχε επιθυμήσει και ήθελε να μαζευτούν στο σπίτι του παππού, να πουν καμιά μα…ία, έτσι γιά να εκτονωθούν και να ξεσκάσουν.

   Ο κ. Σαμαράς, λαβών αμέσως τον λόγο, και αφού τα ’βαλε κι αυτός με τον καιρό που του φέρνει εφίδρωση και νυχτερινούς εφιάλτες, ανέφερε με έκδηλη ανησυχία ότι συχνά βλέπει στον ύπνο του τον κ. Παπανδρέου με ένα σαρδόνιο χαμόγελο, να του προσφέρει το τιμόνι του σκάφους, με το παγόβουνο απέναντι, ενώ αυτός, πανικόβλητος, να αρνείται και να προσπαθεί να το αποφύγει τρέχοντας να κρυφτεί στ’ αμπάρι, αφήνοντας πίσω του χοντρές σταγόνες ιδρώτα και αντίστοιχες ποσότητες ούρων, σαφές δείγμα πρόωρης ακράτειας.

   Ο κ. Καρατζαφέρης, παρεμβαίνων, ως μονίμως ορεγόμενος εξουσία, μόλις ακούει τις λέξεις «τιμόνι» και «σκάφος», πετάγεται κουνώντας συνέχεια το δάχτυλο και κραυγάζων δυνατά
   - Κύριε, κύριε, εγώ, εγώ!

   Ο κ. Παπανδρέου, με το γνωστό ήρεμο και μειλίχιο χαμόγελο, το έξυπνο μάτι και τη σιγουριά της φωνής, τους διάβασε ότι δεν πρέπει να ανησυχούν (Σαμαράς), ούτε να ξερογλείφονται (Καρατζαφέρης) γιατί, απλούστατα, δεν προτίθεται ν’ αφήσει, επ’ ουδενί, το πηδάλιο σε άλλον και το σκάφος θα το βουλιάξει μόνος του! Σιγά τα δύσκολα!
   Έτσι η καρδιά του κ. Σαμαρά πήγε στη θέση της, ο δε κ. Καρατζαφέρης κάθισε στη θέση του μονολογώντας και, πιθανόν, βρίζοντας ενδομύχως. Το μόνο που ακούστηκε αχνά ήταν.
   - Το γε νυν έχον, ουκ εά με καθεύδειν το του Παπανδρέου τρόπαιον. Καθ’ ο πας νήστης ων, άρτους σφαιρικούς ορέγεται! (Αυτό, στα νεοελληνικά θα μπορούσε να σημαίνει: «Παλιοπ… στη, που θα μου πας, θα στη φάω τη καρέκλα»!)

   Ακολούθως τον λόγον έλαβεν ο κ. Τσίπρας ο οποίος ζήτησε να πληροφορηθεί από τον πολυταξιδεμένο κ. πρωθυπουργό περί των συνθηκών οι οποίες επικρατούν στις χώρες τις οποίες έχει επισκεφθεί. Συνθήκες δουλειάς, ΜΑΤ, ωράρια, μισθούς και τέτοια σχετικά, καθ’ όσον, ως αρκετά νέος ακόμη, προτίθεται να μεταναστέψει, λόγω κρίσεως, αναζητώντας καλύτερη τύχη στην αλλοδαπή.
   - Αφού, σου λέει, εδώ πλέον οι συγκεντρώσεις έχασαν τον παλμό και το σφρίγος τους και κατάντησαν, νερόβραστες, μιά αηδία σκέτη. Χωρίς ένα σπάσιμο βιτρίνας, ούτε μία μολότωφ, ούτε ΕΝΑ, (άκουσον, άκουσον), ενεργό κουκουλοφόρο και χωρίς ούτε καν μία κατάληψη, η ζωή στην Ελλάδα δεν έχει γούστο και κανένα απολύτως νόημα. Οδηγούμαι, μαθηματικά, στην ανεργία και, ως νέος, οφείλω να αντιδράσω.
   Κι έτσι σκέφτεται σοβαρά ν’ αναζητήσει την τύχη του στο εξωτερικό!
   Όπου θα μπορεί να οργανώσει πορείες, κάψιμο σκουπιδοτενεκέδων, καταλήψεις Πανεπιστημίων, εισαγωγή λαθρομεταναστών, οτιδήποτε. Αφού καμιά δουλειά δεν είναι ντροπή, γιατί να κάτσει αργόσχολος εδώ!
   Ο κ. Παπανδρέου του απήντησε (διαβάζοντας), ότι θα διαβάσει και θα του απαντήσει, εν καιρώ, διαβάζοντας.

   Η κ. Παπαρήγα, ακολούθως, λιτή, σαφής και απολύτως κατανοητή, όπως πάντα άλλωστε, ρώτησε εμπιστευτικά τον κ. πρωθυπουργό, αν έχει καμία πληροφορία σχετικά με τίποτε καινούριο φάρμακο κατά της δυσκοιλιότητος.
   - Δεν μπορεί, του είπε, εκεί που γυρίζεις, όλο και κάτι θα πήρε τ’ αυτί σου! Εδώ δοκίμασα τα πάντα, και δεν με πιάνει τίποτα. Το πρόβλημά μου έγινε χρόνιο!
   Εκείνος, πρόθυμος, αβρός κι εξυπηρετικός, όπως πάντα, της διάβασε ότι θα συμβουλευθεί τους 457 συμβούλους του και θα της διαβάσει σύντομα μία απάντηση.

   Τέλος ο κ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κλείνοντας τη σεμνή τελετή με τον πολιτισμένο διάλογο, έλαβε τον λόγο και υπενθύμισε στον κ. Πρωθυπουργό εκείνο το μικρό άτοκο δάνειο που χορήγησε στον αείμνηστο πατέρα του προκειμένου να συνδράμει στην ανέγερση της τελευταίας ερωτικής φωλίτσας του στην Εκάλη (κατά Γιαννόπουλον «κωλόσπιτο») και γιά το οποίον, έκτοτε, όλη η οικογένεια Παπανδρέου κάνει την πάπια και δεν του γύρισε ούτε σέντσι! Και ναι μεν τις καλές εποχές η κατάσταση βολευόταν, όμως τώρα που τα πράγματα έσφιξαν, ο προεδρικός κορβανάς παρουσιάζει σοβαρό έλλειμμα και παρ’ όλο που βάλαμε ηλιακό και οικονομικές λάμπες παντού, η κατάσταση δεν μαζεύεται.
   - Κοίτα τι θα κάνεις, του είπε, μη με δουλεύεις σαν τους φαρμακοποιούς, γιατί θα ντυθώ Βούλγαρος και θα στηθώ έξω απ' το μέγαρο να ζητιανεύω απ' τους τουρίστες! Και, όπως καταλαβαίνεις αυτό δεν αρμόζει σε Πρόεδρο άνθρωπο και μάλιστα «έντιμο»!
   Ο κ. Παπανδρέου συμβουλευθείς προθύμως τις σημειώσεις του το παρέπεμψε στην μάμμη Μάργκαρετ.

   Και στο σημείο αυτό η σύσκεψη ολοκληρώθηκε και η σεμνή αυτή τελετή έληξε ήσυχα, με τους πολιτικούς αρχηγούς να εξέρχονται του προεδρικού μεγάρου σιωπηλοί, βιαστικοί και προβληματισμένοι χωρίς να αρθρώσουν λέξη, πλην του κ. Καρατζαφέρη, ο οποίος σε συνεννόηση και με τον γραμματέα του κόμματος, τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη, εδήλωσεν.
   - Ήγουν ανάξιον δε φιλοσοφούντες διατρίβειν, περατούσθαι τοσαύτη αρετή, χαλεπόν δε τα μάλα ζβυχθηδόν προτάσσειν πέρδεσθαι ή λαλείν;!
(Δήλωση η οποία στα νέα ελληνικά θα μπορούσε να συνοψιστεί στο: «Τώρα μιλάμε ή κλα…. με»;!)
 
   Αυτά και να είσαστε βέβαιοι πως η στήλη παρακολουθεί άγρυπνη τις εξελίξεις και ενημερώνει άμεσα το πανελλήνιον!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου