Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2023

Ο "Μικρός Πρίγκηπας!

  Αυτό που με συγκινεί περισσότερο στον «Μικρό Πρίγκηπα» είναι ο επίλογός του.


Το γελαστό παιδί με τα ξανθά μαλλιά, που έπεσε απ΄ τον Πλανήτη του ένα βράδυ στη Σαχάρα, άφησε ένα τεράστιο κενό στον επίγειο φίλο του, όταν -το ίδιο ξαφνικά- ένα βράδυ γύρισε στον κόσμο του.
Στο τελευταίο του σκίτσο, ο συγγραφέας-ζωγράφος ζωγραφίζει συγκλονιστικά την έρημο, και ταυτόχρονα την ψυχή του, όπως την άφησε πίσω του το ξανθομάλλικο παιδί φεύγοντας. Με δυό γραμμές κι ένα άστρο αποτυπώνεται μιά τεράστια μοναξιά και η μελαγχολία που απομένει πίσω της.
Έχοντας, κατά περίεργο τρόπο, μπει στο πετσί αυτής της φανταστικής ιστορίας, πιστεύω πως το πνεύμα του Σαιντ Εξυπερύ, όταν στα τέλη του Ιουλίου 1944 σκοτώθηκε σε μιά αερομαχία, άφησε σε μένα, δυό χρονών νιάνιαρο τότε, μιά ιερή εξουσιοδότηση. Όταν συναντηθούμε, εκεί ψηλά, να τον πληροφορήσω σχετικά με την πιθανή επάνοδο στη Γη του Μικρού Πρίγκηπα.
Έτσι, λοιπόν, αν κάποιος που διαβάζει αυτές τις γραμμές, έτυχε να δει -κάπου, κάποτε- στη Σαχάρα ένα γελαστό παιδί με μιά θημωνιά στο κεφάλι και μαντέψει πως είναι ο μικρός πρίγκηπας, ας κάνει τον κόπο να με πληροφορήσει σχετικά, πως το ξανθόμαλλο, ιδιόρρυθμο παιδί, που κάποτε, κρατώντας σε μιά γυάλα ένα μπλε τριαντάφυλλο, ζήτησε από ένα πιλότο, που προσγειώθηκε ανώμαλα στη Σαχάρα, να του ζωγραφίσει ένα… πρόβατο, ξαναγύρισε! Θα του το μεταφέρω γιά να ησυχάσει...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου