Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019

Ο Γιάννης Σπανός και η κοκορομαχία «περί όνου σκιάς».

Η Μπε-Μπε κι αυτοί που κάνουν... "μπεέεε"!




   Τον Γιάννη Σπανό είχα την τύχη να τον γνωρίσω προσωπικά ένα βράδυ στην μπουάτ «Εσπερίδες» του Γιάννη (με δύο «ν»)  Αργύρη, επί της οδού Θόλου, στην Πλάκα.  Με το νέο κύμα στο φόρτε του, τότε που μόλις είχε βραβευτεί κάπου, δεν θυμάμαι πού, το τραγούδι «Κάποιος γιορτάζει κι είμαι εγώ», του  Αργύρη. 
   Ο Σπανός υπήρξε ένας γλυκύτατος και συμπαθέστατος άνθρωπος  με χαμηλό προφίλ. Τόσο χαμηλό που ακούμπαγε, σχεδόν, στο πάτωμα. Από τον ίδιο μάθαμε, όσοι λίγοι βρεθήκαμε σε μιά μικρή συζήτηση -στα όρθια- στο βάθος των Εσπερίδων, δίπλα στο κουζινάκι, πως το τραγούδι «Sidonie,  a plus dun amant», από  το φιλμ «Vie privée», (Ιδιωτική ζωή), του Louis Malle με τον Μαρτσέλο Μαστρογιάννη, που γυρίστηκε το 1962, είχε γραφτεί από τον αξέχαστο Γιάννη Σπανό. 
   Αυτό, και το «Μιά αγάπη γιά το καλοκαίρι» ήσαν -επί σειρά  ετών- τα πιό αγαπημένα μου μουσικά ακούσματα. Τώρα, μετά πάνω από μισό αιώνα να μεσολαβεί, νοθεύοντας κι αλλοιώνοντας τα μουσικά μου ενδιαφέροντα, παραμένουν ό,τι πιό τρυφερές και νοσταλγικές νότες μπήκαν στ’ αυτιά μου.

   Μετά απ’ αυτήν την ευγενική νοερή αναδρομή, έρχεται η απόλυτη σιχασιά να  μου την μολύνει. Είπε ο αριστερός αντιδραστικός εσμός, διά του απεχθούς αρχηγού του στη Βουλή -μη χάνοντας την παραμικρή ευκαιρία να ξεράσει τη δηλητηριώδη χολή του-  πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε -δήθεν- πως με την αύξηση των περιπολιών στο Αιγαίο θα επιτύχουμε περισσότερες βυθίσεις  αφικνουμένων λέμβων λαθρομεταναστών. Άρα... ρατσιστής και φασίστας και ο Μητσοτάκης, (της Μαρέβας, μη εξαιρουμένης)! Και δεν βρέθηκε ένας ετοιμόλογος της απ’ εδώ πλευράς να αντιτάξει στο συριζαρέικο ψεύδος, («έξεστι συριζαρέοις ασχημονείν»), πέραν των άλλων, πως εν τοιαύτη περιπτώσει, ας καταργήσουμε τελείως τις περιπολίες, ούτως ώστε με την -μπάτε σκύλοι αλέστε- πολιτική να μας κουβαληθεί ανενόχλητη η μισή ασιατική πλέμπα. Έτσι γιά να αυξηθεί ο ελληνικός πληθυσμός, να τονωθεί το εθνικό μας φρόνημα και ν’ αυγατίσουν οι ψήφοι των πανάθλιων και φαύλων μητραλοιών, που εγκολπώνονται τον ευτελισμό των εθνικών επετείων και εθνικών μας συμβόλων, χάριν της εγκληματικής εκχυλοποιήσεως του ελληνικού λαού.
   Αλήθεια, στην πενταετή κυριαρχία τους γιατί δεν κατήργησαν τις παρελάσεις, αφού τις θεωρούν... μιλιταριστικές; Αυτοί οι... εραστές της ειρήνης. Γιατί άφησαν να γίνουν... εννέα τέτοιες; Τέσσερις γιά το Αλβανικό Έπος του 1940 και πέντε γιά την Παλιγγενεσία του 1821. Πάλι δεν... πρόκαμαν, οι... προκομμένοι;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου