Σάββατο 22 Ιουνίου 2019

Η Ελληνική Παιδεία στα χρόνια της συριζαρέικης χολέρας.


 Την λύση θα την δώσει η πρωτοπόρος νεολαία.
H πρόοδος... αυτοπροσώπως. Τόπο στα νειάτα!
    Βαθειά συγκλονισμένος, αφού θεωρώ την  Παιδεία ακρογωνιαίο θεμέλιο λίθο γιά την ύπαρξη και προκοπή ενός λαού, αναδημοσιεύω αποσπάσματα επιστολής-μαρτυρίας και διαμαρτυρίας μιάς νεαράς, αποφοίτου του Πειραματικού Σχολείου, προς τον αμόρφωτο πρωθυπουργό μας. 
   Λόγω της εκτάσεως της επιστολής αδυνατώ να την παραθέσω αυτούσια και επιλέγω μόνο ουσιώδεις περικοπές. Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να την διαβάσει ολόκληρη, ανατρέχοντας στην χθεσινή "Καθημερινή". Αποδίδει ανάγλυφα το χάλι της Παιδείας μας και τα καταστροφικά πλήγματα που της κατάφερε, σκόπιμα -ως "ταύρος εν υαλοπωλείω"- ο βάρβαρος αριστερός συρφετός, προκειμένου να λοβοτομήσουν και -κατά συνέπειαν- ελέγξουν τις μέλλουσες γενιές, καθώς θα τις έχουν καταστήσει -σκόπιμα, μεθοδικά και διαβολικά- ανεγκέφαλες, άβουλες και χωρίς κρίση.
   Η νουνεχής μικρή, με την περήφανη στάση της δίνει απάντηση σε όσους πλασάρουν την ισοπέδωση, την αμορφωσιά, την αρχή της ήσσονος προσπαθείας. Και θέλει τον Κήπο της Ζωής γεμάτον από ποικιλία δέντρων και ανθέων και όχι καλυμμένο με ισοκουρεμένο... γκαζόν.  

   «Κύριε Πρωθυπουργέ,

    Είμαι 18 ετών και μόλις αποφοίτησα από Πειραματικό Σχολείο της Αθήνας. Εδώ και λίγες μέρες τελείωσα με τις Πανελλαδικές Εξετάσεις και τώρα περιμένω, όπως και όλα τα υπόλοιπα παιδιά, τα αποτελέσματα...


...Γιά την κατεύθυνσή μου (θετική) που μπορώ να μιλήσω, σας διαβεβαιώνω ότι κανένας μαθητής δεν μπορεί να αριστεύσει στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, αν δεν πάει φροντιστήριο. Ναι, εντάξει, ξεχνάω ότι γιά την κυβέρνησή σας «η αριστεία είναι ρετσινιά». Ας το διατυπώσω αλλιώς τότε: Κανένας μαθητής που ενδιαφέρεται να εισαχθεί σε σχολή με υψηλή βάση εισαγωγής δεν μπορεί να γράψει καλά, ώστε να το πετύχει, εάν δεν πάει φροντιστήριο. Εάν δηλαδή η οικογένειά του δεν πληρώσει ένα σεβαστό ποσό.

...Πείτε μας κ. Πρωθυπουργέ, γιά ποιά δημόσια και δωρεάν παιδεία μας μιλάτε αφού αυτή δεν υπάρχει; Οι οικογένειές μας αναγκάζονται να πληρώνουν φροντιστήρια γιά να έχουμε την ελπίδα να φοιτήσουμε στη σχολή που επιθυμούμε. Προσωπικά, σας διαβεβαιώνω, εάν δεν είχα πάει φροντιστήριο, πολλά από τα θέματα που μπήκαν στις Πανελλαδικές, θα τα κοιτούσα χωρίς να καταλαβαίνω καν τί ζητάνε.

...Δεν ήταν πάντα όμως τόσο άσχημα, αν και ποτέ δεν ήταν ιδανικά. Το 2013 τελείωνα την Έκτη Δημοτικού, όταν έμαθα ότι δημιουργούνται Πρότυπα Σχολεία, όπου οι μαθητές θα μπαίνουν με εξετάσεις. Η οικογένειά μου, που πάντα ενδιαφερόταν να λάβουμε κι εγώ και ο αδελφός μου την καλύτερη δυνατή παιδεία, αλλά δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν δίδακτρα γιά ιδιωτικό σχολείο, με ρώτησαν αν ήθελα να πάρω μέρος στις εξετάσεις και απάντησα θετικά. Θα εξεταζόμασταν στη Γλώσσα, στα Μαθηματικά και στη Φυσική.

...Πέρασα κι έτσι ήμουν στην πρώτη φουρνιά των μαθητών που ξεκίνησαν το 2013-14 στην Α΄ Γυμνασίου να φοιτούν στα Πρότυπα (που ήταν πριν Πειραματικά). Τα πρώτα χρόνια είχαν ενδιαφέρον.  

...Μέχρι που το 2015 άκουσα τον υπουργό Παιδείας της κυβέρνησής σας να λέει ότι «η αριστεία είναι ρετσινιά» και ότι γι’ αυτό θα καταργούσατε τα Πρότυπα, επειδή τα θεωρούσατε προνομιακά σχολεία και όπως έλεγε ο υπουργός σας, θέλατε ίσες ευκαιρίες για όλους τους μαθητές. Είχε πει επίσης ότι τα Πρότυπα θα ξαναγίνονταν Πειραματικά και θα αποκτούσαν ουσιαστικό πειραματικό χαρακτήρα. Τί βίωσα έκτοτε; Τη βαθιά παρακμή του σχολείου μου, που κάθε χρόνο γινόταν όλο και πιό έντονη. 

...Το σχολείο μας όχι μόνο δεν απέκτησε ποτέ τον ουσιαστικό χαρακτήρα ενός Πειραματικού Σχολείου, όπως μας υποσχεθήκατε, αλλά έμοιαζε να πηγαίνει πίσω στον χρόνο και να απαξιώνεται μέρα με τη μέρα.
   Διαβάζω ότι τα δικά σας παιδιά κ. Τσίπρα τα στέλνετε σε ιδιωτικό σχολείο. Προφανώς έχετε την οικονομική ευχέρεια να πληρώσετε τα δίδακτρα που η δική μου οικογένεια δεν είχε, ώστε να με στείλουν σε ένα καλό ιδιωτικό σχολείο. Γιά αυτό με ενθάρρυναν να δώσω εξετάσεις και να μπω σε ένα από τα Πρότυπα που εσείς καταργήσατε αναγκάζοντάς με να φοιτήσω τα επόμενα χρόνια σε ένα σχολείο που υποβαθμίσατε και δεν μου έδωσε σχεδόν τίποτα.
Το σχολείο μου το καταργήσατε ως Πρότυπο, γιατί λέγατε ότι θέλετε όλα τα παιδιά να έχουν ίδιες ευκαιρίες και να μην πηγαίνουν κάποια σε καλύτερα σχολεία από άλλα. Αν το πιστεύατε αυτό, τότε γιατί δεν το τηρήσατε για τα δικά σας παιδιά; Γιατί επιλέξατε τα δικά σας παιδιά να πάνε σε ένα προνομιακό σχολείο που μόνο όσα έχουν εύπορους γονείς μπορούν να πάνε; Γιατί τα δικά σας παιδιά να πηγαίνουν σε ένα καλύτερο σχολείο από αυτό που φοίτησα εγώ, ο αδελφός μου, οι γείτονές μου, οι φίλοι μου, αν πιστεύετε στην ισότητα; 

...Δεν καταφέρομαι ενάντια στα ιδιωτικά σχολεία κ. Τσίπρα και αντιλαμβάνομαι ότι κάθε γονιός θέλει το καλύτερο γιά το παιδί του. Γνωρίζοντας από πρώτο χέρι την κατάσταση στη δημόσια παιδεία, θεωρώ αυτονόητο ότι όποιος μπορεί, την αποφεύγει. Αρκεί να μην ευθύνεται γι’ αυτήν την κατάσταση όμως και να μην μιλάει υποκριτικά γιά ισότητα. 

...Πώς γίνεται κ. Τσίπρα γιά εσάς η αριστεία να είναι ρετσινιά και να μην είναι ο πλούτος, ειδικά όταν αυτός δεν έχει αποκτηθεί από την εργασία; Τί είδους Αριστερά είναι αυτή η δική σας που θεωρεί ταξικό κριτήριο την αριστεία και όχι τον πλούτο; Πώς θα εξελιχθεί ο κόσμος κ.Τσίπρα χωρίς την αριστεία; Πώς θα προοδεύσει; Από πού θα προκύψουν οι επιστήμονες που θα προχωρήσουν την έρευνα; Ποιοί θα ανακαλύψουν τις νέες θεραπείες; Ποιοί θα πάνε τον κόσμο μπροστά και θα μοιράσουν τη γνώση κάνοντας τον κόσμο καλύτερο και πιό δίκαιο; Ποιοί, αν όχι οι άριστοι; Ειλικρινά, αναρωτιέμαι αν έχετε κάποια απάντηση».


   Μαθήτρια – άρτι αποφοιτήσασα Πειραματικού Σχολείου. 
(Τα πλήρη στοιχεία της συντάκτριας της επιστολής είναι στη διάθεση της εφημερίδας)

   Μπράβο κορίτσι μου! Με τέτοια μυαλά και τέτοια ωριμότητα, να είσαι σίγουρη πως θα πετύχεις στη ζωή σου. Όσοι Τσιπραίοι, όσοι Μπαλντάδες και όσοι Γιαβρουμογλαίοι κι αν βρεθούν στον δρόμο σου -με τη μορφή Λαιστρυγόνων- θα τους συντρίψεις όλους και θα χτίσεις λαμπρή καριέρα στον επιστημονικό και επαγγελματικό χώρο που θα εσύ θα επιλέξεις. Καμμιά ασημαντότητα δεν θα καταφέρει να σου σταθεί εμπόδιο. Προχώρα. Με το κεφάλι και το φρόνημα ψηλά. Η ζωή σε περιμένει να την κατακτήσεις... Και θα το κάνεις!
 
 

   
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου