Τρίτη 3 Απριλίου 2018

Ο Λουδοβίκος 14ος αναβιώνει στη Θέρμη Θεσσαλονίκης!

"Το κράτος είμαι... εγώ"!

Σχετική εικόνα
Εκπληκτική άποψις του Φράγματος.
  

   Η Θέρμη είναι ένας Δήμος που βρίσκεται 15 χλμ. περίπου, νοτιοανατολικά της Θεσσαλονίκης στην κατεύθνση του Αεροδρομίου. Σήμερα έχει εξελιχθεί σε κάτι ανάλογο με την Εκάλη των Αθηνών. Και -προσωπική άποψη- ακόμη καλύτερη αυτής. Αυτό που κάνει την διαφορά είναι το περίφημο Φράγμα της.
      Συγκεκριμένα, στο μέρος εκείνο υπάρχει ρέμα που κατεβαίνει από τον Χορτιάτη, λέγεται  Βαθύλακκος και εντάσσεται στην υδρολογική λεκάνη του Ανθεμούντα. Κάπου εκεί, στην περιοχή της Θέρμης, έχει κατασκευασθεί χωμάτινο φράγμα με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μία τεχνητή λιμνούλα, (ταμιευτήρας νερού), υψίστης ομορφιάς, με  αποτέλεσμα τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής. Το έργο αυτό στάθηκε αιτία για να γίνουν και άλλα έργα υποδομής στην γύρω περιοχή και να δημιουργηθεί εν τέλει ένας άρτιος και υψηλής αισθητικής χώρος αναψυχής και ένας σημαντικός βιότοπος γιά διάφορα είδη πτηνών. Ένα κόσμημα της Συμπρωτεύουσας τον οποίο επισκέπτονται οι Θεσσαλονικείς -και όχι μόνο- σε κάθε ευκαιρία εξόδου, ιδίως εαρινής, π.χ. γιά Κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα, οπότε συρρέουν χιλιάδες επισκέπτες. Ο χώρος είναι περιφραγμένος και η είσοδος ελέγχεται.
   Η περιοχή καλύπτει 50 στρέμματα και εκτείνεται κατά μήκος της ανατολικής πλαγιάς του ταμιευτήρα. Είναι μιά αρκετά πυκνή πευκόφυτη έκταση με τραχεία πεύκη και κυπαρίσσια. Εκτείνεται βορειοανατολικά του οικισμού της Θέρμης και δυτικά του οικισμού του Τριαδίου, σε απόσταση 1 km και 2,5 km αντίστοιχα από το κέντρο αυτών. Μάλιστα, συνδέεται και με τους δύο οικισμούς με ασφαλτοστρωμένο δρόμο, ο οποίος έχει αφετηρία από το κέντρο της Θέρμης διέρχεται δίπλα από το φράγμα και καταλήγει στον οικισμό του Τριαδίου. Η πρόσβαση στο χώρο αναψυχής γίνεται μέσω ασφαλοστρωμένου δρόμου που έχει αφετηρία  τη στέψη του κάτω φράγματος, ελίσσεται βόρεια και παράλληλα με το ρέμα και το ανατολικό όριο της περιοχής.
   Στην περιοχή υπάρχει υπαίθριος χώρος για φαγητό, παιδική χαρά ,θέση θέας για παρατήρηση της περιοχής, χώρος όπου διεξάγονται πολιτιστικές εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια κυρίως του καλοκαιριού. Οι δραστηριότητες που αναπτύσσονται είναι περπάτημα, τρέξιμο, ποδηλασία, πικ νικ, παρατήρηση και φωτογράφησης της περιοχής, ιππασία κ.α.
   Φέτος, όταν με πολλή χαρά έσπευσαν οι χιλιάδες επισκέπτες ν' απολαύσουν τον ωραίο καιρό και την εορταστική ημέρα στο Φράγμα, το βρήκαν την είσοδο κλειστή, τα αναψυκτήρια έρημα και τις καρέκλες τους μαζεμένες.
   Στην απορία των απογοητευμένων επισκεπτών -μετά πολύωρη αναζήτηση των αιτίων- αποκαλύφθηκε το εξής θλιβερό μεν, αλλά τελείως παλαβό, όσο και χαρακτηριστικό της κυβερνητικής αλαζονείας. Εκείνες τις ημέρες είχε αποβιώσει η σύζυγος ενός αναπληρωτού υπουργού της κυβέρνησης, η οποία ετύγχανε και υπάλληλος του Δήμου Θέρμης, οπότε εθεωρήθη σκόπιμον, εις ένδειξη γενικού πένθους(!), να στερηθούν χιλιάδες πολίτες την αναψυχή τους σε μιά τόσο σημαντική -όσο και σπάνια- αργία.
   Αναμφίβολα, η στήλη κατανοεί -ιδιαίτατα αυτή την εποχή- τον ανθρώπινο πόνο που προκαλεί η φυγή μιάς νέας γυναίκας στην οικογένειά της, όμως από του σημείου αυτού μέχρι του να καταναγκασθούν να συμπενθήσουν μ' αυτόν τον τρόπο και σ' αυτόν τον τόπο χιλιάδες άνθρωποι, υπάρχει τεράστια διαφορά. Ούτε η σύζυγος Βασιλέως ή Προέδρου Δημοκρατίας να ήταν η εκλιπούσα, δεν θα εκφραζόταν το εθνικό πένθος με τέτοιον τρόπο. Μόνο ένας Μαδούρος και ένας Κιμ Ουνγκ Τάδε θα αποφάσιζαν τάτι τέτοιο, αδιαφορώντας γιά τη λαϊκή δυσαρέσκεια.
Στο κάτω-κάτω, αν έπρεπε -ντε και καλά- να συμμετάσχει το Φράγμα σ' αυτό το πένθος, συμβολικά, ας το έκαναν μιά άλλη ημέρα και υπό την προϋπόθεση της προαναγγελίας. Όμως -και δυστυχώς- η αλαζονεία του Μεγαλειότατου Louis XIV  -"L' Etat c' est Moi"- αναβιώνει στην εποχή της συριζαρέικης σνομπαρίας που ξέχασαν πως πριν τρία χρόνια βρωμούσε το χνώτο τους από τη λιγούρα και τώρα παίρνουν την ρεβάνς πέφτοντας με τα μούτρα στα μεγαλεία, οι ψωρίλες!
   Γιά το όνομα του χηρευάμενου αναπληρωτού υπουργού, τον οποίον -κατά τα άλλα- συλλυπούμαι ειλικρινώς, δεν έχει σημασία. Είναι... Εφάμιλλος όλων των συναδέλφων του. Όσο γιά τους ατυχείς Θεσσαλονικείς πού έτρεξαν αλλού να πετάξουν αετό και να γιορτάσουν Κούλουμα, ας λέν κι ευχαριστώ που δεν τους έβαλαν να θρηνήσουν ομαδικώς, όπως κάνει ο Κιμ Ουνγκ... Τάδε, σε ανάλογες περιπτώσεις.

 


  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου