Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Τα νομπελίστικα παραμύθια Οικονομίας και ένα παραμύθι γιά Νόμπελ Λογοτεχνίας!

Σχολιασμοί

   Στα κανάλια τις προάλλες, μέσα στην ατέλειωτη σειρά των παρελαυνόντων διάσημων και άσημων, σχετικών και άσχετων, αισιόδοξων και απαισιόδοξων, λογικών και παλαβών, που πετάνε τις σοφίες ή τις κοτσάνες τους, εμφανίστηκε κι ένας, σοβαρός κατά τα άλλα, νομπελίστας οικονομολόγος, ο οποίος έλεγε διάφορα.
   Εκείνο που κράτησα από όσα είπε, το πιο εντυπωσιακό, είναι πως σε 10 χρόνια μπορεί η Ελλάδα να γίνει η… Δανία του Νότου! (Δηλαδή ό,τι μας είχε «διαβάσει» παλαιότερα κι η ατσίς του θριάμβου!).
   Και τώρα παραθέτω κάποια νούμερα, που μάλλον δεν επιβεβαιώνουν τον αισιόδοξο κ. νομπελίστα.

   Ας θεωρήσουμε, ως υπόθεση εργασίας, (πράγμα τελείως απίθανο), ότι του λοιπού δεν θα παράγουμε πρωτογενώς έλλειμμα. Δηλαδή κάθε χρόνο θα έχουμε έσοδα-έξοδα = ίσα βάρκα-ίσα νερά, με ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, οπότε το πρόβλημα θα συνίσταται μόνο στην αντιμετώπιση του ήδη συσσωρευμένου χρέους.

   - Κατά το 2012 πρέπει να πληρωθούν, σε ομόλογα που λήγουν και τόκους, 35 δις + 17 δις = 52 δις. Από την τρόικα θα πάρουμε, βάσει του Μνημονίου, 12 δις. Άρα ψάχνουμε γιά άλλα 40 δις!
   - Κατά το 2013 πρέπει να πληρωθούν, σε ομόλογα που λήγουν και τόκους, 27 δις + 17 δις = 44 δις. Από την τρόικα δεν έχουμε, πλέον, λαμβάνειν, οπότε ψάχνουμε γιά 44 δις.
   - Συνεπώς γιά τα δύο χρόνια ( 2012, 2013), θα μας λείπουν 40 + 44 = 84 δις, τα οποία και αναζητούνται!
   - Με το «Μεσοπρόθεσμο» (μιά λέξη που πολλοί ακούν και λίγοι καταλαβαίνουν ότι πρόκειται γιά νέο δάνειο) παζαρεύουμε πρόσθετα (πέραν των 110 του Μνημονίου) περίπου 65 δις.
   - Ακόμη και αν μας τα δώσουν (εκεί μπαίνουν οι σφαγιαστικοί και ατιμωτικοί όροι των εγγυήσεων) θα μας λείπουν και πάλι 84 – 65 = 19 δις! Που προσδοκούμε να εισπράξουμε από τις πρώτες αποκρατικοποιήσεις και τα λοιπά ξεπουλήματα!

   Όμως το βιολί δεν σταματάει εδώ, αφού καθώς ο χρόνος θα κυλά, κάθε καινούριο έτος θα λήγουν ομόλογα από τα υπόλοιπα παλιά χρέη και από τα νέα δάνεια που στο μεταξύ προστέθηκαν, συν τους τόκους όλων αυτών, και ολοένα θα φουσκώνει το χρέος, αντί να λιγοστεύει!
   Άρα, συνεχώς θα πρέπει να ξεπουλάμε δημόσια περιουσία, γιά να εξοφλούμε τόκους επί τόκων και ομόλογα επί ομολόγων, ενώ, ταυτόχρονα, θα ξεζουμίζεται ο λαός με νέους φόρους και περικοπές αποδοχών και απολύσεις, στην προσπάθεια να μην δημιουργούνται νέα ελλείμματα, δηλαδή πρωτογενή χρέη, γιατί αυτά θα μας βουλιάζουν ακόμη βαθύτερα!
   Φαύλος κύκλος και μιά γάτα που κυνηγάει την ουρά της!
   Και όταν, κάποτε, τα «προικιά» τελειώσουν τι θα γίνει; Τι θα έχουμε να πουλήσουμε τότε; Το κορμί μας; (Σαν πόσα να «πιάσει» κι αυτό το έρημο, όπως θα το 'χουν καταντήσει!)

   Γιά όποιον δεν θέλει να τρέφει αυταπάτες μόνο ένα θαύμα μπορεί να σώσει την παρτίδα. Αν, π.χ., σκάβοντας στα Τέμπη χτυπήσουμε μία ατέλειωτη φλέβα χρυσού, ή ποτάμια πετρέλαιο!
   Συνεπώς, η μόνη περίπτωση να γίνουμε… Δανία είναι να τους «στρίψει», ξαφνικά, των Δανών και ν’ αρχίσουν να κάνουν ό,τι κάναμε κι εμείς τόσα χρόνια. Οπότε θα συναντηθούμε … στον πάτο!

   Δυστυχώς, από όλη αυτή την ιστορία, όπου η χώρα κρατιέται, κλινικώς νεκρή αλλά διασωληνωμένη στην εντατική, μόνον οι κυβερνώντες ωφελούνται, αφού δεν κάνουν τίποτε άλλο από το, ζώντας στον κόσμο τους και νομίζοντας πως μας … σώζουν, να παρατείνουν την παραμονή τους σε θώκους και «καρέκλες», νεμόμενοι τους γλυκούς καρπούς της εξουσίας και «κολλώντας ένσημα» στα πόστα, καθ' ον χρόνο, από κάτω τα πλήθη ωρύονται, φτύνουν και αποδοκιμάζουν αγανακτισμένα. Γι’ αυτούς απλώς …. ψιχαλίζει! Και συνεχίζουν να παραμυθιάζουν εαυτούς και αλλήλους σπέρνοντας φρούδες ελπίδες, κρύβοντας την αλήθεια!

   Όσο γιά τις αισιόδοξες νομπελίστικες παπαρδέλες, κάποιοι «θεωρητικοί» του είδους μάλλον θα πρέπει να κάνουν ρολό τους βαρύγδουπους τίτλους και τα πτυχία τους και να το βάλουν…. εκεί που ξέρουν! Γιατί με τη σοφή, επί έτη, σιωπή και ανοχή τους, γίναμε η Μποτσουάνα του Βορρά! 

   ΥΓ. Τα αριθμητικά στοιχεία ελήφθησαν από πρωτοσέλιδο άρθρο της «Καθημερινής», του κ. Στ. Λυγερού, της 3/6.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου