Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022

Το «πανεπιστημιακό άσυλο» και η κατάντια του.

Ως γνωστόν, το «άσυλο», ως φρούτο, πρωτοφύτρωσε στα μέσα του 12ου αιώνος στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια. Στις σκοταδιστικές εκείνες, μεσαιωνικές εποχές, οι πνευματικές ανησυχίες και οι πρωτοποριακές, καινοτόμες ιδέες, θεωρίες και έρευνες εγκυμονούσαν μεγάλους κινδύνους γι΄ αυτούς που τις γεννούσαν και τις διέδιδαν, αρχίζοντας από τα Πανεπιστήμια.
Οι φορείς τους, προσκρούοντας σε αναχρονιστικούς θρησκευτικούς δογματισμούς, αρτηριοσκληρωτικές παραδεδεγμένες σταθερές και άλλες προλήψεις και προκαταλήψεις κινδύνευαν, ανά πάσα στιγμή, να γίνουν… «σουβλάκια» στην πυρά, ως αντίχριστοι, αιρετικοί ή μάγισσες, (π.χ. όπως αργότερα ο Γαλιλαίος). Οπότε -γιά την προστασία και πρόοδο της Επιστήμης και την ελεύθερη διακίνηση των επιστημονικών δεδομένων, κάποιος πεφωτισμένος ηγεμών, (Φρήντριχ Α΄;), «προίκισε» διδάσκοντες και διδασκόμενους στα Πανεπιστήμια, με το λεγόμενο… «άσυλο». Δηλαδή… λέτε και κάνετε ό, τι σας «γουστάρει» άφοβα, εννοώντας προφανώς σχετικά με την Επιστήμη τους!
Προσωπικά, έως σήμερα, πίστευα -καθώς ουδεμία, πλέον, άποψη, ιδέα ή θεωρία -μηδέ της πιό παλαβής, της πιό εξωφρενικής ή της πιό ανήθικης εξαιρουμένης- δεν λογοκρίνεται, δεν εμποδίζεται, ούτε απαγορεύεται να διακινηθεί και να προπαγανδιστεί, στην σημερινή ελεύθερη και δημοκρατική εποχή. Οπότε κάθε έννοια «ασύλου» είναι περιττή, άσκοπη και εκ του πονηρού. Άρα καταργητέα παντού!, ως άνευ νοήματος και αντικειμένου. Συνεπώς -και πρωτίστως- στα Πανεπιστήμια, αφού εκεί διατηρείται μόνον.
Τώρα όμως, μετά τα σημερινά διαδραματισθέντα στην Πολυτεχνειούπολη ομολογώ πως έσφαλα με τις περί ασύλου απόψεις μου! Έσφαλα γιατί τα όπλα, το επαγγελματικό σεξ και -κυρίως- η διακίνηση ναρκωτικών, με τα οποία ασχολείται μέρος της «πανεπιστημιακής κοινότητος», αποτελούν σύγχρονες «ιδέες» οι οποίες χρήζουν -οπωσδήποτε- προστασίας και ασυλίας, καθώς ευρίσκονται σε απηνή δίωξη από τους κακούς και χουντικούς αστυνομικούς. Οπότε αναφωνώ, μετανοιωμένος και εξοργισμένος: «Όξω οι «μπάτσοι» από τα πανεπιστημιακά… campus»! (Αυτή η τελευταία λέξη με… ξετρελαίνει!!).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου