Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022

Η Αλήθεια και το Ψέμα.

Ένας σύγχρονος διδακτικός μύθος.


Ένας θρύλος του 19ου αιώνα λέει ότι η Αλήθεια και το Ψέμα συναντήθηκαν κάποτε κι αποφάσισαν να συμφιλιωθούν, επί τέλους. Το Ψέμα, αφού καλημέρισε την Αλήθεια της λέει;
-«Ωραία μέρα σήμερα»!
Η Αλήθεια, δύσπιστη όπως πάντα απέναντι στο Ψέμα, γιά να βεβαιωθεί κοίταξε γύρω-γύρω, κοίταξε και τον ουρανό και, όντως, διαπίστωσε πως η μέρα ήταν ωραία.
-«Ναι», συμφώνησε.
Άρχισαν να περπατούν μαζί, γιά να γνωριστούν καλύτερα, και σε λίγο αντίκρισαν ένα μεγάλο πηγάδι γεμάτο νερό. Το Ψέμα βούτηξε το χέρι του στο νερό και γυρίζοντας στην Αλήθεια της είπε:
-«Το νερό είναι ωραίο και ζεστό. Τί λες; Θέλεις να κολυμπήσουμε μαζί»;
Και πάλι η Αλήθεια, καχύποπτη, βούτηξε το χέρι της μέσα, δοκίμασε και διαπίστωσε πως, πράγματι, το νερό ήταν ζεστό.
-«Εντάξει», συμφώνησε.
Μπήκαν, λοιπόν, μέσα κι οι δύο και κολυμπούσαν γιά αρκετή ώρα, ξένοιαστοι και γελαστοί.
Ξαφνικά, το Ψέμα πηδάει έξω από το πηγάδι, φορά τα ρούχα της Αλήθειας και εξαφανίζεται!. Η Αλήθεια αιφνιδιασμένη, αλλά και πολύ θυμωμένη, βγαίνει γυμνή και άρχισε, τρέχοντας και αναζητώντας το Ψέμα γιά να πάρει τα ρούχα της πίσω. Όμως ο κόσμος που την έβλεπε γυμνή κι αλλόφρονα, απέστρεφε το βλέμμα του από τη γύμνια που έβλεπε και κοιτούσε αλλού από ντροπή και θυμό.
Η φουκαριάρα η Αλήθεια, μόλις συνειδητοποίησε τις αντιδράσεις του κοινού, γύρισε, καταντροπιασμένη, στο πηγάδι και κρύφτηκε εκεί γιά πάντα!
Έκτοτε το Ψέμα τριγυρίζει ανενόχλητο στον Κόσμο. Ντυμένο με τα ρούχα της Αλήθειας και υποδυόμενο εκείνη, ικανοποιεί τις ενδόμυχες επιθυμίες των μωρόπιστων ανθρώπων και βολεύει τη συνείδησή τους, καθώς αρνούνται να αποδεχθούν, επ΄ ουδενί, τη γυμνή Αλήθεια!
Και ο νοών… νοήτω!

(Σημ. Στον συνημμένο πίνακα του Γάλλου ζωγράφου Jean- Léon Gérôme 1824 – 1904), αναπαρίσταται αυτός ο μύθος, με την Αλήθεια να βγαίνει γυμνή από το πηγάδι. Η σκούπα που κρατά στο χέρι συμβολίζει το «σάρωμα» του ψεύδους που κάνει πάντα η αλήθεια)! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου