Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022

Πούτιν – Ερντογάν.

 Βίοι παράλληλοι.

Είναι γνωστόν πλέον και χιλιοειπωμένο. Η ζωή κάνει κύκλους. Η Δημιουργία κάνει κύκλους και τα πάντα είναι βασισμένα σ΄ αυτήν τη κυκλική κίνηση. Ζωή, θάνατος, ζωή, θάνατος… και πάει λέγοντας.
Πριν, κοντά δυό χιλιάδες χρόνια, ένας Έλληνας ιστορικός, ο Πλούταρχος, επεσήμανε το φαινόμενο και συνέγραψε το… «Βίοι παράλληλοι», επικεντρώνοντας αυτή την αέναη κίνηση στο μικρόκοσμο της εποχής του και διάφορα σημαίνοντα πρόσωπα -Έλληνες και Λατίνοι- με διαφορά στην εποχή της δράσης τους, οι οποίοι παρουσίαζαν παρόμοια χαρακτηριστικά και παρόμοια αποτελέσματα. Π.χ. Θησέας και Ρωμύλος. Ο πρώτος διαμόρφωσε την Αθήνα, όπως την γνωρίσαμε μετέπειτα ιστορικά και ο δεύτερος ίδρυσε την Ρώμη, μαζί με τον δίδυμο αδελφό του, τον Ρώμο. Επίσης, Δημοσθένης και Κικέρων, αμφότεροι σπουδαίοι ρήτορες, με τον πρώτον Αθηναίο (384 – 322 π.Χ.) και το δεύτερο Ρωμαίο (106 – 43 π.Χ.), να επηρεάζουν την πολιτική ζωή των πόλεών τους.
Οι, ανά τους αιώνας, ιστορικοί είχαν την ευκαιρία -μελετώντας- να διαπιστώσουν και καταγράψουν πάμπολλα σημάδια αυτού του νομοτελειακού φαινομένου. Από τους αρχαίους: Αλέξανδρος – Ιούλιος Καίσαρ μέχρι τους σύγχρονους: Χίτλερ – Στάλιν, στους παράλληλους ρόλους τους.
Προσωπικά, δεν ανήκω σ΄ αυτούς, όμως διαθέτοντας πείρα και γνώση κάμποσων δεκαετιών, με μάτια κι αυτιά ορθάνοιχτα και νου απρόσβλητο εισέτι -ευτυχώς- από άνοια, Alzheimer κα άλλα τέτοια σχετικά, έχω συναντήσει πάμπολλα ανάλογα ιστορικά «δίδυμα», με χαρακτηριστικότερο το επίκαιρο: «Αντρέας, η επιτομή του λαϊκισμού και της δημαγωγίας και Τσίπρας, η ορθή επανάληψη αυτών»!
Πρόσφατο δείγμα -σε απόλυτη παραλληλία χρόνου ζωής και έργου- είναι το φαινόμενο «Πούτιν – Ερντογάν». Κοινή αφετηρία, κοινή διαδρομή, κοινό αποκορύφωμα- ζενίθ και κοινή -όπως διαφαίνεται και εύχομαι- πτώση. Ταπεινή καταγωγή, χαμηλά αρχικά οικονομικά, (κουλουρτζής, νομίζω, ο πρώτος και χαμηλόβαθμος KGBίτης ο δεύτερος). Τώρα, πάμπλουτοι και αλαζονικοί δυνάστες και οι δύο, καταπιεστές του λαού τους, προβάλλουν ως απειλή κατά της ανθρωπότητος και του Διεθνούς Δικαίου αμφότεροι. Καθείς κατά το μέγεθος της επιρροής τους. Οι στιγμές είναι κρίσιμες γιά όλη την Γη και αν δεν αποτελούν μπλόφα οι απειλές τους, η συνεχής διολίσθηση προς το «Σημείο Ο» θα είναι μοιραία αναπόφευκτη και καθολικά καταστροφική.
Προσωπικά, πάντως, λατρεύω… τις μπλόφες!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου