Σάββατο 30 Ιουλίου 2016

Τα λάθη του ΔNT.



Μύθοι και πραγματικότητα.
-Στερνή μου γνώση... Καψερή δεν ήξερες. Αμ, δεν ρώταγες; Ας πρόσεχες!
    Πολύς ντόρος γίνεται και πολύς κουρνιαχτός σηκώθηκε τελευταία με την δημοσιευθείσα έκθεση του ΔΝΤ σχετικά με τα προγράμματα βοηθείας σε Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ελλάδα. Σ’ αυτήν ομολογούνται σφάλματα τακτικής και στρατηγικής, ως προς την Ελλάδα, τα οποία οδήγησαν στην αποτυχία της «συνταγής» στη χώρα μας.
   Το γεγονός πυροδότησε έκρηξη αντιδράσεων μεταξύ των διαφόρων ντόπιων «πονεμένων», που -από Κουρή και Καρατζαφέρη μέχρι τον αλλοπρόσαλλο μπλοφαδώρο Μπαρουφολόγο Νάρκισσο- έσπευσαν να δηλώσουν... δικαιωμένοι, καθείς από το μετερίζι των συμφερόντων του, και να απαιτήσουν συγγνώμες και... αποζημιώσεις.

   Καλό θα ήταν -ο κάθε εχέφρων και νουνεχής πολίτης- πριν κανείς σπεύσει να βγάλει συμπεράσματα και παγιώσει άποψη να διαβάσει προσεκτικά την έκθεση. Αν το κάνει θα διαπιστώσει -με λίγα απλά και κατανοητά λόγια- τα εξής:

   - Η πρώτη και κύρια διαπίστωση-ομολογία αποτυχίας του ΔΝΤ αφορά στην υπερτίμηση της αξιοπιστίας, την οποία θεωρούσε πως διακατείχε τις ηγεσίες της Ελλάδος καθ’ όλη την διαδικασία. Υποτίμησε τις εσωτερικές αντιδράσεις των οργανωμένων συμφερόντων στην εφαρμογή του συμφωνηθέντος προγράμματος. Υποτίμησε την πατροπαράδοτη κουτοπονηριά και μπαμπεσιά, το ράβε-ξήλωνε, το μπρος-πίσω, την συνεχή διγλωσσία, την εσκεμμένη κωλυσιεργία, την αναποφασιστικότητα, τον άκρατο λαϊκισμό, την εξουσιολαγνεία και χίλια μύρια αρνητικά χαρακτηριστικά της φυλής μας, που έπαιξαν πρωτεύοντα ρόλο στην υπόθεση. Με λίγα λόγια δεν εξετίμησε ορθώς το... τί «κουμάσια» είμαστε! Ψηφίζαμε νόμους, κάναμε συμφωνίες, παίρναμε τη... δόση μας και μετά δεν εφαρμόζαμε τίποτα, συνεχίζοντας απτόητοι... το βιολί μας!
   Χρειάστηκαν αρκετοί μήνες γιά να αντιληφθούν στο αφελές -όπως προκύπτει- ΔΝΤ την έλλειψη διοικητικής ικανότητος, την σαθρή και διεφθαρμένη  κρατική μηχανή, τις μειωμένες παραγωγικές δυνατότητες και την απέραντη μπαγαποντιά της ηγεσίας της χώρας. Κάτι που δεν συνέβη, π.χ. με την Ιρλανδία.
   - Άλλο...  σφάλμα του ΔΝΤ ήταν ότι ενέδωσε στην αποδοχή της βιωσιμότητος του ελληνικού χρέους και το μη -εξ αρχής- κούρεμά του, παρασυρμένο από την αισιόδοξη άποψη της ΕΚΤ και των Ευρωπαίων εταίρων, οι οποίοι -πονηρά σκεπτόμενοι- δεν θέλησαν να υποστούν τη ζημιά του κουρέματος και προτίμησαν να ρισκάρουν ποντάροντας στην πιθανή διάσωση της Ελλάδος, με το ΔΝΤ στο κόλπο! Σχετικά θυμάμαι τον τότε πρωθυπουργό Γιωργάκη να διακηρύσσει σε όλους τους τόνους πως: «η Ελλάδα θα πληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της» και τη στήλη -σε σχετική ανάρτηση με σκέψη κοινού νοός- να παρομοιάζει το χρέος με αμαξοστοιχία που ξεκινά από τον σταθμό, την Ελλάδα -καθυστερημένον επιβάτη- να τρέχει ασθμαίνουσα να την προλάβει, ενώ εκείνη, αυξάνοντας ταχύτητα, να μεγαλώνει την απόσταση μεταξύ τραίνου κι επιβάτη. Προϊόντος του χρόνου δηλαδή, η στήλη προέβλεπε πως το δημόσιο χρέος -εκ του ασφαλούς- συνεχώς θα μεγάλωνε  αντί να μικραίνει, όπερ και συμβαίνει!


   Συμπερασματικά και καλόπιστα, πουθενά γιά πουθενά δεν αναφέρεται συγκεκριμένο μέτρο και αιτία, το οποίο να προτάθηκε, εφαρμόστηκε και απέτυχε, βλάπτοντας την εθνική οικονομία της χώρας και προκαλώντας την αποτυχία των μνημονίων. Το μέγιστο -αν μη ολόκληρο- μέρος της αποτυχίας των «προγραμμάτων διάσωσης» βαρύνει την δυσφορία όλων των μεταξύ κυβερνήσεων και την ουσιαστική τους άρνηση στην εφαρμογή αυτών που αποδέχτηκαν και  ψήφισαν, αλλά αρνήθηκαν να εφαρμόσουν. Μηχανευόμενες... «ισοδύναμα», «κινητικότητες», «παράλληλα προγράμματα» και ένα σωρό απίθανα κόλπα και τερτίπια, προκειμένου να ακυρώνουν στη πράξη τα συμφωνημένα και να επιζητούν -ασυνεπείς παντού και μέσα σε απραξία και αδράνεια-  διά... «πολιτικής λύσεως» την καταβολή των πολυπόθητων δόσεων, προκειμένου να κρατήσουν την πίττα γερή και τον σκύλο χορτάτο. Αλλά επειδή... «ου ράδιον δυσί κυρίοις δουλεύειν», στο τέλος -με την επιδειχθείσα εθνική κακοπιστία, την πολιτική αγυρτεία, την αφελή διαστρέβλωση, την απαράμιλλη μπαμπεσιά, την ελεεινή εμφάνιση ψωμοζήτουλα ρακοσυλλέκτου και την πλήρη αναξιοπιστία σε σοβαρή συνεργασία- όλες οι κυβερνήσεις, προεξάρχουσας της απαράδεκτης τελευταίας, το μόνο που κατάφεραν είναι να χάσουν  την πίττα και να τους ψοφήσει κι ο σκύλος!


   Κοντολογίς και με απλό... «ισοδύναμο»: Όταν ένας χοντρός πρέπει να υποβληθεί σε αυστηρή δίαιτα αδυνατίσματος, γιά να μην σκάσει από το πάχος, αλλά εκείνος ανοίγει -κρυφά- κάθε βράδυ το ψυγείο και περιδρομιάζει το καταπέτασμα, (π.χ. σαν τον Φίλη), όχι μόνο δεν θα χάσει γραμμάριο, αλλά θα βάλλει κιόλας! Και μετά θα αιτιάται την συνταγή διαίτης, την οποία όμως δεν εφήρμοσε.
   Προσωπική άποψη της στήλης: Το μέγα σφάλμα του ΔΝΤ είναι πως δεν αντιλήφθηκε εγκαίρως με τί πολιτικούς απατεώνες έμπλεξε, οι οποίοι κατάφεραν να μπουρδουκλώσουν, με λογοπλασίες, (όχι τρόικα... «θεσμοί»), σαλτιμπαγκισμούς, (όχι γραφεία υπουργείων... δωμάτια ξενοδοχείων), και διάφορα άλλα καραγκιοζιλίκια, την κατάσταση ώστε να χαθεί κάθε έλεγχος από παντού!  Ελλάς το μεγαλείο σου!!!  




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου