Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016

Ψήφος στα 17; Γιατί όχι στα... 7!

Όταν το άγχος της ψηφοθηρίας ξεπερνά τη λογική.

Διεκδικώντας το δικαίωμα της ψήφου
   Μία από τις συνηθέστερες διαστρεβλώσεις του όρου: «Αθηναϊκή Δημοκρατία», η οποία εφαρμόστηκε στο αθηναϊκό άστυ μετά τους Μηδικούς πολέμους και μέχρι την κατάλυσή της με την ήττα της Αθήνας κατά τον Πελοποννησιακό πόλεμο είναι να ταυτίζουμε την ουσιαστική «Ολιγαρχία» η οποία κυβερνούσε την Αθήνα με την έννοια «δημοκρατία», όπως την νοούμε σήμερα.
   Κατά τον Πλάτωνα και την ιδεώδη πολιτεία του, αυτή θα έπρεπε να έχει μόνον πέντε χιλιάδες πολίτες, ώστε να μπορούν να γνωρίζονται μεταξύ τους! Παρ’ όλα αυτά, κατά τον 5ον αιώνα -κολοφώνας της ακμής του αθηναϊκού Άστεως- στο Άστυ κατοικούσαν γύρω στους σαράντα χιλιάδες Αθηναίοι πολίτες, είκοσι χιλιάδες Μέτοικοι και πάνω από εκατό χιλιάδες δούλοι. Οι γυναίκες και τα παιδιά ουδέποτε προσμετρήθηκαν σε οποιαδήποτε σχετική καταμέτρηση. Εξ όλων αυτών, Αθηναίοι πολίτες λογίζονταν μόνο όσοι ήσαν άνω των 18 ετών και είχαν τρεις γενιές Αθηναίους προγόνους. Αυτοί οι λίγοι και εκλεκτοί είχαν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι και μάλιστα με προϋποθέσεις. Να συμβάλλουν στους πολέμους όχι μόνο προσφέροντας  χρήματα γιά τους εξοπλισμούς, αλλά πολεμώντας και οι ίδιοι. Σωκράτης, Αισχύλος είναι κάποια γνωστά ονόματα που πολέμησαν και αναφέρω πρόχειρα. Ο Σωκράτης μετέσχε σε τρεις εκστρατείες κατά τον Πελοποννησιακό πόλεμο και ο Αισχύλος πολέμησε στον Μαραθώνα και την Σαλαμίνα.
   Τους μη μετέχοντες στα κοινά τους ονόμαζαν χλευαστικά «ιδιώτες», υπό την έννοια πως «ιδιωτεία» σημαίνει... ηλιθιότητα. Δηλαδή γιά να μην μετέχεις στο πολιτικό γίγνεσθαι της πόλης σου θα πρέπει να είσαι... βλάκας.
   Συμπέρασμα από τα προαναφερθέντα είναι πως: Ή κακώς θεωρούμε το αρχαίο αθηναϊκό πολίτευμα... «δημοκρατία», ή εμείς το εφαρμόζουμε λάθος! Πάντως ένα είναι σίγουρο. Οι φρόνιμοι αρχαίοι Αθηναίοι αγαπούσαν τόσο πολύ την πατρίδα τους ώστε δεν την διακύβευαν σε ανεύθυνα, ανώριμα μυαλά και επισφαλή χέρια.

   Ερχόμενοι, τώρα, στα σημερινά αναφέρω μερικά χαρακτηριστικά δικαιώματα-υποχρεώσεις και την ελάχιστη ηλικία η οποία απαιτείται γιά την συμμετοχή ενός πολίτη σ’ αυτά.
   -Στράτευση: Εντός του έτους που διανύουν το 19ο χρόνο της ηλικίας τους.
   - Απόκτηση διπλώματος οδηγήσεως: Κλεισμένο το 18ο έτος της ηλικίας.
   -Συμμετοχή σε τυχερά παιχνίδια: Δηλαδή γιά να παίξεις Τζόκερ, Λόττο, Προπό, κ.λπ. θα πρέπει να είσαι άνω των 18 ετών.
   - Είσοδος σε Καζίνο: Άνω των 21 ετών.
   Υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία περί της κυβερνητικής αθλιότητος; Όταν η κοινωνία δεν σε εμπιστεύεται να οδηγείς αυτοκίνητο ή μηχανάκι, αν δεν έχεις κλείσει τα 18, να σε θεωρεί ικανό να... οδηγείς ολόκληρη χώρα από τα 16 σου, σύν μία ημέρα!

   Όταν δεν θεωρείσαι ώριμος να κουμαντάρεις την «τσέπη» σου αν δεν είσαι 21 ετών, να θεωρείσαι ικανός να αποφασίζεις γιά τα οικονομικά της χώρας από τα... 17 σου, (και όχι καν κλεισμένα).
   Βεβαίως, όταν είσαι πολιτικός απατεώνας δυσθεώρητου βεληνεκούς είναι πολύ φυσικό να θέλεις να εκμεταλλευτείς την άγνοια, την ανωριμότητα, το ευμετάβλητο του χαρακτήρα και το ευκολορυμουλκούμενο των... «τσικό» της κοινωνίας. Την ίδια ώρα που αποκλείουν την εκλογική συμμετοχή όσων -αηδιασμένοι από την κατάσταση που εγκατέστησε στη χώρα ο εγκληματικός αριστερός εσμός- πήραν των ομματιών τους και ξενιτεύτηκαν γιά να δουν προκοπή.
   Και γιά να εδραιωθεί η εγκόλπωση της ανωριμότητος από την καταστροφική ιδιοτελή αριστερά, το απεχθές μορφολογικά και  κομπλεξικό στον χαρακτήρα τέρας της Α-παιδείας ανακοίνωσε την... κατάργηση του... «άριστα», θέτοντας ως ανώτατο όριο βαθμολογίας το «λίαν καλώς». Τενεκές συστηματικός και μόνιμος «κάτοικος» του πρώτου έτους της Νομικής, ευκαιρίας δοθείσης, βγάζει το μίσος κατά της κοινωνίας γενόμενος αριστερός, και το μίσος κατά εκείνων που προβιβάζονταν ενώ εκείνος πάτωνε. Έτσι, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, πως όταν εδραιωθεί το μηδενιστικό καθεστώς που οραματίζονται όλοι αυτοί οι «φελλοί» που επιπλέουν -με τον ένα, ή τον άλλο τρόπο-  και κόψουν όλες τις γέφυρες επιστροφής, η ισοπέδωση στην άγνοια, την αμάθεια και την ακρισία, πέραν από την θριαμβευτική ρεβάνς της ασημαντότητος προς την ικανότητα που θα πάρουν όλοι αυτοί οι ελεεινοί ρεμπεσκέδες τύπου Καρανίκα, διά της πνευματικής λοβοτομής και αμορφωσιάς που θα επιβάλλουν στην χώρα, θα εξασφαλίσουν και την κυβερνητική τους μακροημέρευση. Μέχρις ότου κάποιο νέο «κρυφό σχολειό» και κάποιος νέος... Κοραής της διασποράς, δημιουργήσει έναν νέο Διαφωτισμό, ικανό να σκορπίσει την πνευματική μαυρίλα που θα κυριαρχεί μέχρι τότε στην πατρίδα μας. Κι αυτό, όταν και αν. Οι εξ ημών παλαιότεροι -πλήν χαχόλων και αφελών- ας απογοητευτούν ελεύθερα και  κατά... βούληση.      
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου