Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023

Μάτι – Τέμπη : 104 – 57, στην ανόητη προσπάθεια συμψηφισμού.

Διαφορές και ομοιότητες.

-Οι χθεσινές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας γιά το δυστύχημα των τραίνων ήταν, πραγματικά, πρωτοφανής και μεγαλειώδης. Οι αντίστοιχες για την πυρκαγιά στο Μάτι… ανύπαρκτες!
-Αιτία της συμφοράς στο Μάτι η αβελτηρία κάποιου γεροξεκούτη που, ντάλα καλοκαίρι, εν μέσω καύσωνος και δυνατών ανέμων, βγήκε να κάψει ξερόκλαδα στο χωράφι του. Η καταστροφή στα Τέμπη δεν θα θα γινόταν αν στη θέση του αδαούς μοιραίου Σταθμάρχη υπήρχε κάποιος έμπειρος, ικανός και -πάνω απ΄ όλα- γνώστης του αντικειμένου και υπεύθυνος άνθρωπος. Κάτι που η σοβαρότητα του πόστου απαιτεί.
Οι ατέλειες του όλου συστήματος κυκλοφορίας και ασφάλειας των συρμών δεν δικαιολογεί τέτοια ατυχήματα, που δεν μπορεί να συμβούν αν δεν βάλει το χέρι του κάποιος επικίνδυνος, άσχετος και μοιραίος ασήμαντος ανθρωπάκος. Κι αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός πως επί χρόνια τα τραίνα κυκλοφορούσαν κανονικά. Υπεύθυνοι, έμπειροι και νουνεχείς άνθρωποι τα… φρόντιζαν!
-Η καταστροφή στα Τέμπη είχαν, κατά πολύ, μικρότερο κόστος. Τόσο σε ανθρώπινες ζωές, όσο και σε οικονομική καταστροφή και οικολογική βλάβη του περιβάλλοντος.
-Το δυστύχημα στα Τέμπη ήταν αναπάντεχο -η όλη διάρκεια του δράματος ολιγόλεπτη- και η καταστροφή και ο θάνατος των αθώων σχεδόν ακαριαίος. Στο Μάτι η τραγωδία ήταν πολύωρη και ο θάνατος όλων των θυμάτων αργός και μαρτυρικός.
-Στα Τέμπη, η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού υπήρξε άμεση, έγκαιρη και υποδειγματική, περιορίζοντας -κατά το δυνατόν- το πλήθος των νεκρών και περιθάλποντας, αποτελεσματικά και σωτήρια πολλούς τραυματίες. Στο Μάτι, οι αρμόδιοι -υπουργοί, αστυνομικοί, πυροσβέστες, νοσοκομειακοί- πελαγοδρομούσαν πανικόβλητοι και ασυντόνιστοι και -αντί να περιορίσουν τις συνέπειες- με αλαλούμ ενέργειες εγκλώβισαν πλήθος αμοίρων κατοίκων σε αδιέξοδες διαδρομές- μεγιστοποίησαν τον αριθμό των θυμάτων.
-Στην τραγικότητα των στιγμών, στα Τέμπη μεν παρητήθη ο αρμόδιος Υπουργός αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη και ο Πρωθυπουργός ζήτησε, ταπεινά και συγκινημένος, συγγνώμην, σεμνυνόμενος προ του δράματος των συγγενών των θυμάτων, στο δε Μάτι οι αρμόδιοι υπεστήριξαν πως αντέδρασαν άριστα και έπραξαν τα δέοντα. Εις δε περίπτωσιν επαναλήψεως θα… αντιδρούσαν ομοίως!! Και ο τότε πρωθυπουργός, αφού έστησε μιά κουτοπόνηρη και φαιδρή -δήθεν- «σύσκεψη»… αρμοδίων, μετά λίγες ημέρες έφυγε γιά κρουαζιέρα με γιώτ γνωστής εφοπλίστριας.
Τελικά, στο μόνο που υστερεί η νυν Κυβέρνηση, έναντι της πρώην, είναι στην φανφάρα, το μπούγιο, τον λαϊκισμό, την καπηλεία και την οργάνωση μπαχαλοποιήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου