Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2022

Δεν φτάνει το χάλι μας, προέκυψε κι ο… Τζόκοβιτς!


Τα ανθρώπινα ελαττώματα είναι άπειρα. Πολλά από δαύτα ταξινομούνται, κατά εκκλησιαστικές διαδικασίες, ως… «αμαρτήματα». Με σοβαρότερα εξ όλων τα περίφημα 7, στα οποία κατέληξε η Καθολική Εκκλησία.
Η σχετική ανάλυση θεωρεί κορυφαία τα πρώτα δύο -αλαζονεία και ζηλοφθονία- ως θεωρούμενα βλάσφημα και… «μπερδέματα» στα πόδια και τον ρόλο του Θεού, ενώ τα υπόλοιπα -οργή, οκνηρία, απληστία, λαιμαργία, λαγνεία- έχουν να κάνουν με ανθρώπινα πάθη και τις μεταξύ ανθρώπων σχέσεις.
Σύμφωνα με το έργο του Δάντη, αλλά και πλείστους φιλοσόφους, ο Θεός προίκισε τον Άνθρωπο με «Λογική», στην κατεύθυνση της δικής Του, αλλά προφανώς μικρότερου βεληνεκούς. Η προσπάθεια υπέρβασης της Θείας Λογικής και η υποκατάσταση της Θείας Δυνάμεως αποτελεί, εξ ορισμού, την πεμπτουσία της «αλαζονείας»! Αυτό που με απλά, λαϊκά λόγια ακούγεται ως: «Ξέρεις ποιός είμαι ΕΓΩ, ρε;»!!!
Η περίπτωση Τζόκοβιτς αποδεικνύει ανάγλυφα την σοφία της κατάταξης των «αμαρτημάτων». Ταυτόχρονα όμως, καταδεικνύει και την μωρία όσων, τυφλωμένοι από την αναμφισβήτητη υπεραξία τους… κάπου, «απογειώνονται» από τα εγκόσμια και λειτουργούν υπεράνω νόμων, κανόνων και αισθημάτων.
Περιφρονούν τους πάντες και τα πάντα και συμπεριφέρονται σαν να είναι όλοι -οι υπόλοιποι- υποχρεωμένοι να υποκλιθούν στην «μεγαλειότητα» της βουλήσεώς τους. Ασυζητητί και αναντίρρητα!
Δεν ξέρω τί απόφαση θα λάβουν τα αυστραλιανά δικαστήρια εξετάζοντας την έφεση που κατέθεσε ο ζάπλουτος αλαζόνας πρωταθλητής τενίστας, ο οποίος προφανώς αιφνιδιάστηκε από την στάση της αυστραλιανής κυβερνήσεως, καθώς στους επίγειους μικρούς «θεούς» δεν νοείται… «όχι»! Καιρός όμως είναι να μάθει ολόκληρος ο κόσμος πως η αλαζονεία των πάσης φύσεως… «επίγειων θεών» θα συντρίβεται -επί της Γης- από τον υπέρτερο ανθρώπινο Νόμο, που απαιτεί ισότητα μεταξύ θνητών.
Όσο γιά την τελική αντιμετώπισή της… «επάνω», τούτο θα γίνει γνωστό ατομικά, όταν έκαστος βρεθεί… «ενώπιος… Ενωπίω».
Επανέρχομαι στο θέμα Τζόκοβιτς δεν μπορώ να πω τίποτα περισσότερο: «Οψόμεθα ες… Δευτέραν»! Πιστεύω ακράδαντα στο μήνυμα της γνωστής παραβολής: «Ο υψών εαυτόν ταπεινωθήσεται» και την ορθή κρίση των αυστραλιανών δικαστηρίων.
Προσωπικά, τοποθετώντας υπεράνω όλων -προσωπική, κοινωνική, κρατική- την "Αξιοπρέπεια", πιστεύω ακράδαντα πως ο "θεός του τένις" θα επιστρέψει άναυλος οίκαδε. Αυθωρεί και παραχρήμα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου