Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022

«Πάσα τε επιστήμη, χωριζομένη δικαιοσύνης και της άλλης αρετής….»


Ραφαήλ ΣαντΙ: "Η Στοά των Αθηνών" 

Δεν τρέφω ουδεμία αμφιβολία γιά το πού θα καταλήξει η ιστορία με τον Τζόκοβιτς. Ουδέποτε είχα. Η Αυστραλία είναι σοβαρό κράτος. Το έχει αποδείξει πολλές φορές και σίγουρα θα το επαναλάβει και τώρα. Παρά τους δημαγωγικούς θεατρινισμούς, τους αλαλαγμούς των κουτοπόνηρων και τους -αναμφισβήτητους- χρηματισμούς ανθρώπων-κλειδιά με τις σφραγίδες.
Επιμύθιο της ιστορίας η συνέχεια του τίτλου: «…πανουργία τις και ού σοφία φαίνεται»! (Πλάτων. Από τον επικήδειο γιά τον Μενέξενο).
Δυστυχώς, στη ζωή δεν ταυτίζονται, εξ ορισμού, το ταλέντο και η επιτηδειότης, (δηλαδή η «επιστήμη», από το «επίσταμαι=γνωρίζω καλώς»), σε κάποιον τομέα με το ηθικό υπόβαθρο του… «ταλαντούχου». Η εμπλοκή, μάλιστα, του παράγοντος «χρήμα» στην υπόθεση, μεγαλώνει την απόσταση που τα χωρίζει.
Τελικά, ο σοφιστής Πρωταγόρας είχε έγκαιρα επισημάνει: «Πάντων χρημάτων μέτρον εστίν άνθρωπος…». Φράση που στη διαδρομή του χρόνου πολλοί προσπάθησαν να ερμηνεύσουν. Π.χ. ο Πλάτων, ο Σέξτος ο Εμπειρικός και διάφοροι άλλοι, σοφισταί, φιλόσοφοι ή φιλοσοφούντες, δίνοντας στη λέξη «χρήμα» ευρύτερες διαστάσεις που, κατά βάσιν, απεικονίζουν την γενικότερη προσωπικότητα του δρώντος προσώπου. Τελευταίος και… επίκαιρος, ο πολύς Νόβακ-«Νόλε»-Τζόκοβιτς!
Και όσοι νοιώθετε «αλληλέγγυοι»… υποκλιθείτε!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου