Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Μικρή οικονομική σύνοψη, η έξοδος στις αγορές και .... άλλα παραμύθια!

Γιά γέλια και γιά κλάματα

   Η στήλη δεν διαθέτει εξειδικευμένες και σε βάθος οικονομικές γνώσεις, αλλά διαθέτει (ακόμη τουλάχιστον) τον, προϊόντος του χρόνου, ολοένα εκλείποντα κοινόν νου.
   Συνεχώς τις τελευταίες ημέρες ακούμε ότι η χώρα βγάζει -με επιτυχία, μάλιστα!!- ομόλογα (γύρω στο 1δις) και σήμερα τσίμπησε και την καθυστερούμενη τρίτη δόση του δανείου του μνημονίου.
   Γιά όποιον, πιθανόν, δεν γνωρίζει, ομόλογα σημαίνει δανειζόμαστε. Δηλαδή δάνεια, ξανά δάνεια και κόντρα δάνεια. Και με έναν Υπουργό Οικονομίας να αναγγέλλει περιχαρής ότι εντός του 2011 η χώρα θα ξαναβγεί στις αγορές γιά να….. ξαναδανειστεί, βεβαίως βεβαίως!!!
  
 Όμως ο κοινός νους, και η στήλη μαζί, καταλαβαίνει ότι το γαϊτανάκι του δανεισμού θα συνεχίζεται και δεν καταλαβαίνει καθόλου που εδράζεται η ευφορία του κ. Υπουργού. Λες και έχει μπερδέψει τις έννοιες «δάνειο» και «τζάμπα»! Λες και δάνεια παίρνουμε χάρισμα και δεν θα τα γυρίσουμε πίσω και με τόκο!  Προς τι, λοιπόν, οι αισιοδοξίες και οι πανηγυρισμοί, ιδίως των χαχόλων προπαγανδιστών των καναλιών και η αναζήτηση υπαιτίων γιά το, όποιο, χάλι μας. Ούτε η Μέρκελ μας φταίει, ούτε ο Μπαρόζο, ούτε κανείς άλλος. Καθένας απ’ αυτούς κοιτούν το συμφέρον της χώρας του, του λαού του και του πόστου που υπηρετεί.

   Όσο η χώρα βγάζει ελλειμματικούς προϋπολογισμούς, έστω και κατ’ ελάχιστον, το δημόσιο χρέος θα αυξάνει. Νομοτέλεια των αριθμών! Μόνο αν αρχίσει να εξάγει και πουλάει περισσότερα απ’ όσα αγοράζει και εισάγει, τότε και μόνο τότε, θ’ αρχίσει να «ροκανίζεται» το χρέος.
   Και αυτό, υπό τις παρούσες συνθήκες, μοιάζει όνειρο απατηλό αφού προϋποθέτει να μπει φρέσκο χρήμα στη χώρα και, το σπουδαιότερο, αλλαγή νοοτροπίας στον τρόπο και χρόνο δουλειάς των κατοίκων της. Με απεργίες, «κεκτημένα», συντεχνίες και «ρετιρέ», προκοπή δεν πρόκειται να γίνει. Ας το πάρουμε απόφαση!


   Ο κ. Πάγκαλος, τελικά, δεν πουλάει τρέλα. Ξέρει πολύ καλά τι λέει. Εκτελεί διατεταγμένη υπηρεσία γιά να προετοιμάσει και «μπολιάσει» τον λαό με ότι δεν θέλει αυτός ν’ ακούσει και οι άλλοι δεν τολμούν να του πουν! Σαν «παλιά καραβάνα», έξυπνος, αμετροεπής και αθυρόστομος βαράει στο ψαχνό, με εξασφαλισμένη ασυλία και προσδοκία μελλοντικής δικαίωσης και υστεροφημίας. Και λέει αλήθειες που τσούζουν!


   Ως προς το καθ’ ημάς, η πτώχευση, ή «αναδιάρθρωση», ή στάση πληρωμών, ή όπως διάβολο αλλιώς λέγεται, είναι μαθηματικά αναπόφευκτη εφ’ όσον δεν αλλάξει πρόσημο η σούμα του προϋπολογισμού! Όσο το πρόσημο παραμένει μείον, δεν υπάρχει ελπίδα.
   Όμως, αν θέλετε, πιστεύετε τον κ. Παπακωνσταντίνου που σε λίγο θα μας πει και γιά το βασιλόπουλο που θα έρθει με το άσπρο άλογο να πάρει την «Ωραία Κοιμωμένη», την Ελλάδα και να ζήσουν αυτοί καλά κι εμείς….. χειρότερα!

   Και πάντα με δανεικά, εννοείται!!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου