Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Νυν υπέρ πάντων ο (ποδοσφαιρικός) αγών !

Θέσεις - Απόψεις

Το ποδόσφαιρο είναι πολύ σοβαρό θέμα, με βάση τα ποσά που τζιράρει και τον κόσμο που κινητοποιεί, γιά να το πάρουμε στ’ αστεία. Και πολύ αστείο, με βάση τα καμώματα των παραγόντων, των διοικήσεων και των οργανωμένων οπαδών, γιά να το πάρουμε στα σοβαρά. Πάρτε παράδειγμα αυτά που συμβαίνουν στην ΠΑΕ της ΑΕΚ. Έχει βεβαιωμένα χρέη 32,6 εκατομμύρια ευρώ και βραχυπρόθεσμο συνολικό άνοιγμα 55.9 εκατομμύρια. (Με βάση έκθεση ορκωτών λογιστών). Στο ταμείο της δεν υπάρχει «σάλιο», κατά τη μνημειώδη φράση του συμπαθέστερου Υπουργού της παρούσης Κυβέρνησης, του κ. Α. Λομβέρδου. Και δεν υπάρχει διάθεση από κανένα, ιδίως τέτοια εποχή, να βάλει το χέρι στη τσέπη και να πετάξει στο σύγχρονο «πίθο των Δαναΐδων» μιάς μπατιρημένης επιχείρησης τόσο μεγάλο ποσόν. Γιατί, απλούστατα, σήμερα δεν υπάρχουν κορόιδα τόσο μεγάλου οικονομικού βεληνεκούς.
Κι ας ωρύονται μερικοί «κάφροι» οπαδοί. Γιά την ΑΕΚ το ζητούμενο είναι να βρεθεί κάποιος «τρελός λεφτάς» να πετάξει στο ποδοσφαιρικό Καιάδα τόσο πολλά και «σπανίζοντα» χρήματα. Και τέτοιοι, σίγουρα, δεν υπάρχουν πιά. Γιατί αν είσαι τρελός δεν έχεις λεφτά, κι αν έχεις λεφτά δεν είσαι τρελός να τα σκορπάς σε ελληνικές ΠΑΕ που αποτελούν πρότυπα εταιρειών «ζημιοσκοπικού» χαρακτήρα ( νεολογισμός, κατά τον «κερδοσκοπικό» χαρακτήρα ). Και απαιτούνται ιδιαίτερα «βίτσια» γιά ν’ ασχολείσαι με τέτοιου είδους επιχειρήσεις ! Κόκκαλης, Πατέρας, Βαρδινογιάννης και λίγοι ακόμη μεγιστάνες παίζουν το παιχνίδι σε ψηλότερο επίπεδο. Ο κοινός νους της στήλης αδυνατεί να ανιχνεύσει το σκεπτικό τους. Θεωρεί όμως βέβαιο ότι κάπου αποβλέπουν και σίγουρα δεν ζημιώνονται. Οι «δευτεροκλασάτοι» παράγοντες, τέως άσημοι και άγνωστοι, αλλά ναρκισσευόμενοι στο άκουσμα «κ. Πρόεδρε», αποτελούν λιανοτάρι που δεν αντέχει στο χοντρό και συνεχές παιχνίδι υψηλού επιπέδου. Μπαίνουν στο χορό γιά λίγο, βάζουν μερικά χρήματα, ζεσταίνουν λιγάκι τη προεδρική καρέκλα κι αφού χαρούν κι αυτοί το προεδριλίκι και τη διασημότητα, για ένα - δυό φεγγάρια, σβήνουν σαν πυροτέχνημα, απότομα όπως άναψαν. Και τη κοπανάνε νύχτα, κάτω από τη χλεύη, το ανάθεμα και τους προπηλακισμούς των χουλιγκάνων οπαδών τους. Τους τελευταίους το μόνο που τους νοιάζει είναι «να σκίζει η ομαδάρα» ! Θρύλοι, γίγαντες, θεοί, ημίθεοι, ήρωες και άλλες σαχλές μεγαλοστομίες που ξεφτιλίζουν τους όρους ! Η ιστορία του συλλόγου και η τιμημένη φανέλα του ! Άσχετα αν, τώρα, 9 από τους 11 που την φορούν είναι ξένοι μισθοφόροι. Γυρολόγοι του παγκόσμιου ποδοσφαίρου που ξεπέφτουν στα ποδοσφαιρικά τους στερνά κατά δω γιά μιά τελευταία αρπαχτή και επικόλληση των τελευταίων επαγγελματικών τους ενσήμων.
Το κεφάλαιο «ποδόσφαιρο» αποτελεί το πιό οφθαλμοφανές, ίσως, παράδειγμα της κοινωνικής σήψης, διαφθοράς, κερδοσκοπίας και αλητείας που υπάρχει κι αλωνίζει στη χώρα. Γιατί τα πλείστα των χαρακτηριστικών του δεν μπορούν να κρυφτούν. Τα βλέπουν όλοι, αλλά και τα κρυφά του βγαίνουν στα φόρα κάποτε (μέχρι και γιά στημένους αγώνες μας «κράξανε» στην ΟΥΕΦΑ).
Αλλά χρειάζεται, βλέπεις, αφού αποτελεί, εκτός από ακατάλυτη δύναμη (μέχρι αγροτικά μπλόκα διασπά) και το δημοφιλέστερο αφιόνι του λαού. Σάκος του μποξ γιά την εκτόνωση της εκχειλίζουσας βίας και παράγων αποπροσανατολισμού από τα ζέοντα λαϊκά προβλήματα. Έχουμε καταντήσει να διαθέτουμε περισσότερες αθλητικές (σωστότερα, «οπαδικές ποδοσφαιρικές») εφημερίδες, παρά πολιτικές.
Και, εν κατακλείδι, να πει κανείς ότι διαθέτουμε ποδόσφαιρο κάποιας αξίας που παρέχει θέαμα σπουδαίο, κομμάτια να γίνει. Όμως το αποτέλεσμα είναι πενιχρότατο. Τρίχες !
Τελικά, ποδοσφαιρικά «είναι οι προσπάθειές μας των συφοριασμένων», γιά να θυμηθούμε και λίγο τον Καβάφη που δεν ξέρω αν έπαιζε ποδόσφαιρο στα νιάτα του, θα σας γελάσω. Σίγουρα όμως δεν διοικούσε ΠΑΕ !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου