Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010

Αποδειξιολαγνεία και ψυχρή λογική

Σχολιασμοί

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλοι οι Έλληνες θα πρέπει κάποτε ν’ αποκτήσουν φορολογική συνείδηση. Ευσεβής πόθος με πιθανότητες επιτυχίας όσες και το να βγει ο ήλιος απ’ τη…δύση !
Η δημιουργηθείσα ψύχωση με τις αποδείξεις λειτουργεί, μεν, προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά η πρακτική τους χρησιμότητα αμφισβητείται σφόδρα. Στις μεγάλες, ειδικά, δαπάνες πολλές φορές ο καταναλωτής έρχεται αντιμέτωπος με μεγάλο δίλημμα. Π.χ. όταν κληθεί να επιλέξει αγορά η υπηρεσία που του προσφέρεται προς 1000 ε με απόδειξη η 800 ε χωρίς απόδειξη δεν νομίζω ότι η πρώτη επιλογή έχει μεγάλη τύχη. Γιατί αποκλείεται η έκπτωση από το φόρο του, με την απόδειξη των 1000 ε, να είναι τόση. Χώρια που η όποια έκπτωση φόρου θα γίνει με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης, περίπου ένα χρόνο μετά. Άρα τρέχα γύρευε. Ενώ στη δεύτερη περίπτωση γλιτώνει, «εδώ και τώρα», διακόσα ευρουλάκια Και όλοι μένουν ικανοποιημένοι, πλην του κράτους. Δηλαδή η ιστορία με τις αποδείξεις είναι πολύ κακό γιά το τίποτα.
Όποιος πάρει απόδειξη, χωρίς δυσβάσταχτη επιβάρυνση, από γιατρό, δικηγόρο, υδραυλικό, συνεργείο αυτοκινήτων, να μου τρυπήσει τη μύτη. Πάλι στο «ψιλοκοκό» θα καταλήξει το πράγμα και πάλι το «λιανοτάρι» θα τη πληρώσει.
Κάτι άλλο θα πρέπει να σκεφτούν οι σοφοί «μαθητευόμενοι μάγοι» που αποφασίζουν.
Τελικά, ο μόνος κανόνας που ισχύει, πανελληνίως, είναι :«Όλοι θέλουμε να διορθωθούν τα πράγματα με μέτρα που θα ισχύουν γιά ….τους άλλους» ! Και, κυρίως, να μη θιγεί η τσέπη και τα «κεκτημένα» μας δικαιώματα !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου