Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

Νεόπλουτη ύβρις

Σχολιασμοί

Με πυροτεχνήματα, χλιδή και φανφάρες εγκαινιάστηκε το ψηλότερο κτίριο του κόσμου. Ο ουρανοξύστης «Μπουρτζ Χαλίφα», ύψους 828 μ., στο Ντουμπάι.
Πολλά θα μπορούσε να παρατηρήσει κανείς, σχετικά, γι’ αυτή τη μεγάλη ασέβεια του Ανθρώπου προς το Δημιουργό.
Είναι πασίγνωστος ο «σουσουδισμός» όλων αυτών των νεόπλουτων εμιράτων που εκμεταλλεύονται άτσαλα και προκλητικά τη μεγάλη εύνοια που τους δώρισε η Φύση, με τα πετρέλαια που «φύτεψε» στο υπέδαφός τους και βάλθηκαν, αλαζονικά, να μπουν στο μάτι της ανθρωπότητος επιδεικνύοντας, ελλείψει οιουδήποτε άλλου πολιτιστικού στοιχείου, τα πολλά χρήματά τους.
Μια μικρή δράκα υπερφίαλων Αράβων βάλθηκαν να σηκώσουν μύτη και ανάστημα θαμπώνοντας τους, απανταχού της Γης ομοίας με αυτούς φιλοσοφίας, νεόπλουτους.
Μπαζώνουν εκτεταμένα τη θάλασσα, κατασκευάζουν μυθικής χλιδής συγκροτήματα κατοικιών γιά Κροίσους, έχτισαν το πιό κακόγουστης εσωτερικής διακόσμησης ξενοδοχείο του κόσμου, χαρακτηρισμένο 7 αστέρων (όταν η σχετική κλίμακα τελειώνει στα 5) και έστησαν τη πιο «καρακιτσάτη» τουριστική βιομηχανία με τεχνητές χιονοδρομικές πίστες στο μέσον της ζέουσας ερήμου ! Σπαταλώντας έτσι, άκριτα και άσκοπα, τα λεφτά τους.
Σε γενικές γραμμές με «σνομπίστικη» συμπεριφορά και με άλλοθι τα αμέτρητα πετροδολάρια που διέθεταν, εκμεταλλευόμενοι στίφη πειναλέων και εξαθλιωμένων εργατών από τις γύρω λιμοκτονούσες χώρες, οικοδόμησαν ένα ψεύτικο ντεκόρ μπιχλιμπιδάτης χολιγουντιανής παραγωγής που το αποκαλούν "σύγχρονη μεγαλούπολη".
Το τελευταίο και μεγαλύτερο δείγμα αμετροέπειας είναι το, άρτι εγκαινιασθέν, οικοδομικό τερατούργημα. Μιά θηριώδης κατασκευή 160 ορόφων, έξω τελείως από κάθε ανθρώπινη κλίμακα, συνεχούς καθημερινής διαβίωσης και εργασίας γιά 12.000 ανθρώπους.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Άνθρωπος τολμά να υψώσει με αναίδεια το ανάστημά του κόντρα στο «μέτρο» και τη Φύση. Οσάκις το επιχείρησε πάντοτε πλήρωσε ακριβά την ασέβειά του αυτή, χωρίς δυστυχώς να παραδειγματίζεται.
Η στήλη κάνει δυσμενείς προβλέψεις γιά την εύρυθμη λειτουργία ενός τέτοιου οικοδομικού κολοσσού και, τελικά, γιά τη τύχη του. Θεωρεί πολύ δύσκολη τη προσαρμογή ανθρώπων σε τέτοιες συνθήκες και σε μόνιμη βάση. Και μόνο η συνεχής, φυσιολογική, ταλάντωση του κτιρίου, οι ατμοσφαιρικές συνθήκες του ύψους, που θα επαυξάνεται από τις καιρικές μεταβολές, και οι εντάσεις των ανέμων θα προκαλούν συναίσθημα ανασφάλειας, ιλίγγου και ναυτίας, ιδίως στους ευρισκόμενους στους ψηλότερους ορόφους. Επίσης ο παράγων «πανικός» στην κάθε παραμικρή δυσλειτουργία ανελκυστήρων, ηλεκτρολογικών και κλιματιστικών εγκαταστάσεων η σε περίπτωση πυρκαγιάς, ακόμη και σαν ενδεχόμενο, δημιουργεί εξ ορισμού δυσάρεστα συναισθήματα.
Δεν μπορώ να φανταστώ ανθρώπους να αισθάνονται άνετα, κλεισμένοι και παγιδευμένοι, μαζί με άλλα 12.000 άτομα, σ’ ένα τέτοιο κτίριο με την ιδέα και μόνο κάποιας αόριστης δύσκολης κατάστασης και ανάγκης διαφυγής.
Προσωπικά, σε ένα τέτοιο κτίριο, ούτε σαν επισκέπτης δεν θα έμπαινα..
Τα τερατούργημα «Μπουρτζ Χαλίφα» αποτελεί τη κορωνίδα μιάς σειράς αλαζονικών και αφρόνων ενεργειών που, σαν ζωντανό και προς αποφυγή παράδειγμα σπάταλης κακοδιοίκησης, έφερε το πάμπλουτο Ντουμπάι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.
Φαίνεται πως, τελικά, υπάρχει «Θεία Δίκη» !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου