Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

Η ΨΥΧΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ( η, οδηγίες προς συνεπείς φοροφυγάδες )

Σχολιασμοί

Ζούμε σε καιρούς πονηρούς. Σε εποχές που η αυτοσυντήρηση σπρώχνει ενστικτωδώς στην εγρήγορση και την αξιοποίηση κάθε ευκαιρίας και δυνατότητας γιά άμυνα και αυτοπροστασία.
Η όλη ιστορία των αποδείξεων και η ψύχωση που δημιούργησε το, μετά μανίας κυνήγι τους, μου θυμίζει, σαν περίπτωση ομαδικής παράκρουσης, ένα συμβάν στη Κίνα του Μάο.
Όταν, ξαφνικά, κατέβηκε στο κεφάλι του Μεγάλου Τιμονιέρη η ιδέα να πολλαπλασιάσει τη παραγωγή χάλυβα της Κίνας. Και ο κάθε ταλαίπωρος Κινέζος υποχρεώθηκε να στήσει στην αυλή του ένα μικρό χυτήριο και να λιώνει ότι κατσαρολικό διέθετε, μαζί με κρεβάτια, εργαλεία και κάθε άλλο σιδηρικό που του βρισκόταν πρόχειρο, προκειμένου η χώρα του ν’ αυξήσει τη παραγωγή σιδήρου !
Στα καθ’ ημάς τώρα, η καλλιεργηθείσα «αποδειξιομανία», σαν μέτρο, είναι απολύτως συμβατή με το προηγούμενο περιστατικό αλλά και τη γενική φιλοσοφία της Κυβέρνησης, εντασσόμενη στο γνωστικό αντικείμενο της, διά βίου, μάθησης των «μικρών μάγων» που την απαρτίζουν, στου κασίδη το κεφάλι !
Κοντολογίς, αποτελεί μέτρο αμελέτητο, ανεφάρμοστο και, κυρίως, ατελέσφορο. Πολύ κακό γιά το τίποτα. Προχειρότητες, πειραματισμοί και σπασμωδικές ενέργειες που πίσω από τη «κουτοπονηριά» της τακτικής ( ο αγοραστής να κυνηγάει το πωλητή, επ' ωφελεία του αδυνατούντος, προς τούτο, κράτους ) προδίδει και μεγάλη αφέλεια.
Η όλη ιστορία θα «τζιράρει» γύρω στα 8 – 10 δισεκατομμύρια «χαρτάκια – αποδείξεις» που θα χρησιμοποιηθούν από τους φορολογούμενους γιά μείωση του φόρου τους. Τα πλείστα εξ αυτών εκδίδονται από ταμειακές μηχανές που λειτουργούν με ειδικά μελάνια, νομίζω λέγονται «θερμικά», τα οποία σε λίγους μήνες γίνονται αόρατα, εξατμίζονται !
Η στήλη καταθέτει, εντελώς πρόχειρα, δύο απλά κόλπα, μέσα στο πλήθος όσων ακόμη θα σκαρφιστούν οι επιτήδειοι, που μπορεί να γίνουν εργαλεία «κατασκευής» πλαστών δικαιολογητικών, άρα φοροαποφυγής.
1) Με βάση μία υπαρκτή απόδειξη καταγράφεται στη λίστα που θα συνυποβάλλει ο φορολογούμενος με τη φορολογική του δήλωση και πλήθος άλλων ψευδών δαπανών του ιδίου, τάχα, προμηθευτού. Τυχαίοι αριθμοί, τυχαίες ημερομηνίες και επιθυμητά ποσά.
2) Μία υπαρκτή απόδειξη φωτοτυπείται και διανέμεται σε συγγενείς και φίλους γιά παράλληλη χρήση από πολλούς φορολογούμενους.
Και το ερώτημα που τίθεται είναι, πως μπορούν ν’ αποκαλυφθούν τέτοιες κομπίνες μέσω, προφανώς, διασταυρώσεων που είναι πρακτικά αδύνατο να διενεργηθούν σε ένα τέτοιο κυκεώνα δισεκατομμυρίων αποδείξεων.
Είναι δυνατός ο συστηματικός έλεγχος σε όλο αυτό το χαρτομάνι που σχεδόν από το σύνολό του, εκτός όλων των άλλων, θα έχουν σβηστεί και τα αναγραφόμενα στοιχεία ; Και πως θα αποδειχθεί, στην απίθανη περίπτωση αποκάλυψης διπλής χρήσεως μιάς απόδειξης, ποιός είναι ο πραγματικός δικαιούχος και ποιός ο «μπαγάσας»;
Άρα, το μέτρο είναι διάτρητο και σαν τέτοιο, εξ ορισμού θνησιγενές και ανυπόληπτο, δεν μπορεί να αποδώσει. Γι’ αυτό, η στήλη πιστεύει, θα καταργηθεί σύντομα. Αποτελεί, απλώς, ένα πυροτέχνημα στη προσπάθεια αφύπνισης της φορολογικής συνείδησης των πολιτών, που είναι και το βασικό ζητούμενο. Κίνητρο και "μπαμπούλας" μαζί. Όμως η αφύπνηση αυτή δεν επιτυγχάνεται αν ο κόσμος δεν πεισθεί για τη αποτελεσματικότητα του κάθε νεοθεσπιζόμενου «μέτρου» και, κυρίως, γιά τη σοβαρότητα των προσώπων που του το «σερβίρουν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου