Κυριακή 16 Αυγούστου 2009

Από τον κύκλο των χαμένων επιστολών



Φίλος της στήλης, αιθεροβάμων και αθεράπευτα ρωμαντικός, έστειλε προς δημοσίευση σε μεγάλη εφημερίδα την πιό κάτω επιστολή. Δεν γνωρίζω, ακόμη, την τύχη της όμως λόγω του γενικώτερου ενδιαφέροντος που παρουσιάζει το θέμα την αναρτώ, μήπως.........



Κύριε Διευθυντά,
επιτρέψατέ μου κάποιες σκέψεις επάνω στο φλέγον ζήτημα των ημιυπαιθρίων χώρων ( ΗΧ ) και, γενικότερα των αυθαιρέτων. Σαράντα χρόνια στο σχετικό ελεύθερο επάγγελμα μου δίνουν αυτό δικαίωμα. Οι αρνούμενοι λύσεις τακτοποιήσεως αυτού του τεράστιου κοινωνικού προβλήματος, κοπτόμενοι, τάχα, υπέρ του συνταγματικού δικαιώματος της ισότητος των πολιτών δεν πιστεύω ότι επιθυμούν την κατεδάφιση του 1.500.000 παρανόμων ΗΧ ( γιατί πως αλλιώς θα επιτευχθεί η συνταγματική επιταγή ), απλώς αντιπολιτεύονται. Μέσα στο γενικό ορυμαγδό του “ όχι , σε όλα “ και με δεδομένο τη σoβαρότητα και το ευρύτατο ενδιαφέρον του θέματος, βάζουν άλλη μία γερή τρικλοποδιά στη κυβέρνηση, καθ’ όσον πρακτικές “ τακτοποιήσεων “ η, (παίζοντας με τις λέξεις ),”νομιμοποιήσεων” αυθαιρέτων έγιναν πολλές κατά το παρελθόν χωρίς να δημιουργηθεί το σημερινό “τζέρτζελο “. Με τις βυζαντινολογίες των συνταγματολογούντων και τις προτροπές σε απείθεια.
Το μείζον, όμως, θέμα δεν είναι αυτό που έγινε (τα ποτάμια δεν γυρίζουν πίσω), αλλά το πώς θα αποτραπεί η συνέχιση του κακού η, τουλάχιστον, θα περισταλεί..
Η πολεοδομική παραβατικότητα αποτελεί ειδικής μορφής παρανομία, τους γλυκούς καρπούς της οποίας γεύονται ακόμη και σοβαροί και άτεγκτοι δικαστικοί λειτουργοί. Αποτελεί , τρόπον τινά, εθνικό μας σπορ. Γι’ αυτό δεν πιστεύω ότι μπορεί, τελείως, να εκλείψει. Μπορεί όμως να περιορισθεί σημαντικά, υπό κάποιους όρους. Όπως
1) Απλοποίηση του σημερινού Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού ( ΓΟΚ ) καθώς και του αντίστοιχου Κτιριοδομικού. Σχεδόν μέχρις εξαφανίσεως. Οι μελέτες θα συντάσσονται, ελεύθερα, με ευθύνη μελετητών και ιδιοκτητών επί τη βάσει σχετικών προεγκεκριμμένων προγραμμάτων.
2) Να μελετηθεί, προσδιορισθεί και θεσπισθεί, ανά περιοχήν, ένας νέος Συντελεστής Εκμεταλλεύσεως ( ΣΕ ) οικοπέδου ο οποίος θα περιλαμβάνει όλους ανεξαιρέτως τους χώρους της οικοδομής. ( Κύριους, βοηθητικούς, κοινόχρηστους, υπόγεια, δώμα, γκαράζ, βεράντες, ημιυπαίθριους, τα πάντα ). Ο μελετητής, κατά τις απαιτήσεις της ιδιοκτησίας, θα τον διαχειρίζεται ελεύθερα και, προ πάντων, υπεύθυνα.
3) Οι άδειες οικοδομής θα εκδίδονται ακαριαία με συνοπτικό έλεγχο πληρότητος φακέλου. Χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες, χωρίς καθυστερήσεις και , κυρίως, με ελάχιστη απασχόληση ολίγων τεχνικών υπαλλήλων.
4) Το αποδεσμευόμενο προσωπικό θα αφοσιωθεί, κατ’ αποκλειστικότητα, στον έλεγχο της εφαρμογής των όρων της αδείας. Με τη θεώρηση της σε δύο στάδια. Στη φάση της τοιχοποιίας και την αποπεράτωση.
5) Τα μικρολάθη και οι μικροπαραβάσεις να αντιμετωπίζονται με επιείκεια και κατανόηση αλλά οι πονηρές παραβάσεις και, κυρίως, οι υπερβάσεις του ΣΕ με πολύ μεγάλη αυστηρότητα. Μέχρι δήμευσης του αυθαιρέτου ,
αφαίρεσης αδείας του επιβλέποντος μηχανικού καθώς και απόλυσης του ελέγχοντος
υπαλλήλου.
Όποιος δυσπιστεί στην αποτελεσματικότητα των προτεινομένων μέτρων ας ρίξει μία ματιά στα αντίστοιχα της Τροχαίας, που βελτίωσαν σημαντικά τη κυκλοφορία.

Μετά τιμής







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου