Κυριακή 3 Μαρτίου 2024

Τα παιδία παίζει. Μέρος ΙΙ

 


Δυστυχώς, παρατηρώ μεγάλη απροθυμία του ακροατηρίου μου γιά ενασχόληση και επίλυσή του γρίφου που έβαλα προ τριών ημερών. Κρίμα γιατί είναι και εύκολος και ευκαιρία γιά λίγο... «τρίψιμο» μυαλού.
Έτσι, τον ξαναγράφω, φανερώνοντας και τη λύση.
1) Ο Λάκης, ο Σάκης κι ο Τάκης είναι αδέλφια. Το άθροισμα των ηλικιών όλων είναι 12 και το γινόμενο 64. Ο Σάκης είναι γαλανομάτης κι ο Λάκης ο ψηλότερος.
Ερώτημα: Ποία η ηλικία του Τάκη;
Με τη λογική των αριθμών και την θεωρία των πιθανοτήτων, ο μόνος συνδυασμός τριών αριθμών με άθροισμα 12 και γινόμενο 36 είναι ... 4, 4 και 4. Δηλαδή: 4+4+4 = 12 και 4 Χ 4 Χ 4 = 64
Συνεπώς τα τρία αδέλφια είναι τρίδυμα ηλικίας 4 ετών. Άρα η ζητούμενη ηλικία όλων, και του Τάκη, είναι 4 έτη.
2) Η Λούλα, η Σούλα και η Τούλα είναι, επίσης, αδελφές. Το άθροισμα των ηλικιών τους είναι 13 και το γινόμενο 36. Η Λούλα είναι ξανθιά και η μόνη που πηγαίνει σχολείο.
Ερώτημα: Ποιά είναι μεγαλύτερη, η Σούλα ή η Τούλα;
Αντιστοίχως, σ΄ αυτήν τη περίπτωση υπάρχουν δύο συνδυασμοί αριθμών που πληρούν τα επιτάγματα αθροίσματος και γινομένου. Είναι οι συνδυασμοί 6, 6, 1 και 2, 2, 9
Ο πρώτος: 6 + 6 + 1 = 13 και 6 Χ 6 Χ 1 = 36 και Ο δεύτερος : 2 +2 + 9 =13 και 2 Χ 2 Χ 9 = 36.
Όμως, επειδή μόνο μία αδελφή πηγαίνει σχολείο, αποκλείεται ο πρώτος συνδυασμός διότι σ΄ αυτή την περίπτωση θα πήγαιναν σχολείο οι 2 εξάχρονες αδελφές. Συνεπώς ισχύει ο δεύτερος. Οπότε στο σχολείο πηγαίνει η μεγάλη, η Λούλα, ενώ οι άλλες δύο είναι δίδυμες, 2 ετών κάθε μία. Άρα δεν υπάρχει μεγαλύτερη και μικρότερη μεταξύ τους και η απάντηση είναι... καμία, (αφού είναι συνομήλικες!)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου