Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024

«D- Day”. 80η επέτειος.

 


Σαν σήμερα χαράματα, πριν από 80 χρόνια, ξεκίνησε μιά τεράστια πολεμική επιχείρηση που σηματοδότησε την αρχή του τέλους του μεγαλύτερου πολέμου που γνώρισε η ανθρωπότητα, του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου με κατάληξη την συντριβή των δυνάμεων του άξονος και επικράτηση των Συμμάχων. Στην αρχή της... αρχής έλαβαν μέρος χιλιάδες σκάφη -αποβατικά και μη- καθώς και χιλιάδες αεροπλάνα, πέρασαν στις νορμανδικές ακτές της Γαλλίας, στην αρχή 1,5 εκατομμύρια στρατιώτες και συνολικά, μέχρι τέλους Ιουνίου, διπλάσιοι.
Η μάχη της Νορμανδίας μπόρεσε να διεξαχθεί και να κερδηθεί χάρη σ' αυτήν την απόβαση, που ήταν η μεγαλύτερη στρατιωτική απόβαση που έγινε ποτέ στην ιστορία. 3.000.000 στρατιώτες, κυρίως Αμερικανοί, Βρετανοί, Καναδοί, Αυστραλοί, Νεοζηλανδοί, αλλά και άλλες συμμαχικές δυνάμεις ( Ελεύθερες γαλλικές δυνάμεις, Πολωνοί, Βέλγοι, Τσεχοσλοβάκοι, Ολλανδοί, Νορβηγοί και Έλληνες). Μεγάλο μέρος της επιτυχίας οφείλεται και στο γεγονός του αιφνιδιασμού των Γερμανών, οι οποίοι περίμεναν, μεν, απόβαση, αλλά εκτιμούσαν ως πιθανότερη ακτή αυτήν πέριξ του Καλαί, λόγω εγγυτέρας αποστάσεως από τα λιμάνια της Βρετανίας.
Και μιά λιγότερο γνωστή λεπτομέρεια. Μέσα στο πλήθος των πολεμικών σκαφών που μετέφεραν στρατεύματα από τις βρετανικές ακτές στην Νορμανδία ήσαν και δύο ελληνικές φρεγάτες. Τα ονόματά τους, νομίζω, ήσαν «Κριεζής» και «Τομπάζης».
Έτσι, με μεγάλη συγκίνηση και μεγαλύτερη εθνική υπερηφάνεια άκουσα στη σημερινή τελετή μνήμης αυτού του σπουδαίου γεγονότος την ανάκρουση και του ελληνικού εθνικού Ύμνου.
Τιμή και δόξα σ΄εκείνους που έπεσαν "τότε", γιά να ζούμε ελεύθεροι εμείς... "τώρα"!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου