Σάββατο 22 Ιουνίου 2024

«Η αβάσταχτη -(και αφάνταστη, συμπληρώνω)- ελαφρότητα του Είναι»!

 

Συνηθέστατα, οι μεγάλες αλήθειες και οι διαχρονικές αξίες διατυπώνονται απλά και λακωνικά. Όμως απαιτούν βαθειά και πλατειά σκέψη ώστε να γίνουν αντιληπτές. Και τεράστιο ηθικό έρμα γιά να γίνουν αποδεκτές και εφαρμοστούν. Κλασσικό παράδειγμα απλότητος και αξίας τα αρχαία δελφικά προστάγματα.
Στη σύγχρονη εποχή -την πολύπλοκη, την καταναλωτική, την αμοραλιστική- είναι λογικό οι διάφοροι «Μέντορες» να σκέπτονται πιό περίπλοκα, πιό δυσνόητα και να εκφράζονται ανάλογα, αλλά, δυστυχώς, να μη γίνονται αντιληπτοί και κατανοητοί. Με τον λόγο τους να περνά εφαπτομενικά από εγκέφαλο και αισθήσεις και την ουσία του χωρίς να διδάξει, να προβληματίσει, να παραδειγματίσει και να «φρενάρει» την άκριτη και άκρατη υλιστική μας προδιάθεση. Ο εγωισμός, η αλαζονεία, η αδιαφορία, το ένστικτο και τα βαριεστημένα: «...έλα μωρέ» και «σιγά... και τί έγινε», να επικρατούν -κατά κράτος- της λογικής, της δεοντολογίας, της ηθικής, της αξιοπρέπειας.
(Ο Τσέχος Κούντερα και ο δικός μας ο Ράμφος, ανέκαθεν αποτελούσαν βασικά πνευματικά μου πρότυπα, που μαζί με τον ανυπέρβλητο Καβάφη επηρεάζουν τους δρόμους μου).
Τελευταία -και ατράνταχτη απόδειξη -(μεταφορικά ως προς την ερωτική ιστορία του βιβλίου του Κούντερα)- της αλήθειας που κουβαλά ο τίτλος του είναι η τελευταία πυρκαγιά που προκάλεσαν στην Ύδρα κάποιοι «σκαφάτοι» παγκόσμιοι πρωταθλητές ηλιθιότητος. Με την Ελλάδα σε ασφυκτικό κλοιό πυρός, αυτοί σε πάρτυ πάνω στο πολυτελές σκάφος τους γιόρταζαν αμέριμνοι και -όντες γιΆ τα πανηγύρια-πανηγύριζαν πετώντας... πυροτεχνήματα. Αποτέλεσμα... κατάκαψαν το μοναδικό πευκοδάσος του νησιού!!!
Το χειρότερο όλων είναι πως σ΄ αυτόν τον ορυμαγδό της αντικοινωνικής, αμοραλιστικής κι εγωιστικής συμπεριφοράς, λίγοι συνειδητοποιούν τα λάθη τους, λιγότεροι παραδειγματίζονται απ΄ αυτά και ελάχιστοι δεν τα επαναλαμβάνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου